Berlin bit pazarları anlamında en sevdiğim şehirlerden biri, hafta sonu iki gününüzü de farklı birçok pazarda geçirebilirsiniz. Bunlardan en büyüğü ve en turistik olanı Mauerpark. Burada hem Berlin’in ufak tefek tasarımcılarına hem de vintage parçalar satan standlara rastlayabilirsiniz.
Ancak benim gibi daha çok vintage ve hatta antika meraklısı iseniz, Mauerpark yerine asıl tavsiye edeceğim yer Mitte’de yer alan ve daha çok Berlin’in yerel halkının ve hatta hipster gençlerinin sıklıkla ziyaret ettiği “Arkonaplatz” olur. Burası çok daha fazla antik eşya, kıyafet, plak vb. tarzda ürünler bulup alışveriş yapabileceğiniz bir Pazar.
Mauerpark Flea Market:
Her Pazar 08.00 – 18.00
Arkonaplatz:
Her Pazar: 10.00 – 18.00
Her sene mutlaka 3-4 kez gittiğim ve sanırım en sevdiğim ve Avrupa’nın en büyük bit pazarlarından biri olan “Ij Hallen”. Her 3 haftada bir Cumartesi ve Pazar günleri gerçekleşiyor. Kışın eski bir tersane fabrikasının içinde gerçekleşen bu “indoor” pazar, bahar ve yaz aylarında fabrikanın dışına taşınıyor. Kıyafetten eşyaya, takıdan çanta, ayakkabı vb. aksesuarlara geniş bir ürün yelpazesine sahip olan IJ Hallen’e gittiğinizde 750’ye yakın standla karşılaşacağınızı unutmayın ve bolca zaman ayırın:)
Giriş: 5 euro tarihler için ijhallen.nl ye bakabilirsiniz.
Budapeşte’nin biraz dışında yer alan bu pazar aslında haftanın her günü 08.00-15.00 saatleri arasında açık. Ancak kış aylarında seyahat edecek arkadaşların hafta sonu, özellikle cumartesi günü, en erken 10.00 gibi gitmelerini tavsiye ederim. Çok büyük bir alanda yer alan, irili ufaklı vintage&antika dükkanlarından ve açık tezgahlardan oluşan bu pazar; giyim, takı ve çanta vb aksesuarların yanı sıra, özellikle “art-deco” tarzda mobilyalar ve porselen takımlar konusunda tam bir hazine! Yine uzun bir süre vakit ayırmak gereken pazarlardan.
Eski zamanlardan, nordik vintage kıyafet ve ev tekstili için tam bir cennet olan “Birkelunden Park Flea Market”, bugüne kadar en kaliteli vintage alışverişimi yaptığım pazarlardan biri. Grünerlokka’da yer alan bu pazar, aynı zamanda Vintage dükkanların da yoğun olduğu bir bölgede. Eğer bahar aylarında Oslo’yu ziyaret ederseniz, vintage ve tasarım dükkanlarının olduğu sokağın trafiğe kapandığına ve herkesin alışveriş yaptığı, insanların evlerinin arka bahçelerini sizlere açıp, ikinci el eşyalarını sattığı, müzikli ve yemekli harika bir ortama da denk gelebilirsiniz.
Her pazar: 08.00 – 16.00
Hemen yanı başımızda sağlam bir antika ve vintage hazinesinin yer aldığını söyleyebilirim. Atina, vintage severler için harika bir şehir. Herkesin turistik ve bizim halkımızın kapalı çarşıya benzettiği “Monastraki” bölgesi, hafta sonları harika bir bit pazarına dönüşüyor. Üstelik Cumartesi günleri o kadar büyük ve geniş bir alana yayılıyor ki, bölgeyi sokak sokak gezip, bir çok antika ve vintage dükkanının yanı sıra, o güne özel açılmış Pazar standlarından da vintage alışverişi yapabilirsiniz. Hafta arası da ziyaret edebileceğiniz bu bölge, hafta sonu tam anlamıyla bir antika pazarı halini alıyor. Sakın Monastraki’yi gördüğünüzde “aman bu da neymiş, bizim kapalı çarşının aynısı” demeyin, antikacıların olduğu sokaklara doğru yol alın, karşınıza keşfedecek bir çok tezgah ve dükkan çıkacaktır.
