Bugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü. 1972 yılından beri kutlanan gün, çevre sorunlarına kamuoyunun dikkatini çekmek, halkın katılımını geliştirmek ve politik ilgiyi arttırmayı amaçlıyor.
Her gün yeni bir çevre felaketiyle sarsıldığımız Türkiye’de ne yazık ki çevre sorunlarına yılda sadece 1 günümüzü ayırmak mümkün değil: Bir sabah su, nefes ve yaşam kaynağımız Kuzey Ormanları’na yapılacak yeni bir rant projesiyle uyanırken bir başka sabah Türkiye’nin Maldivleri’nin Millet Bahçesi adı altında yapılaşmaya açılacağı veya deniz kaplumbağaların yuvalama alanında petrol boşaltım tesisi kurulacağı veya hali hazırda zaten kirli hava soluyan bir şehre yeni bir kömürlü termik santral yapılacağı haberiyle güne başlayabiliyoruz.
Bugün belki sokaklarda buluşup tüm canlıların yaşama hakkını savunamıyoruz ama hepimiz bilgisayar veya telefonlarımızın başında aşağıda seçtiğimiz 10 çevre kampanyasına imza atıp, paylaşarak destek olabilir, havamızı suyumuzu, toprağımızı ve sesini duyuramayan tüm canlıları koruyabilir, onların sesi olabiliriz.
1 – Adana’da bir kömürlü termik santral daha istemiyoruz! #AdanayaTemizHava
Adana’nın Yumurtalık ilçesine bir termik santral daha yapılmak isteniyor. Ancak bu bölge yıllardır kirli hava ile mücadele ediyor çünkü hemen yanı başında (1,8km) bir santral daha var. 2019 yılı boyunca 236 gün kirli hava soluyan Adana’da eğer hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü değerlerinin altında tutulabilseydi, 2019’da 2 bin 72 ölüm engellenebilirdi. Diğer bir ifadeyle, Adana’da her 5 kişiden 1’i hava kirliliğine bağlı sebeplerden hayatını kaybetti. “Hunutlu Kömürlü termik santralini değil #AdanayaTemizHava istiyoruz” diyen 18 doğa koruma kuruluşu bir araya geldi ve bir imza kampanyası başlattı. Sen de Adana’nın yeni bir kömürlü termik santral yerine temiz havaya ihtiyacı olduğunu düşünüyorsan, kampanyayı imzalayıp paylaşarak bu talebin yetkililere daha güçlü ulaşmasına destek olabilirsin.
2 – Alamos Gold Kazdağları’ndan Tahliye Edilsin!
Kazdağları’nın korunması için mücadele eden Kazdağları Kardeşliği ekibi, Kirazlı’da 347 bin 815 ağacı kesen Alamos Gold’un, bölgede başka projelerinin de olduğunu söylüyor ve tüm projelerin iptal edilerek Alamos Gold’un bölgeden tahliye edilmesini talep ediyor. Sadece 1 dakikanı ayırarak bu kampanyaya imzanla destek verebilirsin.
3 – Nesli Tehlike Altındaki Kuşlar Vurulmasın! #YaşasınKuşlar
Önümüzdeki haftalarda yeniden toplanacak olan Merkez Av Komisyonu, birçok kuş türünün kaderini belirleyecek. 27 kurumun başlattığı #YaşasınKuşlar kampanyası, nesli tehlike altındaki kuşların avının yasaklanmasını talep ediyor. Destek vermek için imzalayabilirsin.
4 – Kuzey Ormanları ‘Muhafaza Ormanı’ ilan edilmeli ve mutlak koruma altına alınmalıdır
Su, nefes ve yaşam kaynağımız olan Kuzey Ormanları’nın desteğine ihtiyacı var. Kuzey Ormanları’nı tümüyle “Muhafaza Ormanı” ilan ederek mutlak koruma altına alınmasını, her türlü rant ve yağma projesine derhal kapatmasını talep eden bir kampanya başlatan Kuzey Ormanları Savunması’na bir imzanla destek olabilirsin. Unutma, orman varsa yaşam var.
