Bu Yıl Kavuşacağımız, Heyecan Verici Albümler

Belli ki bu yıl yeni müzik bakımından dolu, janr ve içerik bakımından oldukça zengin geçecek. Yalnızca geçtiğimiz iki aya baktığımızda bile ne kadar hızlı bi’ başlangıç yaptığımızı görebilirsiniz.

Kısaca bahsetmek gerekirse;

  • Her ne kadar kariyerini bitirmiş bile olsa altı kocaman yıl aradan sonra çıkan albümünden yayınladığı ve muhtemelen en güvendiği şarkının kulak kanatan Nicki Minaj düeti olsa da Avril Lavigne
  • Karaoke barda kaydedilmiş olması muhtemel korkunç cover albümüyle Weezer
  • İngiltere dahil birçok listede (iTunes, Billboard, Spotify) rekor üstüne rekor kıran Thank You, Next albümü ve tabii şarkılarıyla Ariana Grande
  • kendisi için deneysel sayılabilecek, yalnızca dinleyici olarak değil, işin mutfağında insanlar için belki de muhteşem olarak tanımlanabilecek olsa da, Assume Form beklenenin aksine vasat bir albümle dönen müziğin dahi çocuklarından James Blake
  • maalesef hiçbir bünyede Spice Girls etkisi yaratmayan DNA albümüyle Backsreet Boys

Yılın ilk dikkat çekici albümlerine imza atanlar arasında. Ancak son yıllarda yükselen yeni müzik trendleri ve farklı birçok etkenle şekillenen güncel müzik piyasasının şuanki genç temsilcileri bir yana; 2019 bir jenerasyonun belki yalnızca ismen aşina olduğu veya -yazmaya elim gitmiyor ama- ‘bilmediği’ efsanelerin de geri dönüşleriyle bir hayli eğlenceli geçecek.

2019 Heyecan Verici Yabancı Albümler
2019 Heyecan Verici Yabancı Albümler

Neden?

Çünkü yeni albüm demek, yeni turneler demek. Bizi direkt değil dolaylı olarak ilgilendirse de Avrupa konser ve festivalleri demek.

Daha önce programlarıyla Avrupa’daki benzerlerini aratmayan hatta bazı yıllarda çok daha iyi olan Chill Out, Rock’n Coke, One Love, SoundGarden gibi festivaller artık birçok nedenle düzenlen(e)miyor. Son yıllarda yapılanlar ise içerik ve program bakımından zayıf kalması, döviz kuru ve mekan bulamama gibi sorunlar başta olmak üzere onlarca nedenden ötürü doğru hedef kitleye ulaşamıyor. Bu da farklı stratejilerin geliştirilmesine yol açıyor ve böylece bunlar da kendi sonunu getiriyor.

Bu yüzdendir ki içerikteki isimleri sürpriz olmadığı sürece ülkemizde izlemek zor olacak. Fakat eğer ilgiliyseniz -her ne kadar bize çok avantaj sağlamasa da- ülkemizin coğrafi konumunu kullanarak yakın şehirleri takip etmekte fayda var derim.

Tabii her şeyden önce mevzu bahsi geçen albümleri dinlemek gerekiyor. İşte bu yılın heyecan yaratan #denemenlazım albümleri…

 

The Chemical Brothers – No Geography

Elektronik müziğin en popüler ana akım temsilcilerinden The Chemical Brothers dört yıl aranın ardından 12 Nisan’da No Geography isimli 9. albümüyle sahalara dönüyor. Kendi janrlarına yön veren ikilinin yeni albüm vesilesiyle Avrupa turnesine çıkıp festival festival gezeceklerinin de müjdesini verelim. Dünya gözüyle bir göreyim, bu bahaneyle seyahat de etmiş olurum derseniz buradan tarihlere göz atabilirsiniz.

 

The Cure – Albüm ismi açıklanmadı

En son albümünü 2008’de yayınlayan The Cure, 11 yıl süren sessizliğini henüz adını bilmediğimiz yeni albümüyle bozuyor. Robert Smith, Aralık‘ta yaptığı bir röportajda geçen sene küratörlüğünü üstlendiği Meltdown Festival’da sahne alan yeni gruplardan etkilendiğini ve festivalde çalan sanatçıların müziklerinin kendisine ilham verdiği söylemiş ve yeni albümle beraber Avrupa turnesinin de müjdesini vermişti.

Yaşayan efsanenin bu yıl 60. yaşını kutlayacağını göz önüne alırsak, The Cure konseri izlemek için son şans olabilir. Eğer 2005’te Rock’n Coke’a gidemeyenlerdenseniz Atina ya da Bükreş kentleri başta olmak üzere grubun Avrupa turnesini buradan takip edebilirsiniz.

