1 Nisan–29 Haziran arasında yapılacak olan 40. İstanbul Film Festivali’nin Nisan Seçkileri belli oldu. Bu ayın seçkilerini İstanbul Film Festivali Direktörü Kerem Ayan seçti.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından ilk kez 1982 yılında bir sinema haftası olarak düzenlenen İstanbul Film Festivali, 2021’de 40. yaşını kutlayacak. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen İstanbul Film Festivali, 40. yılında yeni festival formatıyla 1 Nisan‘da çevrimiçi olarak başlayacak. Ayrıca Haziran’da da ulusal yarışmalar yapılacak.
1 Nisan’da başlayacak olan festivale İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) resmi web sitesinden erişebilirsiniz. İşte 40.sı düzenlenecek İstanbul Film Festivali’nin Nisan ayı seçkileri:
Gösterim süresi: 1 Nisan Perşembe 21.00 – 6 Nisan Salı 21.01
Cannes Fondation Gan Dağıtım Ödülü – Eleştirmenler Haftası (2020)
Selanik En İyi Kadın Oyuncu (Joanna Scanlan) (2020)
Les Arcs (Fransa) En İyi Özgün Müzik (2020)
İngiltere’nin güneyindeki Dover’da Mary Hussain, yastadır. Kocası aniden hayatını kaybetmiştir. Mary hatıra kalanları elden geçirir. Bu sırada, eşinin sadece 34 kilometre uzakta, 20 yıldır gizli tuttuğu bir başka ailesi olduğunu öğrenir. Film, kültürleri farklı olsa da kaybettikleriyle birbirine bağlanan iki kadın aracılığıyla yas, kimlik, aile ve kültür çatışması kavramlarını büyük bir ustalık ve incelikle ele alıyor. Ayrıca film, Pakistan asıllı İngiliz yönetmen Aleem Khan’ın ilk uzun metrajlı filmi. Üstelik film, Cannes 2020 etiketini aldıktan sonra Telluride, Toronto, Roma, Londra film festivallerinde gösterildi.
Gösterim süresi: 2 Nisan Cuma 21.00 – 7 Nisan Çarşamba 21.01
Modern mimarinin efsane isimlerinden, Finlandiya denince ilk akla gelen “tasarım gurusu” Alvar Aalto’nun yaşam öyküsünü, çalışmalarını ele alan bir film. Film, Alvar’ın mimar eşi Aino ile aşkını da ilk kez gözler önüne seriyor. Ayrıca film Finlandiya’daki yapılardan Rusya’da bir kütüphaneye, MIT kampüsünde bir yatakhaneden Paris yakınlarındaki bir koleksiyonerin evine, Venedik’te bir köşkten artık kültleşmiş Aalto vazosuna, dünyanın çeşitli yerlerindeki ikonik binalarını ve tasarımlarını da ziyaret ediyor.
Gösterim süresi: 3 Nisan Cumartesi 21.00 – 8 Nisan Perşembe 21.01
2021 Rotterdam Büyük Ekran Ödülü
Arjantinli sinemacı Ana Katz’ın 2021 Sundance Film Festival’inde dünya prömiyerini yapan sevimli komedisi. Film, başkalarını kendinden çok düşünen, “iyi biri” olan Sebastian’ın bakış açısından anlatıyor. Otuzlu yaşlarındaki Sebastian’ın dünyada en çok sevdiği, 8 yaşındaki can köpeği. Birbirlerine o kadar bağlılar ki Sebastian eve dönene kadar ağlıyor. Böylelikle, komşuları şikâyete de başlayınca, Sebastian köpeğinin daha mutlu olacağı bir şekilde hayatını değiştirmeye karar veriyor. Fakat dünyayı sarsan bir felaket, herkesin planlarını altüst ediyor. Üstelik film, hikâyeyi çok duyarlı ve duygusal bir şekilde anlatıyor.
Gösterim süresi: 4 Nisan Pazar 21.00 – 9 Nisan Cuma 21.01
2021 Gerardmer Büyük Ödül,
En İyi Müzik 2020 Sitges En İyi Film,
En İyi Yönetmen 2020 Splat! (Polonya) En İyi Özel Efekt
Brandon Cronenberg’in Sundance’te prömiyerini yapan filmi, yüksek teknoloji kullanan gizli bir şebekeyi konu alıyor. Beyne yerleştirilen cihazlarla başkalarının zihinlerine girerek insanları birer suikastçıya dönüştüren bu gizli grup, rutin bir görevde beklemedikleri bir sorunla karşılaşıyor. Ele geçirmek istedikleri bir zihinlerden birindeki şiddet potansiyeli, hesapta olmayan bir vahşet sarmalı yaratıyor. Ancak Possessor, daha ilk sahnelerinden kan dondurucu, son derece huzursuz edici bir ekran kâbusu.
