Spor

Benim Adımlarım, Senin Bağışların Şah Kartallara Kanat Olsun!

38. İstanbul Maratonu Pazar 13 Kasım’da (yarın) gerçekleşecek. Maraton öncesi her sene olduğu gibi İyilik Peşinde Koş Platformu projelerine destek bekleyen sivil toplum kuruluşları için koşmak isteyen gönüllüleri bir araya getirdi. Ben de bu yıl şah kartalları koruma çalışmalarına destek vermek için Doğa Derneği adına koşacağım.

İyilik Peşinde Koş Platformu, Adım Adım’ın desteklediği sivil toplum kuruluşlarının projeleri için koşmak isteyen gönüllülerin kullanacağı bir yardımseverlik koşusu web platformu. Adım Adım’ın 8 yıl boyunca koşan 7.000 koşucusu ve 66.000 bağışçısı sayesinde biriktirdiği tecrübeleri sonucunda ortaya çıkmış.

İyilik Peşinde Koş ekibi: “Projeni seçerken, toplumda seni daha çok rahatsız eden, üzen ve hatta ortadan kaldırma gücün olsa ilk değiştirmek isteyeceğin sorunu düşün. Böylece antrenmanlarına bile daha güzel bir anlam ve motivasyon sağlamış olursun” diye öneriyordu. Türkiye’de 80 milyon insan yaşarken üreyen sadece 100 şah kartal olduğunu duyduğumda projemi seçmem çok da zor olmadı: Hemen adımlarımı şah kartallar için, Doğa Derneği adına atmaya karar verdim. Kampanya mektubumda kuşlarla olan bağımı, şah kartalların durumunu, bağışların ne için kullanılacağını yazdım. Aşağıda paylaşıyorum. 

Şah kartalların kanatlanması için buradan destek olabilirsin. Şimdiden onlar adına teşekkür ederim! 

Kampanya mektubum:

Merhaba sevgili doğa dostu,

5. kez katılacağım Avrasya Maratonu’nda ilk kez adımlarım bir işe yarasın, bir canlının yaşamasını kolaylaştırsın istedim. 80 milyon insanın yaşadığı ülkemizde sadece 100 çift üreyen şah kartal kaldığını biliyor muydun? Ben bu sayının artmasını istiyorum ve bu yıl maratondaki her adımımı şah kartal yavrularının kanatlanması için atacağım. 

Sana biraz kuşlarla olan bağımdan ve şah kartal projesinden bahsedeyim:

Ben etrafımdaki kuşları tam 2 yıl önce fark etmeye başladım. Meğerse kalabalık bir şehirde çevremdeki güzellikleri görmeden yaşıyormuşum. O gün bugündür kuşları gözlemliyorum. Yaşadığım kocaman şehirde beni her seferinde şaşırtıyor, ayaklarımı yerden kesiyor, özgür hissettiriyorlar.

Kuş gözlemi, doğanın her parçasına daha çok köklenmemi sağlıyor. Bu özel ve gizemli canlılar için bir şey yapıyor olmak ise beni çok heyecanlandırıyor.

Şah kartallar tehlikede

Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) tehdit altındaki türlerin bulunduğu Kırmızı Liste’sinde yer alan şah kartallarının nesli dünya ölçeğinde tehlikede. Türkiye’deki üreyen popülasyonunun ise yaklaşık 100 çift olduğu tahmin ediliyor. Her yıl Anadolu ve Trakya’da en az 100 noktada şah kartal yavruları doğuyor ama çok azı hayatta kalıyor.

Neden?

Şah kartalların ölüm sebeplerinin tamamı insan kaynaklı. Binlerce yıldır insanla tamamen barışık yaşayan, hatta kültürümüzün önemli bir parçası olan bu canlılar yanlış tarım ve enerji politikaları nedeniyle yok oluyor. Tek tip istilacı tarım, orman bozkır geçişinde yaşayabilen bu canlılar için yuva kurabilecekleri ağaç bırakmamış. Üreyebilecek bir ağaç bulanlar ise ya yuvalarını kaybediyor (yuva yaptığı ağaç kesiliyor, yuva fırtınada yıkılıyor), ya da elektriğe çarpılıyor. 

Yaptığın bağışla ne yapılacak?

Bu kartalların tek koruyucusu yörede kartallarla birlikte yaşayan çobanlar ve çiftçiler. Toplanan bağışlarla onlarla birlikte hareket edilecek ve üreme bölgelerinde belirlenen uygun ağaçlara kartal yuvaları yerleştirecek, yıkılma tehlikesi olan yuvalar desteklenecek, kesilme tehlikesi olan yuva ağaçları korunacak ve elektrik çarpılması gibi diğer tehditler için önlemler alınacak. 

Sen de yavru şah kartalların kanatlanmasını istemez misin? Hadi gel, benim adımlarım, senin bağışların onlara kanat olsun.

Kuşlarla,

Bu içeriğin güncellendiği tarih 17/02/2019 16:50

Leave a Comment
Paylaş
Yaz Güvendi