 

Dido – Still On My Mind

White Flag, Life For Rent, Sand In My Shoes, Thank You gibi bir jenerasyonun zihnine kazınmış şarkıların mimarı Dido, nihayet altı yıl aradan sonra geçtiğimiz yılın sonunda paylaştığı sürpriz şarkılarla sinyallerini verdiği yeni albümünü yayınlıyor.

İlk iki albümü İngiltere’de tüm zamanların en çok satan albümleri arasına giren; İngiltere’de 2000’li yılların en çok albüm satan 10 sanatçısından biri olmaya başaran Dido’nun,  Still On My Mind adını verdiği 6. albümün çıkış tarihi 8 Mart.

 

The Cranberries – In The End

Bir döneme damgasını vuran efsane gruplardan The Cranberries; Zombie, Animal Instinct, Linger, Ode to My Family gibi şarkılarına hayat veren vokali Dolores O’Riordan’ın geçtiğimiz yıl beklenmedik ölümünün ardından son albümünü yayınlamaya hazırlanıyor.

İki yıl önce çıktıkları Amerika turnesi sırasında, Dolores’in bel fıtığı nedeniyle konserleri iptal etmek zorunda kalmadan önce grubun gitaristi Noel Hogan ile birlikte yaptıkları bestelerle temelleri atılan albüm, yine O’riorden’in ölümünden kısa zaman ekibe önce gönderdiği 11 demo kayıt ile şekilleniyor. Albümün kapağı olarak tüm grup elemanlarının çocukluk fotoğraflarının kullanıldığı In The End’in prodüktörlüğü ise grubun kariyerlerinin başlarında birçok albümde beraber çalıştıkları Stephen Street önderliğindeki ekip üstlenmiş. Grubun çıkış yıllarındaki soundun hakim olması muhtemelen son The Cranberries albümünün çıkış tarihi ise 26 Nisan.

 

Foals – Everything Not Saved Will Be Lost Part 1

Oxford’un lokal performans sahnelerinden global festivallerin dev sahnelerine transfer olan Foals, serüvenine kaldığı yerden devam ediyor. 2008’de çıkan ilk albümleri Antidotes’ten bu yana 3 albüm daha yayınlayan indie bayrağını en önde taşıyan İngiliz ekip, Everything Not Saved Will Be Lost Part 1 isimli beşinci albümünü 8 Mart’ta  yayınlıyor.

Bir de yılın son çeyreğinde bu albümün devamı niteliğindeki Everything Not Saved Will Be Lost Part 2 müjdeleri var ki hiç yoksa üç yıl Foals’a doyacağız sanki.

 

Lana Del Rey – Norman Fucking Rockwell

2010’dan beri 5 albümle mest eden Lana Del Rey, büyük çıkışını Born To Die ile yapmış sonraki üç albümüyle de kendi niş dinleyici kitlesini oluşturmayı başardı.

Venice Beach, Mariners Apartment Complex ve Hope Is A Dangerous Thing…. şarkılarından anlıyoruz  ki ilmek ilmek işlediği kariyerinde çizgisini bozmayan Kaliforniya prensesi 29 Mart’ta çıkacak altıncı albümü Norman Fucking Rockwell ile bizi bir kez daha 1969 Ford Mustang içinde West Coast hayalleri kurduracak.

 

The Drums – Brutalism

The Drums dokuz yıllık kariyerini beşinci albümüyle taçlandırmaya hazır. Amerikalı ekip Anti etiketiyle piyasaya çıkacak Brutalism isimli albümünden paylaştığı ilk şarkıyla indie pop umutlarını yeşertti. Albüm 5 Nisan’da piyasada.

 

Mark Ronson – Late Night Feelings

O bir müzik dahisi. O bir nerdeyse her popüler şarkıda parmağı olan, yaşayan en iyi söz yazarlardan, ayrıca en iyi multi enstrümantalistlerden. Süper prodüktör lakaplı Mark Ronson‘ın beklenen solo albümünün bu yıl içinde çıkacağı kesinleşti.

Bugüne kadar Amy Winehouse, Christina Aguleria, Adele, Robbie Williams, Duran Duran, Macy Gray, Lily Allen, Nas, Bruno Mars, Lady Gaga gibi uzayıp giden bir liste starın albümünü yapan Ronson’ın Late Night Feelings isimli albümü tahmin edersiniz ki haliyle birçok konuk sanatçıya da ev sahipliği yapacak.