Hafta sonu: 08.00 – 18.00
Eğer benim gibi sovyet dönemi hastasıysanız, Tiflis tam size göre bir şehir. Hafta sonları yoğunlaşan ve “Dry Bridge” olarak da adlandırılan”Tbilisi Flea Market”ta sovyet döneminden kalma, hatta CCCP logolu/damgalı bir çok koleksiyonluk obje ve aksesuar bulabilirsiniz. Gürcülerin gümüş işçiliğinin bir yansıması olarak, pazarda birçok antika gümüş takı da bulmanız mümkün. Eski üflemeli çalgılardan antika, porselen fincan ve yemek takımlarına varan geniş bir ürün yelpazesi olan pazar, özellikle hafta sonları Gürcü sanatçıların resim, heykel vb. sanat çalışmaları ile de hemen yanı başında yer alan parka doğru yayılarak büyüyor.
Hafta sonu: 12.00 – 17.00
Avrupa’da, yerel halkın hafta sonları olağan bir aktivitesi olan bit pazarlarını gezme alışkanlığı henüz Türkiye’de yeterince oturmamış olsa da Istanbul’un ”Feriköy Antika Pazarı”nı es geçmek olmaz. Feriköy’de, son 6 yıldır, eski bir otopark alanında Pazar günleri kurulan pazar, Türkiye’nin 4 bir yanından gelen antikacilari agirliyor. 100’den fazla standın yer aldığı bu pazar, daha cok efemera (eski kitap, belge, plak vb), aksesuar ve eşya ağırlıklı bir ürün çeşitliliğine sahip. Adından anlaşılacağı üzere, yurt dışındaki gibi çok da uygun fiyatlar beklememenizi öneririm, nitekim stand açan bir çok kişi zaten hali hazırda antikacı dükkanı olan esnaflar. Bu hafta sonu pazar gezme aktivitenizde, Pazar günü erken saatlerde gidip, pazarın hemen girişinde solda yer alan organik gözlemeci teyzelerden aldığınız gözlemeniz ve hemen karşısındaki meyve tezgahının olduğu abladan çeşit çeşit taze meyvelerden dilediğiniz meyve suyunu oluşturarak harika bir kahvaltı da yapabilirsiniz.
Önemli not: Sonbahar ve kış aylarında pazarı ziyaret edecekseniz, sıkı giyinmenizi ve ayaklarınızı sıcak tutacak ayakkabılar giymenizi öneririm. Nitekim bu yer İstanbul’da karşılaşacağınız yerlerden biri olabilir.
Her Pazar:08.00 – 17.00
Paris tüm dünyada sanırım bit pazarları ile en ünlü olan ülkelerden biri. Yıllarca dünyanın en önemli sanatçılarına ev sahipliği yapmış ve yapmakta olan bir şehirden de inanılmaz eşyalar çıkacağını ve daha azını beklememiz imkansız zaten 🙂 Bu sebeple bir çoğumuzun ziyaret ettiği Paris’te size klasik bir bit pazarı önermek yerine, içerisinde Finlandiyalı mimar “Matti Suuronen”in, bir kayak merkezi için 1960’larda tasarladığı, bir UFO’yu andıran “Futuro House” lardan birinin de yer aldığı “Marche Dauphine” i tavsiye ederim. İçeride art-deco ve art nouvou tarzda bir çok mobilyanın, plakçının, eski oyuncakçıların yer aldığı bu “indoor” pazarda ayrıca güncel ve eski Paris’li sanatçıların işlerinin yer aldığı galerileri de gezebilirsiniz. Bu harika mekanın bulunduğu “Saint-Ouen” bölgesinde, dışarı çıktığınızda da enfes antikacılar, bir afrika pazarı ve bir bit pazarı da ayrıca bulabilirsiniz.
Bu içeriğin güncellendiği tarih 17/02/2019 15:16
Leave a Comment