Sinemanın Çığır Açan Kadınları

Sinemanın çığır açan kadınları, her alanda olduğu gibi kendini göstermeye başlayalı çok oldu. Peki siz bu kadınları tanıyor musunuz?

Hollywood sinemasının alışılagelmiş kadın karakterlerine hepimiz aşinayız. Ancak kurtarıcısını bekleyen kadın imajı artık sıkıcı derecede tanıdık. Bizler sinemada gerçek kadın karakterlerini görmeyi daha çok istiyoruz. Benzerlerine göre cüretkar sayılabilecek rolleri, alışılmışın dışındaki karakterizasyonlarıyla bu listeyi hazırladık. Gelin hep birlikte sinemanın çığır açan kadınları kimlermiş bakalım.

Sinemanın Çığır Açan Kadınları
Sinemanın Çığır Açan Kadınları

Fotoğraf: madduckposters.com

 

Thelma and Louise

Sinemada alışılagelmişin dışındaki kadın karakterler söz konusuysa, Thelma ve Louise’i listenin ilk sırasında yer alır. Feminist bir film olup olmadığı tartışmalı olsa da sıradan kadın karakterin dönüşümünü simgeler. Ancak tüm tartışmalara rağmen sinema tarihinde kesinlikle önemli yere sahip filmlerden birisidir. Var olan hayatlarından uzaklaşmak için bir yolculuğa çıkmaya karar veren iki kadını anlatıyor. Yaşadıkları bir olay sonucundaki kararlarına odaklanan Ridley Scott imzalı filmin başrollerine Susan Sarandon ve Geena Davis hayat veriyor. Filmin sonunun zafer ya da yenilgi olup olmadığı ise bir diğer tartışma konusu.

Yapım Yılı: 1991

IMDb Puanı: 7.5

 

Blue Velvet

Kolay tanımlanamayan karakter yaratma ustası David Lynch’in pek çok filmi, sinemadaki kadın stereotipini yıkma iddialı. David Lynch filmlerindeki kadına şiddet içerikleri yüzünden eleştiri oklarının hedefi. Fakat yönetmenin sinemasında kadının yüzeysellikten çok uzak olduğunu söylemeliyiz. Blue Velvet de o filmlerden biri. Film birbirine çok tezat olup, bir yandan da aşina olduğumuz kadın stereotipini çağrıştıran iki kadın karakteri anlatıyor. Oysa bu karakterlerin göründüklerinden çok daha derin işlenmiş olduklarını anlamamız kısa sürüyor. Bu tezatlığı ve alışılmışı vermemeyi seven yönetmenin benzer karakterizasyona sahip bir diğer filmi de Mulholland Dr. dir.

Yapım Yılı: 1986

IMDb Puanı: 7.7

 

The Silence of the Lambs

Sinemanın çığır açan kadınları demişken mutlaka listede yer alması gereken bir film. Filmi basit bir gerilimden daha fazlası yapan şey, erkek egemen bir dünyada çevresindeki tüm cinsiyetçi yaklaşımlara rağmen çaresiz kadın imajından çok uzak olması. Üstelik bunu bizlere Jodie Foster’ın hayat verdiği FBI ajanı Clarice Starling aktarıyor. Starling; profesyonel, zeki, cesur ve her kadın ya da erkek kadar kırılgandır. Fakat sinema tarihinde en az Hannibal karakteri kadar önemli bir yeri hak ediyor.

Yapım Yılı: 1991

IMDb Puanı: 8.6

 

Boys Don’t Cry

Kadın bedeninde doğmuş olup kendini erkek gibi hisseden Brandon Teena, sinemada cinsel kimlik konusunun önemli temsilcilerinden biri. Ayrıca film gerçek hayat hikayesinden sinemaya uyarlanmıştır. Üstelik filmde Teena Brandon’ken Brandon Teena’ya dönüşen trans bir bireyi canlandıran oyuncu da Hillary Swank. Swank bu başarılı performansını En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ıyla da taçlandırmıştı.