Gösterim süresi: 8 Nisan Perşembe 21.00 – 13 Nisan Salı 21.01
Savaş çıksa ve kimsenin haberi olmasa, o savaş yine de var mıdır? Yönetmen Marat Sargsyan, Venedik’te Uluslararası Eleştirmenler Haftası Bölümü’nde dünya prömiyerini yapan filminde bu sorudan yola çıkıyor ve anlı şanlı bir albayı izliyor. Farklı ülkelerde yıllarca danışman olarak görev yapan, savaşlar çıkaran bu albay, kendi ülkesinde bir iç savaş patlak verince, ister istemez taraf seçip eyleme geçmek ve becerilerini göstermek zorunda kalıyor. Yönetmen Sargsyan ilk filmi hakkında “Savaş hakkında bilgi yoksa, o savaş da yoktur” diyor, “böylece bilgi, olayın kendisinden daha önemli olur.”
Gösterim süresi: 9 Nisan Cuma 21.00 – 14 Nisan Çarşamba 21.01
2020 Cottbus En İyi Yönetmen, İzleyici Ödülü, Ekümenik Jüri Ödülü
2020 Polonya Film Festivali En İyi Senaryo, En İyi Yeni Oyuncu, En İyi Müzik (Z. Stafiej)
Hayatı değiştiren bir seyahat. Tek derdi ehliyet sınavını geçmek olan 17 yaşında bir genç kız. Hayatını kaybeden bir baba ve yabancı bir ülke. Yerinde duramayan Ola, Polonya’da küçük bir kasabada hayatını sürdürür. İnşaatta çalışan babası, İrlanda’da ölünce Ola istemese de babasının cenazesini memleketine getirmek için oraya gitmek zorunda kalır. Aslında tek derdi babasından kalan parayı üzerine geçirmektir. Ancak Ola, hayata bakışını değiştiren yeni insanlarla tanışır. Bu süreçte babasının hayattayken gerçekte nasıl biri olduğunu da anlayacaktır.
Gösterim süresi: 10 Nisan Cumartesi 21.00 – 15 Nisan Perşembe 21.01
2021 Lumières Ödülleri (Fransa) En İyi Film
2021 César Ödülleri (Fransa) En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Emilie Dequenne)
Lumières Akademisi’nin yılın en iyi filmi seçtiği Gönül İşleri sevimli bir komedi. Film aynı zamanda, 2020 Cannes etiketini de taşıyor. Filmin başkarakterleri, sevgilisi bir süreliğine şehre dönen Daphné ile sevgilisinin kuzeni Maxime. Taşradaki evde dört gün baş başa kalan Daphné ile Maxime, birbirlerini tanımaya çalışırlar. Bu sırada mahrem konulara da girerek eski sevgililerinden, hayattan ve aşktan söz ederler. Ancak aşk üçgenleriyle kaçamak hikâyeleri birbirini izler.
Gösterim süresi: 11 Nisan Pazar 21.00 – 16 Nisan Cuma 21.01
Alethea C. Avramis, ailesine dair son derece kişisel bir hikâyeyi filme aktarıyor. ABD’de 30 yıl boyunca Rum Ortodoks kilisesine mensup bir papaz olarak çalışan babasının aniden görevi bırakmaya karar verişiyle olaylar gelişir. Bu karar hem ailesini hem de ona büyük saygı gösteren cemaat mensuplarını sarsar. Avramis, babasının eski bir video kaydına ulaşınca bunca gözler önünde olan bir mesleğin aslında nasıl ağır bir yük içerdiğini keşfeder. Aynı zamanda babasının geçmişiyle gözlerden ırak, duygu dünyasının sırlarını keşfeder. Film, bir yandan mutlu aile babası bir adamın kızının gözünden varoluşçu bir portresini çiziyor. Bir yandan da aile, umut, mahremiyet ve inanca dair dokunaklı bir inceleme yapıyor.
