Kültür / Sanat

Leonardo Da Vinci Expo: Dahi İstanbul’da

Rönesans döneminin dahisi Leonardo Da Vinci’ye adanmış dünyadaki en kapsamlı ve büyük olarak tasarlanan uluslararası sergi, prömiyerini yaptığı Brugge’ün (Belçika) ardından dünya turuna ilk olarak İstanbul’da başladı.

Sergi, Da Vinci’nin orijinal eskizlerinden yola çıkılarak on yılda yirmiiki kişilik bir ekip ile titiz bir çalışma sonucunda oluşturuldu. Dahinin 100 replikasıyla birlikte; orijinal el yazması, tablo ve çizimlerin de dahil olduğu 200’e yakın eseri 7 Nisan 2018e kadar UNIQ Müzesinde görülebilir.

Sergide yer alan replikaların orijinal tasarımlara bağlı kalarak, tek bir vida kullanılmadan ahşap ve metalden yapılmış olmaları en önemli özellikleri ve bazıları orijinal boyutlarında.

Serginin en önemli ve 7 metre boyutuyla en büyük parçası; Da Vinci’nin Sultan II. Beyazıt döneminde inşa etmek istediği Haliç Köprüsü’nün replikası. 1502′de dünyanın en büyük, en güzel köprüsünü inşa etmek isteyen Da Vinci, Sultan II. Beyazıt’a bu talebiyle ilgili bir mektup göndermiş ancak köprü inşa edilememiştir.

Salvator Mundi (Dünya’nın Kurtarıcısı), Da Vinci’ye atfedilen, 1506 ve 1513 yılları arasında ceviz panoya resmedilmiş; dünya çapında bugüne kadar müzayedede satılmış en pahalı sanat eseridir. Tabloda, sol elinde bir küre taşırken sağ elini kutsamak için kullanan İsa resmedilir.

Mona Lisa (1503-1506) veya (1513-1516) yılları arasında yapılan ve Florentine Lisa Gherardini’nin yarım portresini resmeden, dünyanın en ünlü kadın yüzü tasvirlerinden biri. Paris/Louvre da dünyanın  en çok ziyaret edilen tablosudur. 1911’de müzenin en önemli tablolarına cam takma çalışmalarına katılan İtalyan camcı Vincenzo Peruggia tarafından çalınan bu tablo iki yıl boyunca saklandıktan sonra, satmayı teklif ettiği antikacı tarafından polise ihbar edilerek Louvre’a geri dönmüştür.

Lady with an Ermine (Kakımlı Kadın) 

Leonardo Da Vinci İzinde Antonio Nunziante

 

 

Bu içeriğin güncellendiği tarih 17/02/2019 15:23

Leave a Comment
Paylaş
Gökçen Kuru