İzmir’in en yenisi. Studio Mottos, Sinan ve Işıl Işık Saydık çiftinin İstanbul’dan İzmir’e taşındıktan sonra kurdukları multi kullanımlı bir sanat stüdyosu. Hikayelerinin başlangıcı 6 sene öncesine kadar gidiyor. Sinan, 2011 yılında dönemin trendlerinin de etkisiyle tipografik çalışmalar yapmaya başlamış. Mottos markası o dönem çıkmış. O yıldan itibaren Mottos Print ismiyle tamamen internet üzerinden posterlerini sunmuş. 2014 yılında Mottos için yaptığı tasarımların önemli websiteleri ve dergilerde yer alması yurtdışı bilinirliğini hatırı sayılır derecede arttırmış. Bu da Mottos’u öncelikli işi yapması için iyi bir fırsat vermiş. 2015 yılında kurumsal işinden istifa edip İzmirli eş durumundan İzmir’e taşınmış. Bir süre evden çalıştıktan sonra 2016’nın Ekim ayında Studio Mottos için hazırlıklara başlamışlar.
“Burası bir artist studio ama klasik bir sanat atölyesinin içe kapanıklılığından uzaklaşıp bir showroom gibi yaparak insanları da bunun içine dahil etmek istedik. Bir mekan olarak şu an daha yolun çok başındayız. Zamanla stüdyodaki tasarım ürünlerini çeşitlendirip insanların alışveriş, workshop ve söyleşilerle yaptığımız işlere dahil olmalarını hedefliyoruz.”
Studio Mottos ağırlıklı olarak tipografik ve geometrik desenler yapıyor. Hali hazırda bu posterlerini dünyanın birçok ülkesine göndermeye devam ediyorlar. Fakat stüdyoyu kurarken ki amaçlarından biri yaptıkları ürünleri çeşitlendirmek.
“Eşim de ben de tekstil tasarımı mezunu olduğumuz için posterlerin yanına ev tekstil ürünlerini de eklemek istiyorduk. Bunu yaparken de geleneksel baskı yöntemlerini kullanıp el emeğinin hissedildiği doğal ürünler yapmayı hedefledik. Bu amaçla şu an stüdyoda Blok baskı (linöl) ve İpek baskı (serigrafi) teknikleriyle çalışmalar yapıyoruz.”
Studio Mottos’un çalışmalarını takibe almak isterseniz: instagram.com/studiomottos/
Genç sanatçı Pelin Çağlar, slapart(sticker art) ve portre resim alanında ilginç enstantaneler yakalıyor, hem tuval üzerinde hem de sokaklarda karşılaşabileceğiniz çalışmalar yapıyor. Politik ve estetik mesajlar içeren bir görseli sticker haline getirip seçtiği belirli yerlere yapıştırıyor. Bu bazen insanların kolaylıkla göremeyeceği, bazen de göz önünde olan duvar, trafik levhaları gibi alanlar oluyor. Aslında bu işe başladığında “slapart yapmak istiyorum” gibi bir düşüncesi yokmuş. Yalnızca yaptıklarını herkesle paylaşmak istemiş. Yaşamı boyunca sanat ile hiçbir bağı olmayan birine bile bu şekilde ulaşabilmeyi amaçlamış.
“Kalıcılığı olan bir çalışma olduğunu söyleyemem. Yağmur yağdığında kolaylıkla deforme olabiliyor ya da belediye çalışanları tarafından çıkartılabiliyor. Ama sticker’ları yapıştırdığımda asıl kaygım onların yok olmasından ziyade, yok olmadan önce olabildiğince fazla insana ulaşması…”
Sanatçı Pelin Çağlar’ın dikkat çeken işleri ise folyo üzerine yaptığı portreler.
“Folyo çalışmalarımın ilginç bir çıkış noktası var. Verdiğim yemek siparişi folyoya sarılı bir şekilde gelmişti. Yağlı boya ile bir arkadaşımın portresini üzerine çizdim. Renklerin folyodaki duruşu, ışığın yansıması beklediğimden çok daha iyi çıktı ve çalışmalarıma folyo üzerinde devam ettim”
Pelin Çağlar’ın çalışmalarını takibe almak isterseniz: instagram.com/caglarpelin/
Little Illustration, illüstratör Elif Cinbaş’ın markası. İzmir doğumlu sanatçı, çalışmalarına İzmir’de devam ediyor.
“Hatırlayabildiğim zamandan beri bir şeyler çizdim, çizilmiş şeyleri de hep çok sevdim. Resimli hikaye kitapları, dergiler, kartpostallar, maketler en kıymetli oyuncaklarımdı çocukken, hala da öyledir. İlkokulda resim dışında da başarılı bir öğrenciydim aslında ama lisede ilgim tamamen çizime kaydı. Dersleri dinlemeyip arka sıralarda bir şeyler çizmeye başlamamla birlikte illüstrasyon dünyasıyla tanıştım”
Elif rutinden uzaklaştıracak temaları çizmeyi seviyor. Genel olarak hayvanlar, bitkiler, kozmik şeyler en sık çizdikleri… Ay’ı çizmeyi çok seviyor. Çok isteyip de henüz gidemediği veya gidip de çok sevdiği yerlere ait bir şeyler çizmek de çok keyif verici onun için.
“İllüstrasyon yaparken çok mutlu oluyorum. Detayları yakalamayı, küçük şeyler çizmeyi çok seviyorum. Bu seçimimin bir uzantısı olarak bol illüstrasyonlu küçük evimde ürettiğim işleri sunmak istedim. Net bir ürün skalam ya da tekniğim olmadı, olmasını da istemiyorum. Yeni malzemeler denemek keyifli.”
Elif, şimdilerde ortağı Emre Yılmaz ile kurdukları Little Illustration’la hem illüstrasyon hizmeti, hem de ürün satışı yapıyorlar. Hedefleri “dünyanın en küçük markası” olmak.
Elif Cinbaş’ın çalışmalarını takibe almak isterseniz: instagram.com/elifcinbas/
Bu içeriğin güncellendiği tarih 17/02/2019 16:32
Leave a Comment