Sürdürülebilir gıda, sürdürülebilir şehirler, sürdürülebilir gezegen ve sürdürülebilir bir yaşam… Son yıllarda ‘sürdürülebilir’ kelimesi her şeyin önünde kendine yer buluveriyor.
Ancak ne anlama geldiği sorulduğunda pek çok kişi kendinden emin bir şekilde cevap veremiyor ya da en azından sürdürülebilirliğin önemini derinlemesine kavrayamamış olabiliyor.
Dolayısıyla kelimenin anlamını şu şekilde açıklamak ve akıllara kazımak yerinde olacaktır; çeşitlilik ve üretkenliğin devamlılığını sağlarken, daimi olabilme yeteneğini korumak. Yerleşme, tüketme ve doğayı kendimize uygun olacak şekilde, canımız istediğince değiştirip bozma alışkanlığımızın yarattığı sorunlar tüm dünyanın ortak dertlerinin ta kendisi aslında. Bu gezegenin misafirleri olarak onun üzerinde yaşamaya devam edeceksek, alışkanlıklarımızdan vazgeçmemiz gerek.
Çevre kirliliği, küresel ısınma, yok olan türler ve yaşam alanları ile çarpıklaşan kentleşme ve sağlıksız toplumlar, evimize uyumlu yaşamaktan vazgeçtiğimiz için meydana geliyor. Haliyle, yanlış yöne gidişimize dur demek için en akılcı ve kalıcı çözüm doğaya uyumlu hale evrilmekten geçiyor.
Neyse ki sahip olduğumuz çeşitliliği koruyup üretkenliğimizin daimi olması için doğaya ayak uydurmanın vaktinin geldiğini anlayan çok sayıda insan var. Ve onlar, günlük ihtiyaçlarımızı temin ederken, doğanın gelecek kuşakların gereksinimlerine cevap verme yeteneğini tehlikeye atmadan üretimlerini sürdürülebilir kılma yeteneğine sahipler.
Less Sürdürülebilir Yaşam Gereçleri
Doğa dostu alternatifler üreten, modern hayatı daha az atıkla yaşamanın mümkün olduğunu topluma anlatmak isteyen Less Sürdürülebilir Yaşam Gereçleri, çevre sorunlarını kendine dert edinmiş iki mimar arkadaşın eseri.
Less’in temel amacı atıksız ürünlerle birlikte, tekrar tekrar kullanılabilen sürdürülebilir ambalajlarla satın alınabilecek ürünleri bir araya toplayıp, yeni bir alışveriş deneyimi sunmak. Bu uğurda çantalar, keseler, lunchbag’ler ve çok daha fazlasını üreten Less’in doğaya çağrısına siz de kulak verin. Poşetiniz doğadan olsun.
Detaylar: @less.tr
Ecowoco
Taze anne ve babaların en önemli ihtiyacı bebek bezidir. Bebek bezi hiçbir zaman yeterli değildir. Üstelik sürekli kirlenir ve değiştirilir. Sonunda sayısını tahmin bile edemeyeceğimiz kadar çok miktarda atık haline gelir. Haliyle bebek bezi sürdürülebilir olmayı sapına kadar hak etmektedir.
Bebek bezine bu hakkı 2018 yılında veren Ecowoco, yıkanabilir bebek bezi kullanan aile ve bebeklerin ihtiyaçlarına cevap vermek için kuruldu.
Avrupa’da ve yurtdışında yıkanabilir bezlerde sızdırmazlık amacıyla yaygın olarak kullanılan yün don(cover)’un Türkiye’de %100 Organik (Gots Sertifikalı) Merinos yünüyle üretimini gerçekleştiren Ecowoco, bebekler için en sağlıklı ve organik ürünleri ebeveynlere en uygun fiyata sağlıyor. Bu şekilde daha bilinçli bir gelecek neslin yetişmesine beşikten katkıda bulunuyor.
Detaylar: @ecowoco.com_
Ekolojik Dönüşüm
Yıllar içinde önce kendilerini, sonra sevdiklerini dönüştüren Ekolojik Dönüşüm, “sadece biz yetmeyiz” diyerek herkesi bu dönüşümün bir parçası yapma niyetiyle yola çıkan iki kentlinin fikri.
