Kombu çayı nasıl yapılır diye düşünüyorsanız, Kuzeydoğu Asya’dan çıkıp dünyanın geri kalanına yayıldığı düşünülen bu içecek bir çeşit maya ve bakterinin ortaklaşa kurduğu koloninin su, şeker ve siyah veya yeşil çay ile birleşmesiyle elde ediliyor.
Kombu çayı kültürünü yani maya ve bakteri ortak yaşamı, doğru şartlarda muhafaza edildiğinde devamlı yaşayarak büyümeye devam eder. Böylece evde de kolaylıkla kombuchanızı yapabilirsiniz. Tıpkı kefir gibi.
Fermente edilerek (fermantasyon ya da mayalanma da diyebiliriz; bir maddenin bakteriler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genellikle ısı vererek ve köpürerek kimyasal olarak çürümesi olayıdır) elde edilen bir içecek olduğu için kombucha tadında sirkeyi andıran aromalar yakalayabilirsiniz. Yine fermentasyon sebebiyle çok düşük miktarlarda (%1 kadar) alkol içerebilir.
Kombu çayının fermentasyon süreci yaklaşık olarak 7-12 gün arasında sürer. Başlangıçta şekerli su ve çay karışımı hazırlandıktan sonra kombucha kültürü eklenir ve bekleme süreci başlar. Kombuchayı sade tüketebileceğiniz gibi portakal kabuğu, misket limonu, tarçın, zencefil, vanilya veya aklınıza gelen pek çok meyve ve baharat ile aromalandırarak da içebilirsiniz. Hatta alkollü veya alkolsüz kokteyller yaparak kombucha lezzetini çok farklı bir noktaya taşıyabilirsiniz.
Kombu çayı faydaları ile ilgili bilgi vermemiz gerekirse;
Kalorisi düşük ve probiyotik zengini kombucha sindirim sistemi dostu bir içecek. Ayrıca bol antioksidan içerdiği için bağışıklık sistemi için de faydalı olduğu biliniyor.
Kombu çayı nerede satılır, nerede içilir diye merak ediyor ve tatmak istiyorsanız favorimiz olan @meleztea ve @kombucha2200’ün ortak hazırladıkları satsuma ve ananaslı harmanını, @smeltandco’nun ananas, zencefil ve yeşil elmalısını, @kombuchist ve @bubblekombucha‘yı da deneyebilirsiniz.
Bu içeriğin güncellendiği tarih 05/03/2019 15:45
Leave a Comment