Bugüne kadar açıklanan ilk isimler şöyle; The xx’ten Romy, Miley Cyrus, Lykke Li, Angel Olsen, King Princess, Yebba. İlk video ise;

 

Chromatics – Dear Tommy

2001 yılında kariyerine lo-fi punk ve noisey grubu olarak başlayan Chromatics, grup içinde yaşanan sayısız değişim ve 2007 ‘de Italian Do It Better plak şirketine imza attıktan sonra bugünkü soundunun temellerini atmış ve özellikle Gossip Girl, Twin Peaks, Bates Motel, Mr. Robot ve 13 Reasons Why gibi dizilerde kullanılan şarkılarıyla hayran kitlesini arttırdı.

2014’ün sonlarında 2015 yılında piyasaya çıkacağı duyurulan beşinci albümleri Dear Tommy, grubun kuruculularından Jewel’ın neredeyse ölümüyle sonuçlanan bir kazanın ardından tüm kopyaları yok etmesiyle belirsiz bir tarihe ertelenmişti. Büyük heyecanla beklenen albümün bu ay yayınlanacağı söyleniyordu fakat biraz daha beklememiz gerekiyor gibi duruyor.

 

Sky Ferreira – Masochism

İşte bir Chromatics vakası daha. 2013’te yayınladığı, birçok müzik otoritesi + sanatçı tarafından baş yapıt olarak kabul edilen Night Time, My Time ‘ın ardından oyunculuk ve moda kariyerine ağırlık veren Sky Ferreira, geçtiğimiz bir röportajında yılan hikayesine dönen ikinci albümü Masochism’i nihayet 2019’da yayınlayacağını duyurmuştu. Son olarak Baby Driver filminin şarkısında sesini duyabildiğimiz Ferreira geçtiğimiz günlerde paylaştığı bir Instagram postuna  “March!!!” notunu düşerek sevenlerini heyecanlandırdı.

O gün gelene kadar biraz daha “Everything Is Embarrassing”

 

The Weeknd – Chapter Six

Geçtiğimiz seneki sürpriz mini albüm My Dear Melancholy ile özüne dönüş sinyalleri veren The Weeknd Paşa, Toronto konserinde yakında çıkacağını söylediği yeni albümü Chapter Six yılın heyecan verici albümlerinden biri.

O zaman bahisler açılsın; House of Balloons mu yoksa Starboy mu geliyor?

 

Die Antwoord – 27

Bir son albüm haberi de Ninja ve Yolandi’nin aykırı projesi Die Antwoord’dan geliyor. İkili yeni albümlerini bu yıl içinde yayınlayacak. Fink You Freaky, Ugly Boy, Pittbull Terrier ve Baby’s on Fire gibi şarkılarıyla hatırladığımız, herkesin keyifle izleyemeyeceği ama çoğu kısa film tadında olan videolarıyla bilinen sıra dışı ikili; 27 şarkıdan oluşacak 27 isimli albümde en sevdikleri isimlerin de konuk sanatçı olarak yer alacağını söyledi.

 

Ryan Adams – Big Colours & Wednesdays

Rock camiasının en üretken isimlerinden Ryan Adams, bu sene içinde tam 3 albüm yayınlayacağını açıklamıştı.

Ancak öyle görünüyor ki 19 Nisan’da çıkması beklenen Big Colours biraz ertelenecek. 2000 yılında büyük ses getiren Heartbreaker albümüyle başladığı solo kariyerine tam 16 albüm sığdıran ve 7 Grammy adaylığı bulunan eski Whiskeytown solisti, 18 yaşından küçük bir fanıyla olan yazışmaları / online görüşmeleri ve eski eşi tarafından desteklenen farklı cinsel suçlamalarla karşı karşıya. FBI ‘ın konuya el atmasıyla büyüyen davalar nedeniyle yeni albümler ve Avrupa turnesi de belirsiz bir tarihe ertelenmiş durumda.

Bonus:

Röportaj, tv programı, haber kanalları, sosyal medya kullanımı, fanlarla olan diyaloglar gibi birçok farklı kaynaktan yapılan çıkarımlara dayanarak bu yıl yeni albüm yapacağına kesinleşen ya da kesin gözüyle bakılan isimlerden bazıları;

  • Rihanna / The Who / Missy Elliot / Kendrick Lamar / Lower Dens / Hot Chip / Billie Ellish / Nilüfer Yanya
  • Tame Impala / Solange / Thom Yorke / Kanye West – Yandhi / SOAK / P!nk / Vampire Weekend
  • Nick Cave & the Bad Seeds / Pearl Jam / Pixies / Grimes / Bon Iver / Red Hot Chili Peppers

Neyzen Tevfik Savrın

Yorumlar