Sağlıklı Bir Yeni Yıl İçin Motivasyonel Öneriler

Sıkı dur!  Denemenlazım diyetisyen yazarları Ayşe ve Emine olarak sana yeni yıl için bir sürprizimiz var! 🙂 Zayıflamanın sırrını açıklıyoruz! Şaka şaka, keşke zayıflamanın tek bir sırrı olsa. Tek bir sırrı yok ama hayatını kolaylaştıracak önerilerimiz var…

Zayıflamak bir yana kilomuz ne olursa olsun hepimizin daha sağlıklı, keyifli ve kaliteli bir yaşam sürmesi için yeterli ve dengeli beslenmesi gerekiyor. Aşağıda bahsedeceğimiz küçük öneriler bir araya geldiğinde, hayatında çok büyük pozitif etki yaratacağından eminiz!

Sağlıklı Bir Yeni Yıl İçin Motivasyonel Öneriler | Sağlıklı Beslenme
Sağlıklı Bir Yeni Yıl İçin Motivasyonel Öneriler | Sağlıklı Beslenme

Kilo problemin varsa, çözüm yolu, sürdüremeyeceğin beslenme programları değil, sürdürebileceğin kalıcı alışkanlıklar edinmendir. Bu, bir anda, bir haftada veya bir ayda olabilecek birşey değil. Bir uzmanla görüşüp sana uygun bir beslenme programı uygulayarak bu süreçte alışkanlıklar kazanman, sonrasında da onları yanına alarak devam etmen gerekiyor. Ve evet DENGE! Dengeyi öğrenmek çok önemli. Eğer zayıflama sürecini düşününce aklına yasaklar, açlık ve sıkıcı bir süreç geliyorsa muhtemelen ya hep, ya hiç mantığındasındır.  Diyete başlamadan bir gün önce sanki bir daha yiyemiyecekmiş gibi herşeyi yemek istiyor olabilir, düzeni bir kez bozdun mu battı balık yan gidiyor diye düşünüp en başa dönüyor olabilirsin.  İlk önce işe bunu değiştirerek başlamalı. Hedefe ulaşmak ve sürdürmek için ya hep ya hiç mentalitesi yerine, daha dengeli bir süreçle keyif alarak fazla kilolarını vermelisin.

Hadi gel birlikte beslenmende nelere dikkat edip etmediğini yıl bitmeden bir inceleyelim. Eğer bu konuyla ilgili ertelediğin şeyler var ise ertelemek yerine yeni yıl motivasyonu ile bir adım atmayı #denemenlazim! 🙂

Unutma adım atmak için herşeyin harika olmasına gerek yok, ama eğer adım atıp bir yerden başlarsan çok daha iyisi olabilir!

 

Çok klişe olacak ama sana ilk sorumuz “Kahvaltı yapıyor musun?”

Sağlıklı Bir Yeni Yıl İçin Motivasyonel Öneriler | Sağlıklı Beslenme
Sağlıklı Bir Yeni Yıl İçin Motivasyonel Öneriler | Sağlıklı Beslenme

Eğer yapmıyorsan neden olduğuna bir bakman gerekiyor. Vaktin olmadığını mı düşünüyorsun ya da akşam yemekten sonra uyuyana kadar atıştırmaların olduğu için sabah tok mu uyanıyorsun? Vaktin kısıtlıysa pratik alternatifler üretebilir, bir gece önceden hazırlayabileceğin bir kahvaltı yapabilirsin. Eğer akşam atıştırmaların var ise öncelikle onları azaltmanı öneriyoruz;) Zaten sonrasında sabah acıkıp kahvaltı yapmak isteyeceksin.