Yapım Yılı: 1999

IMDb Puanı: 7.5

 

A Fantastic Woman

Gloria ile 50’li yaşlarında bir kadının hayatına odaklanan Şilili yönetmen Sebastián Lelio, A Fantastik Woman ile de karakter yaratma konusundaki başarısını kanıtlıyor. Önceki filmin aksine bu film, dönüşümünü erkekten kadına gerçekleştiren trans bir bireyin, erkek arkadaşını kaybettikten sonraki hayat mücadelesini konu alıyor. Ayrıca film, karakterin başa çıkma mekanizmasını temsil eden gerçeküstü sahneleriyle de dikkat çekiyor.

Yapım Yılı: 2017

IMDb Puanı: 7.2

 

Erin Brockovich

Eski güzellik kraliçesi Erin Brockovich’in gerçek hayat hikayesinden sinemaya uyarlanmıştır. Film, tam bir klasik olmasının ötesinde sinemada güçlü kadın temsilinin de başarılı örneklerinden biri. Julia Roberts’ın hayat verdiği iki kez boşanmış, üç çocuk annesi Erin’in en belirgin özelliği iş bitiriciliği. Dişiliğini reddetmeyip, yeri geldiğinde silah olarak kullanması da dikkat çeken ayrıntılardan. Ayrıca kuralları ve sınırları kendi belirleyen Erin, sinemanın en ilham verici karakterlerinden biri.

Yapım Yılı: 2000

IMDb Puanı: 7.3

 

Juno

16 yaşında beklenmedik bir şekilde hamile kalan Juno’nun bu durumla başa çıkma biçimini samimi bir dille anlatan film, En İyi Orijinal Senaryo dalında Oscar sahibi. Ellen Page’in başarıyla üstesinden geldiği karakter, hayatına sahip çıkan olgun tavrı, kararlılığı ve dürüstlüğü ile kendine hayran bırakıyor.

Yapım Yılı: 2007

IMDb Puanı: 7.4

 

Lady Bird

Liseye geri dönüyoruz. Unutulmaz arkadaşlıklar ve gülmekten çenemizin ağrıdığı zamanlar… Elbette her şey bu kadar değil. İlk aşk acısı, kendini kanıtlama, ait olma çabaları ve aileyle yaşanan ilk sürtüşmeler. Genç bir kadının büyüme sancılarına eşlik ettiğimiz Lady Bird, izleyen hemen herkese tanıdık, son derece gerçek bir karakter. Yüzünüzde bir tebessüm ve zaman zaman dolan gözlerle izleyeceğiniz sıcacık bir yapım.

Yapım Yılı: 2017

IMDb Puanı: 7.4

 

Gone Girl

Gillian Flynn’ın aynı isimli romanından uyarlanan Gone Girl, bir David Fincher polisiyesi. Ancak sıradan bir polisiye olmamasının nedeni Rosamund Pike’ın canlandırdığı Amy Dunne karakteri. Ters köşe filmler listesi yapsak demirbaşlardan biri olacak Gone Girl, özellikle Amy’nin erkeklerin çok sevdiği ‘cool kadın’ imajını tanımladığı sahneyle, bir polisiyeden daha fazlası olduğunun altını çiziyor. Bunda Rosamund Pike’ın keskin oyunculuğunun etkisi de büyük. Netflix yapımı I Care a Lot ile Pike’tan beklediğini bulamayanlar, bu filmi yeniden izleyebilir.

Yapım Yılı: 2014

IMDb Puanı: 8.1

 

Mustang

Seçkinin son filmi Türk yönetmen Deniz Gamze Ergüven’den. Ufak bir kasabada yaşayan beş kız kardeşe odaklanan hikaye toplum baskısını, büyüme sancılarını ve bazı coğrafyalarda kadın  olmanın daha da zor olabileceğini sert bir netlikle ortaya koyuyor. Kız kardeşlerin özgürlük mücadelesini boğazınızda bir düğümle izleyeceğiniz Mustang, En İyi Yabancı Film dalında Fransa’dan Oscar adayı olarak adını sınırların ötesinde de duyurmuştu.

Yapım Yılı: 2015

IMDb Puanı: 7.6

Sinemanın çığır açan kadınları demişken mutlaka izlemeniz gereken 30 feminist filmi de duyurmuştuk. Kaçıranlar bu listeye de göz atsın lütfen. İyi seyirler!

Yorumlar