Seyahat

Özgür bir Seyahat Rotası için Karavan ile Yolculuk

Şehir hayatında gölgelenen huzuru doğada bulmanın en keyifli yollarından biridir kamp yapmak. Sizi, kamp yapmayı seven-sevmeyen herkesin en merak ettiği kamp çeşitlerinden biri olan “karavan” ile tanıştırmak istiyoruz.

Özgür bir Seyahat Rotası

Karşınızda duran bir ayna düşünün. Ve ona yani kendi yansımanıza şu soruları sorun:

  • Kendimi ne kadar özgür bırakıyorum?
  • Beynimi, düşüncelerimi, vücudumu?
  • Peki özgürleşmek için ne yapıyorum?
  • Ruhumu dinlendirmek ve kafamı boşaltabilmek için?

Cevaplarınız sizi tatmin etmediyse, özgürlüğün kapılarının doğaya açıldığını söyleyelim size öyleyse. Bakarsınız bu satırların sonunda ‘özgürleşmek’ için bir karavan kiralar ve kendinizi doğada yeniden keşfedersiniz. Hazırsanız başlıyoruz.

 

Doğada Kamp Yapmak Güzeldir! Çünkü…

Çadır ya da karavan fark etmez bir kamp yapma planınız varsa şanslısınız. Çünkü bilirsiniz; en güzel manzaralara uyuyup uyanırsınız. Şehirden uzak, tertemiz havada kahvaltınızı yaparsınız. Tabloya bakar gibi bakarsınız doğanın renklerine. Hem gözünüzü hem de ruhunuzu doyurursunuz. Nereye ne zaman gitmek istediğinize siz karar verirsiniz. Denizle, ağaçlarla, rüzgarla, havayla baş başa kalırsınız. Fonda dalga sesi, kuş sesi, rüzgar sesi, yaprak sesi duyarsınız. Anlarsınız; bu konforu ve lüksü hiçbir yerde bulamazsınız.

Özgür bir Seyahat Rotası

Bu duygular tüm kampçılarda ortaktır. Çünkü onlar doğayla arkadaştır. Bir de ‘ben kamp yapamam’ diyenler vardır. Aslında kampa gidenlere imrenen ama cesaret edemeyen bu kesim için karavan kampı iyi bir başlangıçtır. Ama size hangi karavan çeşidi uygun önce ona karar vermeniz gerekir.

 

Hangi Karavanı Seçmeliyiz?

Türkiye’de daha çok 3 çeşit karavan kiralanıyor.

 

Motokaravan (Kampervan)

Özgür bir Seyahat Rotası | Motokaravan (Kampervan)

Önden araba gibidir ama yandan ve arkadan evi andırır. Ön camın üzerinde yatak olarak kullanılan bir bölümün olduğu modellere alkovanlı model denir. Minibüsün içinin dekore edilmesiyle ortaya çıkarılan türün ismi ise karavancılık dilinde kampervandır. İçinde tuvalet, duş, lavabo, mutfak, ocak, buzdolabı ve yataklı alanlar bulunur. Motokaravanlar ağır vasıtalar olduğu için yolda belirli bir hızda gidebiliyorsunuz. Ama konfor anlamında en konforlu karavan çeşididir.

 

Gözyaşı Römorkları

Özgür bir Seyahat Rotası | Gözyaşı Römorkları

Bu tarz römorklar daha küçük araçlar tarafından çekilerek kullanılır. Römorklar, tüm binek araçların çekebileceği bir eklenti gibidir. İçi; iki kişinin rahatça yatabileceği bir yatak büyüklüğündedir. Tuvaleti yoktur. Ama arka bagaj kapağının altında genelde mutfak, lavabo ve dolap bulunur.

 

Çekme Karavan

Özgür bir Seyahat Rotası | Çekme Karavan

Gözyaşı römorku gibi çekme karavanlar da güçlü motoru olan bir aracın arkasına takılıp kullanılır. İç dizayn olarak motokaravanlarla benzerdir. Motokaravanla arasında 2 temel fark var vardır: Biri; çekme karavanlar daha ekonomiktir; diğeri ise motokaravanlara göre daha esnek kullanım sunarlar. Gerekirse çekme karavanı kampta bırakıp arabayla da çevreyi gezme imkanınız olur.

