Tropik diyarlara seyahat edenlerin bağımlılık yapıyor dedikleri, renkleri, tatları, kokularıyla ön plana çıkan ve bir çok faydası olan Tropik Meyveleri sizin için listeledik.
Gelin beraber bu tropik diyarlara, tropik meyveleri tanıyarak gidelim.
Guava
Lif, C vitamini ve folik asit bakımından yoğun olan bu meyve Güney Amerika kökenli ama en büyük üreticisi Hindistan. Bu ülkelerde market raflarında guava suyunu bol bol görebilirsiniz. Çekirdeklerinin yağı cilt elastikiyetini sağladığı için kozmetikte sıkça kullanılıyor. Uzakdoğu’da ise yemeklerin içinde tadabileceğiniz bu meyveyi bazı ülkelerde üzerine tuz, karabiber ve masala gibi baharatlar ile tatlandırarak yiyorlar.
Kiwano
Minik boynuzlu turuncu kabuğu ve yemyeşil içiyle bayağı fantastik görünümlü kiwano salatalık ailesinden bir meyve. Büyük oranda sudan oluştuğu için diyet yapanların gözdesi olan bu meyve C vitamini ve antioksidan açısından da zengin. Metabolizmayı da hızlandırdığı biliniyor. Tadını çarkıfelek meyvesi ve muzun karışımına benzetiyorlar. Smoothie yapmak için ideal yani!
Purple Daikon Radish
Turp ailesinin müthiş bir mor renge sahip bu üyesi adeta bir vitamin ve mineral deposu! B6, C, K vitaminleri ile dolu mor daikonun özellikle de yenilebilir yeşil yaprakları yüksek miktarda C vitamini içeriyor. Asya mutfağında pişmiş veya çiğ halde yemeklerde kullanılıyor.
Watermelon Radish
Artık marketlerimizde de karşımıza çıkmaya başlayan bu turp cinsi pembemsi rengiyle salatalara enfes bir görüntü katıyor. Çiğ tüketildiğinde yüksek oranda C vitamine deposuna dönüşen bu turp tatlı-acı lezzetiyle salatalara farklı bir tat katıyor. Çin mutfağında deniz mahsüllü yemeklerde de görülebilir.
Pepino
Menşei Güney Amerika ülkelerinden Peru olan Pepino son yıllarda Türkiye’de de yetiştirilen bir tropik meyve türü. Özellikle Antalya’da yetiştirilmeye başlanan Pepino’nun tadı ananas, muz ve kavuna benziyor. Patlıcangiller familyasından gelen Pepino’nun ortasında çekirdek ve tohum bulunmadığından meyvenin tamamı yenilebiliyor. Merak edenler için Türkiye’de Tazedirekt‘de bulunmakta.
Avokado
İşte salataların ve yumurtalı kahvaltıların vazgeçilmezi, Akdeniz ikliminin son yıllardaki en ünlü bitkisi avokado! Evet iyi fotoğraf veriyor olabilir ama aynı zamanda yararları da saymakla bitmiyor. Sağlıklı yağ, lif, vitamin, mineral, antioksidan ne ararsanız içeriyor. Kalp ve kolesterol dostu avokadonun yağı ile yemeklerinizi daha sağlıklı hale getirebilirsiniz. Sabahları da kahvaltıda yumurta ile birlikte tüketerek protein yüklü halde güne başlayabilirsiniz.
Pomegranate (Nar)
Kış aylarının vazgeçilmez meyvesi nar güçlü bir antioksidan, lif ve C vitamini kaynağı. Kolesterol ve kan şekerini dengeleyen meyvenin cilde de faydalı olduğu biliniyor. Hatta son yıllarda pek çok cilt bakım ürününün içinde nar ve nar çekirdeği ektresine rastlamak mümkün. Güçlü bir bağışıklık için kış aylarında bol bol tüketmeli.
Passion Fruit (Çarkıfelek Meyvesi)
Güney Amerika’nın bu leziz ve minik meyvesi tatlı-ekşi lezzete sahip. Dünya mutfağında ana yemekten tatlıya, kokteylden reçel yapımına pek çok farklı alanda kullanılan çarkıfelek meyvesi aynı zamanda yararlı da bir meyve. Lifli yapısıyla sindirim sistemini hızlandırıyor. Düşük glisemik indekse sahip olduğu için de diyet yapanların dostu.
Tiger Lemon
Dışı sarı ve yeşil çizgili, içi pembe bir limon hayal edebildiniz mi? Kulağa ilginç geliyor ama böyle bir bitki var evet! California’da keşfedilen Tiger lemon tadının limondan daha az asitli ama kokusunun da daha aromatik olduğu biliniyor. Tabii yüksek oranda C vitaminine sahip. Özellikle kokteyl, tatlı ve deniz ürünleri yemeklerinin yapımında tercih ediliyor.
Naranjilla (Lulo)
Portakalı adnıra bu tropik ve turuncu meyve tahmin edileceği gibi narenciye tadına sahip. Genellikle içecek veya kokteyl yapımında kullanıla lulo neredeyse tamamen sudan oluşan bir meyve. İçerdiği yağ ve şeker çok düşük olduğundan kilo kontrolüne dikkat edenler için ideal bir meyve!
Black Spanish Radish (Siyah Turp)
Turpun türleri ve faydaları saymakla bitmiyor. C vitamini deposu olan bu turp aynı zamanda magnezyum, potasyum ve demir bakımından da zengin. Çiğ veya pişmiş oldukça lezzetli olan bu turp Çin tıbbında kronik öksürük ve soğuk algınlığı için kullanılıyor. Aynı zamanda saç ve cilt sağlığı için de faydalı.
Dragon Fruit (Pembe Pitaya)
Bir renk paletinden fırlamış gibi görünen bu pembe meyvenin kabuğu ayrı içi ayrı dikkat çekici. Tropik ve egzotik kelimelerinin tam karşılığı gibi adeta! Sağlıklı karbonhidrat yüklü bu meyve iyi bir C vitamini ve antioksidan kaynağı. Çiğ tüketilmesi öneriliyor. Enfes renkli smoothie veya smoothie bowl yapımında da kullanabilirsiniz.
Yorumlar