Sadece kahvaltı yapmak değil, kahvaltıda ne yediğin de büyük önem taşıyor. Simit, poğaça veya beyaz ekmeğe içi bol malzemeli bir sandviç ile yapıyorsan, ya da çift kaşarlı bir tost yiyorsan seçimlerini değiştirmen gerekiyor. Tam tahıllı ekmeğe sandviç, yumurta çeşitleri, peynir, söğüş veya yulaf ile kahvaltı yapabilirsin. Simit, poğaça gibi yiyecekleri de çok nadiren tüketebilirsin. Kahvaltı yapmak 10-15 dakikadan fazla zamanını almayacaktır. Unutma bir gün 288 dakika!:)

*Pratik ve lezzetli yulaf tarifleri ve kahvaltı tabakları için instagramdan profilimize bakıp fikir alabilirsin 😉

 

Bir diğer önemli soru “Günde 2 – 2.5 lt su içiyor musun?”

Sağlıklı Bir Yeni Yıl İçin Motivasyonel Öneriler | Sağlıklı Beslenme
Sağlıklı Bir Yeni Yıl İçin Motivasyonel Öneriler | Sağlıklı Beslenme

Bütün gece uyuyan metabolizmanı uyandırmak için güne başlarken bir bardak su içmelisin. Eğer az içiyorsan ve artırmak zor geliyorsa, örneğin 3 bardak içiyorsan, önce 5 bardak içmeye çalış, daha sonra artırmaya devam et. Su içmeyi unutuyorsan hatırlamak için yanında su şişen olabilir ya da telefonlardaki su hatırlatma uygulamalarından kullanabilirsin.Tadını mı sevmiyorsun? O zaman içerisine limon, nane, çubuk tarçın, portakal dilimi, belki nar gibi sebze, meyveler ekleyerek aromalandırabilirsin.

Yeterli su içip içmediğini idrarının renginden anlayabilirsin. Berrak ise yeterli içiyorsun anlamına geliyor, değilse hala suya ihtiyacın var demektir. Az su içmek kabızlık problemi, baş ağrıları, halsizlik, daha çok yeme ihtiyacı gibi problemlere yol açabiliyor.

İçmen gereken suyu bir anda değil gün içerisine yayarak az az, sık sık içmelisin. İhmal etme 😉

 

Ne sıklıkla paketlenmiş yiyecek tüketiyorsun ?

Paketlenmiş yiyeceklerin bir çoğu yüksek miktarda şeker ve yağ içerirken, besin değerleri ise oldukça düşük oluyor. Bunları sıklıkla tüketmen hem yetersiz beslenmene, hem de yüksek kalori alımından dolayı kilo artışına sebep olabilir. Ayrıca iştah kontrolünü sağlayamayıp sürekli aç hissedip daha çok atıştırmak isteyebilirsin.

Öncelikle etiket okuma alışkanlığı geliştirmelisin. Marketten satın alacağın yiyeceklerin içindekiler kısmını incele, içerisinde şeker içeren yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalış.

Bu paket yiyecekleri tüketmenin en büyük sebeplerinden biri gün içinde yiyeceğin öğünleri önceden planlamamak olabiliyor.Ne yiyeceğini önceden planlarsan, yanına meyve, ceviz, badem gibi sağlıklı atıştırmalıklar alabilir ve acıktığın zaman onları yiyebilirsin. Bu sayede de paketlenmiş yiyecek tüketimini azaltabilirsin. Eğer biri ikram ediyorsa o an onu gerçekten yemek isteyip istemediğini ve ihtiyacın olup olmadığını sorgula. Muhtemelen yememeyi tercih edeceksin.

Eğer abur cubura hayır diyemeyen biriysen, tok olman onlara hayır demeni kolaylaştıracaktır. Bir diğer önerimiz ise evde sağlıklı tarifler denemen!:) Bunlar için de yine denemen lazıma yazdığımız tariflere ve instagram sayfamızda paylaştığımız tariflere bakabilirsin;)

 

Yeterli sebze, meyve tüketiyor musun?

Sağlıklı Bir Yeni Yıl İçin Motivasyonel Öneriler | Sağlıklı Beslenme
Sağlıklı Bir Yeni Yıl İçin Motivasyonel Öneriler | Sağlıklı Beslenme

Vücudun ihtiyacı olan vitamin, mineral ve posayı alabilmek için gün içerisinde 2-3 porsiyon meyve, 3-5 porsiyon sebze tüketmelisin. Meyvelerini yukarıda da bahsettiğimiz gibi ara öğün olarak, sebzelerini de pişmiş sebze yemeği veya salata olarak tüketebilirsin.