Özgür bir Seyahat Rotası

Karavan kampı yapma fikrine alıştınız. Sonra da kiralamak istediğiniz karavan çeşidine karar verdiniz. Tebrikler, üçüncü bölüme geçtiniz: Karavan nereden kiralanır? 🙂

 

Karavan Kiralama Adresleri

Türkiye’de en çok tercih edilen 3 karavan kiralama şirketi var.

Casavan

Web sitesinden istediğiniz araç tipini, tarihlerinizi, kaç kişi olduğunuzu işaretleyip karavan çeşitlerini ve fiyatlarını görebilirsiniz. Casavan, kısa süreli kiralama yapmıyor. Minimum 7 gün süreyle karavan kiralama hizmetinden yararlanabiliyorsunuz.

Letsgocamper

Antalya çıkışlı bir karavan şirketi olan Lets Go‘da da karavan kiralama süresi en az 7 gün. Aracı Antalya’dan teslim alıp, yine aynı yere bırakıyorsunuz. Ama zaten Antalya civarını keşfetmek için de karavan seyahatinizi minimum 7 gün planlamalısınız. Websitesinden detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

SALY Rent-a Caravan

Ana merkezi Sakarya’da yer alan Saly şirketinden kiralama yapmak için aracı Sakarya’dan teslim alıp, aynı yere geri bırakıyorsunuz. Kısa süreli kiralama hizmeti sunduğu için pek çok kişi Saly’den karavan kiralıyor. Kiralama öncesinde 3.000 TL depozito istiyorlar.15-20 gün sonra karavan muayenesi ve trafik cezası olup olmaması değerlendiriliyor ve size depozito ücreti iade ediliyor. Kiralama ücretleri yaklaşık olarak günlük 500-600 TL. 8 günden fazla kiraladığınızda karavan içindeki tüm ekipmanlar ücretsiz sağlanıyor.

Daha az kiralama yaptığınızda ise yastık, yorgan, çarşaf, mutfak malzemeleri gibi eşyaları sizin getirmeniz bekleniyor. Başka bir opsiyon olarak da 2 kişi için minimum 28 TL karşılığında ihtiyacınız olan ekipmanları siz yola çıkmadan karavanda hazır bulundurabiliyorlar. Websitesinde detaylar mevcut.

 

Karavan101 – Sık Sorulan Sorular

Özgür bir Seyahat Rotası | Karavan101

Karavan kullanmak için B sınıfı ehliyetinizin olması yeterlidir.

Karavanla tatil her ne kadar uzaktan “çok havalı” ya da “eğlenceli” gözükse de kendi içinde zorlukları da vardır. Çadır kampına göre daha konforludur. Ancak otel tatiline alışkın olan insanların eski alışkanlıklarını kapının eşiğinde bırakması gerekir. Çünkü karavan demek 10 m2 alanda yaşamak demektir.

“Hani karavan demek özgürlüktü” demeyin. Özgürleşme hissi karavan içinde değil dışında gerçekleşiyor. İçeride daha çok tertip ve düzen gerekiyor.

Özellikle 4 kişilik bir seyahat planlıyorsanız mutlaka iş bölümü yapmalısınız. Mutfak düzeni, yemek hazırlığı, bulaşık, karavan içinin temiz tutulması, temiz ve pis su kontrolü, karavana elektrik yüklenmesi gibi görevler sizi bekler.

Karavanlardaki tuvaletler de epey merak konusu. Karavan içinde genelde kasetli ya da yat tipi tuvaletler oluyor. Kasete atacağınız kimyasallar sayesinde tuvalette bulunan tüm atık, sıvı hale geliyor. Size de sadece bu kasetleri boşaltmak kalıyor.