5 – Kırmıtlı Kuş Cenneti’ne Sahip Çık!
Osmaniye’de yer alan, 250 kuş türünün bulunduğu, etrafı yeşilliklerle çevrili bir gölden oluşan Kırmıtlı Kuş Cenneti’nin bakımsızlıktan yok olmaya yüz tuttuğunu söyleyen Figen Ant, bölgenin Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edilip bir statü kazanmasını ve sulak alan ilan edilmesini talep eden bir kampanya başlattı. Sadece 1 dakikanı ayırarak imzanı ekleyebilir ve bu kampanyaya destek olabilirsin.
6 – Caretta Caretta’ların Yuvalama Alanında Petrol Boşaltım Tesisine Hayır
Alanya Yeşilöz Sahili SİT alanındaki iribaş deniz kaplumbağaları (bilimsel adıyla Caretta caretta), Aytemizler Akaryakıt Dağıtım AŞ.’nin akaryakıt boşaltım tesisini büyütme planları nedeniyle tehlike altında. Projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi, halkın itirazlarına rağmen onaylandı. Yerel halk bir araya gelerek yürütmeyi durdurma davası açtı. “Yuvalama alanında petrol boşaltım tesisine hayır” diyen Güldane Şahin konuyla ilgili bir kampanya başlattı. Yerel halka ve kaplumbağlara imzalarınızla destek olabilirsiniz.
7 – Salda Gölü’ne Millet Bahçesi yapılmasını ve gölün yok olmasını istemiyorum
Salda Gölü’nde 300 bin metrekarelik bir alanda Millet Bahçesi inşa edileceği açıklamasının üzerine Burdur CHP Milletvekili Mehmet Göker #SaldayaDokunma kampanyasını başlatmış ve “Salda Gölü çevresinde olacak olan herhangi bir yapılaşma doğa katliamına yol açmakla eşdeğerdir. Millet Bahçesi adı altında yapılması planlanan proje derhal durdurulmalıdır” demiştir. Katılıyorsan sen de imzalayabilirsin.
8 – Havai Fişek Kullanımı Yasaklansın!
Havai fişek ve benzeri maddelerin patlatılmasının gökyüzündeki kuşların kalp krizi geçirip ölmesine, sağır kalmasına ve sakatlanmasına neden olduğunu söyleyen Yaşam Hakkına Saygı Derneği, İstanbul’da havai fişeklerin yasaklanmasını talep eden bir kampanya başlattı. Sen de “öldürmeden de sevinebiliriz” diyorsan kampanyayı imzalayabilirsin.
9 – Tüm Canlılar için Zehirsiz Sofralar: Tarım zehirleri yasaklansın
100 Kurum ve inisiyatifin oluşturduğu Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, tarımda kullanılan pestisitlerin en başta çiftçilerin ve tarım işçilerinin sağlığını tehdit ettiğini söylüyor ve tarım zehirlerinin yasaklanması için bir kampanya yürütüyor. Hem kendi sağlığın, hem de çiftçilerin sağlığı için sadece 1 dakikanı ayırarak kampanyayı imzalayabilirsin.
10 – Validebağ Korusu’ndan Elinizi Çekin
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 1. derece doğal ve tarihi SİT alanı olan Üsküdar’daki Validebağ Korusu’nun bir bölümünü Üsküdar Belediyesi’ne tahsis etti. Validebağ Gönüllüleri ise: “Bakım ve onarım yapılması gerekçesiyle alındığı söylenen bu tahsis kararına, aslında rant girişiminin önünü açacağını düşündüğümüz için karşı çıkıyoruz” diyerek bir kampanya başlattı. Validebağ Gönüllüleri’nin sesini yetkililere duyurmasına yardım etmek için sen de kampanyayı imzalayabilirsin.
Yorumlar