Salata hazırlamak zor geliyorsa önerimiz yeşillik alışverişinden sonra aldığın salata malzemelerini yıkayıp, kurutup saklama kaplarında buzdolabında bekletmen, sebze yemeği için ise önceden plan yapıp haftalık beslenmene eklemek. Yapabileceğin birçok pratik sebze alternatifi var. Ayrıca yemeklerde sebze, salata tüketmen daha çok doymana, diğer yiyecekleri de daha kontrollü tüketmene yardımcı olacaktır. Dışarıda yemek seçimi yaparken ana yemeğinin yanında pilav, patates yerine salata veya sebze koymalarını rica edebilirsin.

 

Dışarı da çok sık yemek yiyor musun ?

Dışarıda yemek yerken bizi endişelendiren pişirilirken nelerin eklendiğini, özellikle ne kadar yağ eklendiğini bilmemek. Eğer doğru tercihler yaparsan dışarıdan yemek yemek çok da korkulacak birşey değil aslında. Kızartmalar, soslu yemekler yerine ızgara alternatifleri tercih edersen, salata yerken sossuz sipariş etmeyi ihmal etmezsen işin kolay. Bir sonraki dışarıda yeme planında bunlara dikkat et lütfen, bunu alışkanlık haline getirirsen gözle görülür değişimler olacağından eminiz. Yediğin yiyeceklerin porsiyon miktarlarına da dikkat etmeyi ihmal etme.

 

Egzersiz yapıyor musun?

Sağlıklı Bir Yeni Yıl İçin Motivasyonel Öneriler | Egzersiz
Sağlıklı Bir Yeni Yıl İçin Motivasyonel Öneriler | Egzersiz

Profesyonel sporcu olmamız, haftanın 5-7 günü spor yapmamız şart değil. Eğer hiç hareket etmeyen biriysen önce adım sayını artırarak başlayabilirsin. Bir çoğumuz artık akıllı telefon kullanıyoruz, hatta bu yazıyı şu an oradan okuyor olabilirsin. Adım sayar uygulaması yükle ve günde kaç adım attığına bak. Aktif bir bireyim diyebilmen için 10 bin adım atman gerekiyor. Eğer sen 2-3 bin adımlarda kalıyorsan öncelikle bunu en az 5 bin adıma yükseltmeye çalış, belki ekstradan 2 – 3 gün 45 – 50 dk’lık yürüyüşler yaparak 10 bin adıma ulaşabilirsin. Sadece yürümekle de kalmayıp kendine koşu hedefleri koyabilirsin. Bizim için koşmak inanılmaz keyifli! Uygun bir spor ayakkabın olması yeterli, çıkıp istediğin yerde koşabiliyorsun. Antreman yaparak da mesafeni geliştirebilir, sehir içerisinde yapılan koşu aktivitelerine, yarışlarına katılabilirsin.

Özetleyecek olursak, yeni yılda sağlıklı beslenme için nereden başlayım diye düşünüyorsan, kahvaltı yaparak, günde 2 – 2.5 lt su içerek, sebze meyve tüketimin az ise artırarak, paket yiyecek tüketimini azaltarak, dışarıda yemek yerken fast food değil ızgara salata gibi daha sağlıklı yiyecekler seçmeye ve egzersiz yapmaya zaman ayırarak başlayabillirsin. Tüm bunların yanında, düzenli uyuman da çok önemli! 6-8 saat uyumayı ihmal etme. Ve gülümse, o olmadan olmuyor! 🙂

Son olarak, sonuçtan memnun değilsen, yaptığın şeyleri değiştirmediğin sürece sonuç da değişmeyecektir. Unutma 😉

 

Herkese şimdiden mutlu yıllar dileriz. Daha enerjik ve sağlıklı bir yıl olsun.

Yorumlar