Doğal gıda ve yerel tohumla sağlıklı beslenme tamam ama yetmez diyen Ekolojik Dönüşüm, fikirlerini tek bir perspektifin üzerine kurmayarak zehirsiz temizliyiciler, plastiksiz ürünler ve sentetiksiz kumaşları da bizden esirgememişler.
Ekolojik çiftliklerle gönüllü olmayı, bir yandan da tükenmekte olan zanaatların peşinden koşmayı ihmal etmeyen Ekolojik Dönüşüm daha iyi bir dünya için örnek almak isteyeceğiniz işler yapıyor.
Detaylar: @ekolojikdonusum
Mumo
Plastiği en fazla ve en şuursuzca kullandığımız ürünlerden biri de buzdolabı poşetleri ve streç filmer. Bu ürünler gıdalarımızı bakterilerden bir nebze olsun koruyarak taze kalmasını sağlıyor olabilirler; ancak diğer yandan içerdikleri kimyasalların gıdaya geçmesine sebebiyet verebiliyorlar. Üstelik bu ürünler meme kanseri ve hormon bozuklukları riskini arttıran PVC ile üretiliyor.
Sonuç olarak, tehlikenin farkında mısınız?
Eğer değilseniz Mumo’ya kulak verip onların önerdiği yoldan gitmeyi deneyebilirsiniz. Bir yiyecek saklama kumaşı olan Mumo, streç film ve türevlerine alternatif olarak Balmumu, Çam Ağacı Reçinesi ve hindistan cevizi yağının sertifikalı organik pamuklu kumaşa emdirilmesiyle üretiliyor. Doğadan çıkan, doğal olarak antibakteriyel ve yenilebilir malzemelerden üretildiği için sağlık açısından son derece güvenli olan Mumo, tekrar tekrar kullanılabiliyor. En iyi tarafı da kullanım ömrünün sonuna geldiğinde doğayı plastik atığı ile kirletmiyor.
Detaylar: @mumowrap
Buğday Sapı Pipet
Ne kadar çok pipet kullandığınızı hiç düşündünüz mü? Restoranlarda, barlarda hatta bakkaldan aldığınız ürünlerde hep pipet kullanıyorsunuz ve pipetlerin hepsi plastik! Bu durumun plastik tüketimini ne kadar arttırdığını ve gezegenimize ne denli zarar verdiğini söylememize gerek yok sanıyoruz. Oysa, okyanusun ortasındaki plastik kıtasını büyütmemek elimizde. Pipet illa plastikten yapılmak zorunda değil. Mesela buğday sapı, çok da güzel iş görebilir.
Buğday Sapı’nın SGS Sertifikalı ve Tarım Bakanlığı onaylı ezber bozan ürünleri %100 buğday sapından üretilen pipetler. Yine de Buğday Sapı’nın plastikle savaşı sadece pipet cephesinde değil. Tıpkı pipetler gibi sıkça tüketilen plastik çatal bıçakların da kökünü kurutmak isteyen kuruluş doğal ve doğa dostu çatal bıçak ve kaşıklar da üretiyor.
Bundan sonra pipet ile değil Buğday Sapı ile içiniz!
Detaylar: @bugdaysapipipet
SuCo
Mart 2015’te yalnızca bir fikir olan SuCo, bir senelik AR-Ge sürecinin ardından çıkardığı üç farklı modeli ile su alışkanlıklarımızı değiştirdi. Tek kullanımlık plastik atığı önlemeyi ve matara kullanım alışkanlıklarını iyileştirmeyi hedefleyen SuCo, aslında sağlıklı ve fonksiyonel bir su matarası olmaktan fazlasını da yapan bir kuruluş. Bu sene itibariyle Afrika’da bir su kuyusu bulunan SuCo sadece doğayı plastikten korumakla kalmıyor su israfının önüne geçmek için elimizden gelenin en iyisini yapmamız gerektiğini hepimize hatırlatıyor.
Detaylar: @su.co
Yorumlar