Gösterim süresi: 15 Nisan Perşembe 21.00 – 20 Nisan Salı 21.01
Son yeminini etmeye hazırlanan rahibe Josefina, büyükbabasının ölümüyle tek başına kalan öfkeli genç yeğeni Alexandre’ı himayesine alır. Josefina başta annelik içgüdüsüyle Alexandre’a yaklaşır. Ancak aralarındaki yakınlığın sınırları çok muğlaktır. Alexandre’ın yıllardır ortada olmayan annesinin geri dönüşüyle her şey değişecektir. Film, Portekiz’in en önemli sinemacısı Manoel de Oliveira’nın yardımcılığıyla kariyerine ilk adımı atan David Bonneville’nin ilk uzun metrajlı filmi. Bonneville, başkahramanlarının gerçek benliklerini keşfe çıktıkları yoğun bir tensel ve içsel yolculuk aktarıyor ekrana.
Gösterim süresi: 16 Nisan Cuma 21.00 – 21 Nisan Çarşamba 21.01
2021 Sundance En İyi Oyuncu Jüri Özel Ödülü–Dünya Sineması Dramatik
Çok fazla film üretilmeyen Malta’dan gelerek Sundance gibi büyük bir festivalde yarışan ilk film Luzzu. Film, özellikle görselliği ve gerçekçi yaklaşımıyla öne çıkıyor. Ayrıca film, eşi ve yeni doğmuş çocuğuna daha iyi bir hayat sağlayabilmek için kaçak avcılıktan sabotaja kadar pis işlere bulaşan bir balıkçıyı anlatıyor. Üstelik oyuncu kadrosunun çoğu amatör olan bir film. Yönetmen, senarist ve yapımcı Alex Camilleri, filmin kurgusunu da üstlendi. Üstelik adını Malta’ya özgü bir balıkçı teknesinden alan Luzzu, Camilleri’nin yönettiği ilk uzun metrajlı film. Aynı zamanda başroldeki Jesmark Scicluna, gerçek hayatta da balıkçılıkla geçimini sağlıyor.
Gösterim süresi: 17 Nisan Cumartesi 21.00 – 22 Nisan Perşembe 21.01
Film, son derece eğlenceli ve hareketli bir komedi. Léa, Marc, Karine ve Francis birbirilerini pek seven iki çift, dört iyi arkadaştır. Fakat bu uyumlu yakınlık, en ketumları Léa’nın bir gün gelip bir roman yazdığını, üstelik romanın çok sattığını söylemesiyle bozulur. Kimse memnun olup arkadaşları namına sevinmez. Aksine haset, ufak ayak kayırmalar ortaya çıkar. Böylelikle arkadaşlık sarsılır, dostlar düşmana dönüşür.
Gösterim süresi: 18 Nisan Pazar 21.00 – 23 Nisan Cuma 21.01
2020 Valladolid En İyi Film–Meeting Point
Farnoosh Samadi yalanlar, sırlar ve bunların yol açtıkları hakkında tasarladığı üçlemenin ilk filminde Sara adında bir öğretmeni odağına alıyor. Sara Tahran’dan İran’ın kuzeyinde bir düğüne gitmeye hazırlanır. Ancak eşi gidişine izin vermez. Sara, eşinin bu tahakkümüne karşı koymak için bir plan yapar. Ama yalanlarla örülü bu dünyada felaketler onu beklemektedir. Film, ataerkillik ve katı geleneklerin arasından kendilerine çıkış yolu arayan bir kuşağı ekrana taşıyor. Ayrıca Farnoosh Samadi, ilk uzun metrajlı filminde “tek lisanları suskunluk olan sayısız kadının sesi” olmayı başarıyor.
Gösterim süresi: 22 Nisan Perşembe 21.00 – 27 Nisan Salı 21.01
Fransa’da Kasım 2018 ile Şubat 2020 arasında Sarı Yelekliler hareketi sırasında polisle göstericilerin karşı karşıya gelişlerinin video kayıtları bu filmin temelini oluşturuyor. Buna karşın tarihçiler, avukatlar, akademisyenler, BM raportörü, bir gazeteci, emniyet sendikası temsilcileri, şiddet mağdurlarıyla yapılan görüşmeler de filmin sözel tarafında yer alıyor. Ayrıca belgeselin en önemli özelliği konuşanların kimliklerini sadece filmin son jeneriğinde öğreniyor oluşumuz. Yönetmen David Dufresne, filmdeki videoların cinéma vérité’ye, yurttaşların görüşlerinin aktarılmasının ise fikir alışverişine denk geldiğini söylüyor. Ayrıca yönetmen “Diyalogun erdemlerine hâlâ inanmalı, bu devirde gitgide zorlaşsa da.” diyerek ekliyor.
