Dünyada Dikkat Çeken 11 Sokak Sanatçısı

Sokak sanatını siyasetin, eleştirinin, manifestonun kısacası bir kültürün duvarlarda özgün bir şekilde resmedilmiş edilmiş hali diye düşünebiliriz sanırım. Dünyanın farklı köşelerinden çalışmalarıyla dikkat çeken bu sanatçılar, işlerinde duvar resimleriyle sınırlı kalmayarak hem kendi sınırlarını genişletmişler, hem de bireyselliklerini sanatları aracılığıyla geride bırakmışlar.

 

 1 – Shephard Fairey (Obey Giant)

Los Angeles merkezli Shephard Fairey, ilhamını Andy Warhol ve Keith Haring’den alıyor. Güzel sanatlar ve ticari sanat arasındaki farkı silikleştirmek olan Fairey, Obey Giant kampanyasının arkasındaki isim. Sanatçı, 1990’larda bu sokak sanatı hareketiyle beraber Obey Giant’ın bilinirliğini arttırmak için poster ve stickerlar  da tasarlamış.

www.subliminalprojects.com

 

2 – Sainer Etam

Polonya’nın Lodz kentinde 1988 yılında dünyaya gelen Ressam ve duvar sanatçısı Sainer Etam, Lodz Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun olmuş. Şu anda Polonya’da yaşayan Sainer, ETAM Cru adlı grafiti oluşumunun bir üyesi. İşleri 2010’dan bu yana Amerika, İtalya, İspanya, Fransa, Belçika, Almanya, Avusturya, Portekiz gibi ülkelerin farklı kentlerinde sergilenmiş.

www.sainer.org

 

3 – Henrik Aa. Uldalen

Henrik Aarrestad Uldalen 1986 doğumlu kendi kendini eğitmiş bir sanatçı. Ressam ve sokak sanatçısı, işlerinde çağdaş figüratif bir teknik kullanıyor. Sanatç; nihilizm, varoluşçuluk akımlarından yararlanırken kırılganlık ve yalnızlık kavramlarından besleniyor. Sürreal çizimlerinde belirsiz bir hava yaratıyor. Çoklu yoruma açık resimler yapan Uldalen’in çalışmalarını yakından görmeyi denemen lazım!

www.henrikaau.com

 

4 – Linus Ludlin

Yash ismini de kullanan Linus Ludlin, İsveç’te bulunan Stockholm merkezli bir duvar sanatçısı. Ludlin; ilhamını insanlar, hayvanlar ve duygulardan alıyor. Renkler, duygular ve ışık olgularını işlerinde merkezde tutmasının yanı sıra, şekiller ile basitliği de çalışmalarında severek kullanıyor.

www.yashone.se

 

5 – Alexander Grebenyuk

Ukrayna merkezli sanatçı Alexndar Grebenyuk, çalışmalarında bazen nötr ve topraklarını kullanırken, tek renkle figüratif işler de sergiliyor. Neon renklerle güçlü kontrastlar, Joan Miro’yu çağrıştırıyor.

https://www.saatchiart.com/grebenyuk

 

6 – Alexey Luka

Rus çağdaş sanatında en yetenekli sanatçılar arasında sayılan Alexey Luka, çağdaş sanat ve sokak sanatının günümüzde ne kadar içiçe olduğunun son derece farkında. İşleri Rusyanın yanı sıra İtalya ve Paris’te sergilenmiş. Uluslararası projelerde yer alan Luka, sınır ve yeni çevre kavramlarını irdeliyor.

www.alexeyluka.com

 

7 – Nelio

Nelio, Güney Fransa merkezli çağdaş sanatçılardan. Soyut sanattan beslenen Nelio, 90’ların başında grafitiyle sanata adım atmış. Çalışmalarında semboller, harfler, manzalara ve geometrik şekiller kullanıyor. Pablo Picasso’yu ilham kaynağı olarak gösteren sanatçı, tasarım, illüstrasyon ve sanat tarihi ekseninde ilerliyor.

http://neli0.tumblr.com/

 

 8 –  Agostino İacurci

İtalya’nın Fogya şehrinde doğan Agostino İacurci, şu anda Roma’da yaşıyor ve çalışıyor. Sentetik formlar ve parlak renklerle çalışmalarını sergilerken, gerekli bir dille çoklu yorum katmanlarının varlığına izin vermiş. Kendi varoluşumuzu zıltlıklar üzerinden sorgulayan sanatçının işleri, Avrupa, ABD, Rusya, Brezilya ve Uzak Doğu gibi geniş bir skalada sergilenmiş. Adidas, Urban Outfitters, TBWA gibi birçok ünlü markayla iş birlikleri de bulunuyor.

www.agostinoiacurci.com

 

9 – Jerome Meynen

Fransa merkezli illüstrasyon ve duvar resmi sanatçısı Jerome Meynen, 3 boyutu monokrom işlerinde yoğun bir şekilde hissettiriyor. M.C. Escher’e gönderme yapan illüstrasyonları, ürkütücü bir canlılık hissi yaşatıyor. Hell’o Monsters adlı duvar resmi kolektifinin bir üyesi olan Meynen, yarattığı evreninde çok gözlü yaratıklar, iki kafalı insanlar gibi sürreal öğelere de yer vermiş.

https://www.flickr.com/photos/blast_hello/

 

10 – Cleon Peterson

Grafik dizayn ve Yunan-Romalı bir stilden kökleriyle Los Angeles merkezli sanatçı Cleon Peterson 1973 doğumlu. İşleri şiddet, cinsellik ve uyuşturucu temalarını da içeriyor. Eski bir bağımlı olan sanatçı, sembolizme bağlı kalmadan kaos, polis şiddeti gibi kavramları konu ediniyor.

cleon_peterson_2

http://www.cleonpeterson.com/

 

11 – Bezt Etam

Listemizin 2 numarasında da adı geçen Etam Cru adlı Polonyalı grafiti ikilisinin bir üyesi olan Bezt, geniş ölçekli duvar resimleriyle ünlü. 1988 doğumlu Bezt, ortak çalışmalarını yürüttüğü Sainer ile Lodz Güzel Sanatlar Fakültesi’nde tanışmış. Kolektifin çalışmaları, Doğu Avrupa kültürünün sürreal sahneleriyle bezeli. Sanatçıların fantezi dünyasına ve mistisizme de yer veren Etam Cru’nun çalışmaları Norveç, Bulgaristan, Almanya, Rusya, Portekiz, Avusturya ve Belçika’da sergilenmiş.

www.etamcru.com

 

Yorumlar