Akkök Holding sponsorluğunda gerçekleşecek olan Mamut Art Project’te bu yıl yaklaşık bin başvuru arasından seçilen 50 genç sanatçının 400 eseri sergilenecek. Mamut Art Project varoluş amacıyla diğer sanat projelerinden farklı bir konumda yer alıyor. Yeni yetenekleri sanatseverler ile buluşturan Mamut, 6. yılına girerken genç ve bağımsız sanatçılara görünürlük sağlamaya, galeriler, küratörler ve koleksiyonerler için de yepyeni keşif alanları sunmaya devam ediyor.
Etkinlikte bu yıl yine farklı disiplinlerden ufkumuzu genişletecek ve sanata bakışımızda yeni pencereler açacak işler göreceğiz. Sergilenecek eserlerin, aralarında küratör, eleştirmen, galeri kurucusu, koleksiyoner ve sanatçı gibi alanında uzman isimlerin bulunduğu bir jüri kadrosunun değerlendirmesiyle belirlendiği sanat etkinliğinde her yıl jüri kadrosu değişiyor. Böylece sanatçılar için de özgür bir üretim süreci oluşturuluyor. Bu yıl jüri kadrosunda Ayşe Erkmen, Ayşe Umur, Evrim Altuğ, Haldun Dostoğlu ve Selen Ansen yer alıyor.
Bir sanat eserine sahip olmak çoğu zaman fiyatları sebebiyle gözleri korkutur ve bu eserleri ulaşılamaz kılar. Mamut Art Project’in yola çıkış amaçlarından biri de bu algıyı kırmak ve sanatı herkes için ulaşılabilir hale getirmek. Uygun fiyat seçenekleri sunarak koleksiyonerliğe adım atmak veya bir sanat eserine sahip olmak isteyenleri destekliyorlar. Bir sanat eserine sahip olarak sanata katkıda bulunabileceğiniz gibi o eserle birlikte yaşamanın önemini ve değerini de hissedersiniz. Ayrıca Mamut’ta keşfedeceğiniz genç sanatçıların gelecekte uluslararası platformlarda göreceğinizi bilmek projeye dair heyecanınızı arttıracaktır.
Büyük çaplı sanat fuarlarında eserleri sergileme sistemi çoğunlukla galeriler üzerinden ilerlerken Mamut Art’ta sanatçılar tamamen bağımsız bir şekilde işlerini sergiliyorlar. Henüz kariyerlerinin başındaki sanatçılar bu sayede ürettikleri işleri daha özgür bir ortamda sanatseverler ile buluşturuyorlar. Yani burada sanatçılar için de bir ulaşılabilirlik durumu söz konusu oluyor. Sanatçılar proje bittikten sonra ekipten danışmanlık almaya devam edebildikleri için yola çıkmak adına Mamut Art Project onlar için iyi bir başlangıç.
Disiplinler arası sergileme şansına sahip olan ve kolektif çalışma ruhu kazanan sanatçılar giderek büyüyen Mamut ailesinin de bir parçası oluyorlar. Sanatseverler bu projeyi ziyaret ederek Mamut Art’a ve sanatçılara verdikleri destekle aslında bu sistemin sürdürülebilirliğine de destek vermiş oluyorlar.
Genç sanatçıları keşfetmek isteyen küratörler ve galeriler için Mamut Art Project ideal bir ortam sunuyor. Doğrudan sanatçıyla tanışıp iletişim kurarak, gelecek dönemlerde iş birliği yaratmak için fırsat bulabiliyorlar. Sanat dünyasının önde gelen deneyimli isimleri bağımsız sanatçıları tanıyıp işlerini incelerken, sanatçılar da bu isimlerle tanışma ve fikirlerini anlatma şansına sahip oluyor.
Projenin ulaşılabilir sanat kavramını esas aldığını ve piyasaya göre daha uygun fiyatlar sunduğundan bahsetmiştik. Koleksiyonerliğe adım atmak istiyor ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız genç sanatçıların işlerini takip ederek başlangıç yapabilirsiniz. Sanatçıyla birebir iletişim kurarak yapıtları hakkında bilgi alabilir ve bu doğrultuda koleksiyon fikirlerinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz.
Halihazırda koleksiyon yapmaya başladıysanız bu projeden yatırım fırsatı olarak değerlendirebileceğiniz eserler alabilirsiniz. Genç sanatçıların kariyerlerinin başındaki işlere tanık olabilir ve zaman içinde değeri artacak eserlere yatırım yapabilirsiniz. Bu noktada Mamut Art ekibinin de sorulara çok açık olduğunu, aklınıza takılanları rahatlıkla sorabileceğinizi yani onların da ulaşılabilir olduğunu bilmek kararlarınızı vermede kolaylık sağlayacaktır.