Gösterim süresi: 23 Nisan Cuma 21.00 – 28 Nisan Çarşamba 21.01
Letonyalı yönetmen Laila Pakalnina’nın Tallinn Kara Geceler Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapan filmi. Film baştan sona “selfie bakış açısıyla” çekilmiş. Ayrıca hikâye tanıdık sayılır: Bir CrossFit eğitmeninin Pamuk Prenses adında bir kızı olur. Anne ölür. Eğitmen sağlık, spor ve kendi görüntüsüyle takıntılı genç bir kadınla evlenir. Yıllar sonra acı gerçek ortaya çıkar. Pamuk Prenses Üvey Anne’den daha fittir. Pakalnina, 200 yıllık bir masaldan narsisizm, beden faşizmi ve sosyal medya eleştirisi çıkartmıştır. Ayrıca Pakalnina “günümüzde herkes akıllı telefonlardan kendi görüntülerine bakıp Kötü Üvey Anne’den bile fazla kendi kendine konuşuyor aslında” diyor.
Gösterim süresi: 24 Nisan Cumartesi 21.00 – 29 Nisan Perşembe 21.01
2020 San Sebastian En İyi Avrupa Filmi–İzleyici Ödülü
Film, hem belgesel hem de uluslararası film kategorilerinde 2021 Oscar adayları arasında yer aldı. İlk gösterimini 2020 Sundance’te yapan Köstebek Ajan , görüp görebileceğiniz en sevimli casus filmi. Filmde özel dedektif Rómulo’dan bir huzurevini incelemesi talep edilir. Rómulo, 83 yaşındaki Sergio’yu tutar ve ondan huzurevi sakini olup tesisi gözlemleyerek rapor etmesini ister. Fakat sıcakkanlı Sergio casustan da öte, huzurevinde herkesle yakınlık kurunca işler karışır. Yaşlılık, yalnızlık, şefkat ve dostluğa dair bu sıcak ve içten filmin Şilili yönetmeni Maite Alberdi. Ayrıca Alberdi yalnızca belgeselleriyle değil birçok yerde yayınlanan film eleştirileriyle de tanınıyor.
Gösterim süresi: 25 Nisan Pazar 21.00 – 30 Nisan Cuma 21.01
İstanbul Altın Lale-En İyi Film (1995)
BFI Sutherland Kupası (1995)
Cannes Altın Kamera (1994)
Toronto FIPRESCI Ödülü (1994)
Chicago En İyi İlk Film (1995)
Sarayın Sessizliği, Şubat 2021’de hayatını kaybeden Tunuslu öncü sinemacı Moufida Tlatli anısına gösterilmiştir. Film aynı zamanda Tlatli’nin yönettiği ilk uzun metrajlı filmdir. Tlatli, kadınların kıstırılmışlığına ve suskunluklarına dair filmler yönetti. Ama Sarayın Sessizliği en çok anılan, ilgi ve takdir gören filmi oldu. Tlatli annesinden esinlendiği bu filmde, ataerkilliğin, sömürgeciliğin, sefaletin getirdiği şiddeti tablo gibi görüntülerle ele alıyor. Ardından film, Fransız sömürgesinin sona erdiği 1950’lerde ayrıldığı Tunus’a yıllar sonra geri dönen şarkıcı Alia’yı izliyor. Alia, burada ülkesinin ve ailesinin acı geçmişini anımsıyor.
Gösterim süresi: 29 Nisan Perşembe 21.00 – 4 Mayıs Salı 21.01
2020 Atlanta En İyi Film
İki Aşığın Ölümü, 2020 Sundance Film Festivali’nin favorileri arasında gösterilen bir film. Özellikle başrolündeki, Clayne Crawford’ın güçlü performansıyla çokça övülen, çok düşük bütçeli, bağımsız bir yapım. Ayrıca Crawford filmin yapımcılarından. Onun canlandırdığı David, eşi Nikki’yle ayrılır. Dört çocukları vardır. Utah’ta küçük bir kasabada, birbirlerinden birkaç kapı ötede yaşamaya devam ederler. Ancak durumu kabullenmekte gitgide daha çok zorlanan David, öfkesine ve kıskançlığına yenik düşer. Böylelikle film boğucu kasaba yaşamı, belirsizlik, ABD’de aile kavramı ve “toksik erkekliği” eleştirel bir bakış açısıyla ele almaktadır. Üstelik filmde sade bir görsellik, çarpıcı bir ses tasarımı kullanılmıştır. Aynı zamanda film, Robert Machoian’ın yönettiği ilk uzun metrajlı film. Çiftin çocuklarını canlandıranlar da, gerçek hayatta yönetmen Machoian’ın kendi çocukları.