En çok sorulan sorular arasında su ve elektrik konusu da var. Motokaravanlarda 100 lt’ye yakın su tankları bulunuyor. Yani banyo yapıp, bulaşık yıkamak için yeterli suyunuz oluyor. Bu sular pis su olduğu için su tankından dışarı atmanız önemli. Bu boşaltım işlemi genellikle aracın alt ve yan kısmında gerçekleşiyor. Doğayı kirletmeyecek şekilde otoyol kenarı ya da boş bir alanda boşaltımı yapabiliyorsunuz. Kamp alanlarında temiz suyunuzu kolayca doldurabiliyorsunuz.

Elektrik konusuna gelince; karavan kampında aracınızı elektriğe bağlayıp gerekli yüklemeyi yapabilirsiniz. Elektriğin olmadığı kamp dışı alanlarda konaklamak istediğinizde işinize yarayacaktır. Eğer karavanda güneş paneli varsa ve hava güneşliyse paneller sayesinde elektrik üretimi gerçekleşir. Bu sayede kamp alanlarına bağımlı kalmadan istediğiniz her yerde suyunuz da varsa konaklayabilirsiniz.

Karavanlar daha önce de söylediğimiz gibi ağır vasıtalardır. Ortalama 80 km hızla gidebilirsiniz. Örneğin bir arabanın bir saatte gideceği yere karavanla bir buçuk saatte varırsınız. Yol virajlıysa bu süre 2 saati de bulabilir.

Karavanla yolculuk yapıyorsanız meraklı bakışlara da alışmalısınız. Yolda, kampta, her yerde ilgi üzerinizde olacak, şimdiden hazır olmalısınız 🙂

 

Karavanla yola çıkmadan önce yapılacaklar

Özgür bir Seyahat Rotası

Tatilinizi planlarken bavulunuzu da seçeceğiniz rotaya göre hazırlamalısınız. Eğer yaz aylarında kamp yapacaksanız mutlaka havlu, terlik ve mayo gibi eşyalarınızı yanınızda bulundurmalısınız. Sonbahar-ilkbahar aylarında bir karavan tatili planlıyorsanız geceleri havanın soğuk olduğunu düşünerek polar battaniye ve sizi sıcak tutacak kıyafetler tercih etmelisiniz.

Özgür bir Seyahat Rotası

Bunun dışında fener, düdük, odun kesmek için kesici bir alet, ateş yakmak için çakmak/kibrit, telefon bataryası gibi kamp malzemelerinizi yanınızda bulundurmanız işinize çok yarayacaktır.

Doğada başınıza gelebilecek böcek ısırmaları, arı sokması, hastalanma gibi acil durumlar için önlem olarak uygun ilaçlarınızı da yanınıza almayı unutmayın.

Tatilinizi kaç gün planlıyorsanız ona göre tüm öğünlerinizi düşünüp yeme-içme alışverişlerinizi ona göre yapmalısınız. Motokaravanlarda buzdolabı ve difriz de bulunuyor. Dilediğiniz şekilde buzdolabınızı donatabilirsiniz.

 

Hazırsak Yola Çıkıyoruz!

Seyahatine karar verdiniz. Nasıl bir karavan istediğinizi ve nereden kiralayacağınızı da buldunuz. Hazırlıklarınız da tamamlandı. Şimdi kendinize iyi bir rota çizme zamanı. Dilerseniz İstanbul’a yakın kampları; ya da daha uzağa gidip Antalya, Kapadokya ya da Karadeniz taraflarını keşfedebilirsiniz. Konaklayacağınız yerlerde çadır veya karavan kamplarını tercih etmenizi öneririz.

Çünkü genelde kamp alanları bol yeşil ve doğası güzel yerlere konumlanıyor. Bu kamplar tuvalet ve banyo imkanı dışında size elektrik ve su depolama için de olanak sağlıyor. Günlük 50 – 200 TL aralığında konaklama ücretleri bulunuyor.

Bu içeriğin güncellendiği tarih 02/11/2019 17:39

Leave a Comment
Paylaş
Renkliçift