Mamut Art Project’te sanatçılar için tek tip sergi alanı ayrılıyor. Yani tüm sanatçılar kendilerine sunulan eşit fırsatlar dahilinde işlerini sergiliyorlar. Bu her sanatçının görünürlüğünü eşit kılıp adil bir ortam sunarken, ziyaretçiler için de objektif bir inceleme alanı sağlıyor. Sanatçılar da eşit ve profesyonel bir alanda görünürlük şansı elde ederek gelecekteki farklı projelere ve sergilere hazır olmak adına büyük bir deneyim kazanıyorlar.
Mamut Art Project’in heyecan verici yanlarından biri de her yıl farklı sanat disiplinlerinden işler sunan farklı sanatçılar ile çalışması. Video, fotoğraf, resim, heykel, enstalasyon, sokak sanatı, illüstrasyon, yeni medya, kinetik sanat ve performans gibi ufuk açan disiplinleri tanımak, bu alanlarda üretilen işleri incelemek için sanatseverlere aynı çatı altında seçenekler sunuluyor.
Dünyada çok uzun yıllardır işler çıkarılan ve takip edilen, ülkemizde ise son birkaç yıldır yankı uyandıran performans sanatı Mamut Art Project’te ayrı bir yere sahip. İlk defa 2016 yılındaki başlattıkları performans programı geçen yıldan beri Mamut Performansları olarak devam ediyor.
Bu yıl Seyhan Musaoğlu ve Simge Burhanoğlu’nun küratörlüğünde “Maddesiz?” teması ile 6 performans deneyimlenebilecek. Bu sanat dalına özel bir ilginiz varsa veya yakından tanımak istiyorsanız performans programını takip etmenizi öneririz.
Kendi alanlarından profesyonellerden oluşan kolektif sanat topluluğu Krüw bünyesinde illüstratör, heykeltıraş, animasyon gibi farklı disiplinlerden bağımsız sanatçıları barındırıyor.
Geçen yıl “İKONZ” sergisiyle Mamut Art Project’te yer alan topluluk, bu yıl bir serigrafi baskı seçkisi olan “Mythz” ile sanatseverlerin karşısına çıkacak. Farklı coğrafyalarda anlatılan efsaneler ve mitolojik karakterlerin yeniden yorumlandığı bu çalışmada edisyonlu baskılar olacak.
Mamut Art bu yıl ilk defa Mamut Çocuk Atölyeleri gerçekleştirecek. Atölye5 ekibinin Mamut’a özel bir mekan tasarladığı projede, çocuklara sanatı anlatmak ve sevdirmek için renkli ve eğlenceli atölyelerden oluşan bir program olacak. Hem iyi vakit geçirmeleri hem de küçük yaşta sanatın büyülü dünyasıyla tanışıp ufuklarının gelişmesi için iyi bir fırsat olabilir.
Mamut Art’ta her yıl genç sanatçıların ortaya koyduğu birbirinden yaratıcı ve düşündüren eserler sanatseverlerin karşısına çıkıyor. Gelen çok sayıda başvurunun ardından alanında uzman bir jüri tarafından pek çok kritere göre belirlenen ve seçilen sanat eserlerinin her biri değer taşıyor. Tabii ki kendi ilgi alanınız veya eserin sizde uyandırdığı hisse göre favorileriniz olacaktır.
Aklınızda yer eden işlerin olması bir sonraki yılın Mamut’u için heyecanlandıran bir sebep haline geliyor. Geçtiğimiz yıllardan Ahu Akgün’ün Kara Safra isimli tablosu, Şafak Çatalbaş’ın Korse isimli video çalışması, Krüw’ün İkonz sergisi, Can Dağarslanı’nın Kimlikler isim fotoğraf serisi,
Beyza Çoruhlu’nun Maske: Personanın Ardından isimli fotoğraf serisi ve Özlem Vargün’ün Hayvan Çiftliği isimli yerleştirmesi unutamadığımız ve aklımıza ilk gelen işlerden.
Bu yıl da yine heyecan verici ve ufuk açan işlerle karşılaşacağınıza emin olabilirsiniz.
Bu içeriğin güncellendiği tarih 17/02/2019 15:06
Leave a Comment