Gösterim süresi: 30 Nisan Cuma 21.00 – 5 Mayıs Çarşamba 21.01
2020 Kanada Yönetmenler Birliği Sebastiane Ödülü–Kurgu Sebastiane Award–Editing
Viggo Mortensen, bu kez kameranın arkasına da geçti ve ilk filmini yönetti. Onu Şark Vaatleri‘nden Yüzüklerin Efendisi‘ne Yeşil Rehber‘denCarlito’nun Yolu filmlerinden tanıyoruz. Ayrıca Mortensen’in başrolünü de üstlendiği Düşüş, dünya prömiyerini Sundance Film Festivali’nde yaptı. Üstelik Cannes 2020 etiketini taşıyor. Film, çocukluğu çiftlikte geçen ve taşra hayatını yıllar önce geride bırakan eşcinsel bir adamı anlatıyor. Ancak adamın yıllar sonra demans hastası babasını yanına alması her şeyi değiştiriyor. Öte yandan değişime tüm benliğiyle karşı koyan, kaba, eski kafalı ve sabit fikirli babasıyla gerilimli ilişkisini anlatıyor. Ayrıca çokça övülen bu bağımsız yapımda David Cronenberg de sürpriz bir rolde yer alıyor.
Gösterim süresi: 1 Mayıs Cumartesi 21.00 – 6 Mayıs Perşembe 21.01
2020 Venedik Jüri Özel Ödülü
2020 Chicago En İyi Yönetmen
2021 Altın Kartal (Rusya) En İyi Yönetmen
Andrey Konchalovskiy, 1962’de Rusya’nın Novoçerkassk şehrinde gerçekleşen işçi katliamını ele alıyor. 2 Haziran 1962’de Kızıl Ordu askerleri hükümeti protesto eden göstericilerin üzerine ateş açmıştı. Sonuçta 30 işçi hayatını kaybetmişti. Bu katliam 30 yıl saklandıktan sonra ancak 1992’de SSCB dağıldıktan sonra ortaya çıkmış ve sorumlular hakkında bir soruşturma açılabilmişti. Film, katliamı ve sonrasını, kent konseyinden Lyudmila’nın gözünden aktarıyor. Ayrıca Lyudmila’yı canlandıran Julia Vysotskaya. Üstelik film, Konchalovskiy’in dönemin görüntü standardını yeniden yaratmak için kare formatta ve siyah-beyaz çektiği son filmi. Film aynı zamanda, Venedik Film Festivali’nde dünya prömiyerini yaptı ve Uluslararası Film dalında Oscar adayı olarak kısa listeye kaldı.
Gösterim süresi: 2 Mayıs Pazar 21.00 – 7 Mayıs Cuma 21.01
2021 Goya (İspanya) En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Alberto San Juan)
Nico & Dani (Krampack), Truman filmleriyle tanıdığımız Barselonalı yönetmen Cesc Gay, bu kez olağanüstü performanslarla sürükleyen, tek mekânda dört kişi arasında geçen, gerçek zamanlı, kurnazca kurgulanmış çok eğlenceli, sivri sözlerle bezeli bir romantik komediye imza atıyor. Filmin iki çiftinden biri Julio ile Ana. Çiftin, 15 yıllık beraberlikleri tatsız ve heyecansız bir birlikteliğe dönüşmüştü. Bir gece, onlardan biraz daha genç, komşuları Salva ile Laura’yı evlerine davet ederler. Ancak sıradan görünen bir toplaşma dördü için de duygusal patlamalar, sürprizlerle dolu bir geceye dönüşür. Film, İspanya’nın en tanınmış auteur yönetmenlerinden Cesc Gay’in kendi yazdığı ve sahnelediği tiyatro oyunundan uyarlamadır.
Leave a Comment