Çok önemli bir Amerikan belgesel fotoğrafçısı ve foto muhabiri.
1946 yılında Hindular’ın bağımsızlığını fotoğraflamak için Hindistan’a taşındı. Bu dönemdeki en ikonik imajı ise Ghandi ve İplik Tekerleğidir. Bu fotoğraftaki çıkrık, Hindistan’ın bağımsızlığındaki bir sembol olarak vurgulanmıştır.
Günümüzde, Leibovitz ünlülerin fotoğrafçı olarak kabul edilir. Fotoğrafları, üzerinde düşündürürür ve kavramsallaştırma sunar. Annie Leibovitz aynı zamanda John Lennon’ın ölümünden önce, son fotoğrafını çeken sanatçı olarak da bilinmektedir.
30 yılı aşkın bir süredir Modern Sanat Müzesi’nde sergilediği çalışmalarıyla savaş sonrası dönemin en önemli ve tuhaf isimlerinden biri olarak anılmaktadır.
En çok botanik, nü ve endüstriyel yeryüzü eserleri ile tanınan Amerikalı fotoğrafçı, ilk profesyonel kadın fotoğrafçılardan biriydi.
Cüceler, devler, transgenderlar, çıplaklar, sirk gösterileri ve dikkatini çeken farklı kişilikleri fotoğraflamıştır. Çalışmaları ve erken intiharı nedeniyle sıklıkla fotoğrafın Sylvia Plath’ı olarak düşünülür. Söylediği şu söz ise onun fotoğraflarına olan bakış açısını net olarak anlatmaktadır;
“Benim için fotoğrafın öznesi, her zaman fotoğraftandan daha önemli ve karmaşık olmuştur.”
Yaşamın ürkütücü yönlerini merkeze alıp genel algının üzerine giderek, adeta sıradan zihinlere meydan okuyan fotoğraflar çekmiştir.
“İnsanları biraz rahatsız etmeyi severim. Çünkü bu rahatsızlık onlara kim olduklarını ve rahatsızlıklarının bakış açılarında ve hayatlarında neler ile çakıştığını düşündürürür.”
Vivian Maier, listemizdeki diğer kadınlar gibi fotoğrafçı değil, profesyonel bir dadı. Fakat sokaklarda geçirdiği zaman boyunca anları izleyip fotoğrafladı. Yaşamı boyunca 150bin’den fazla fotoğraf çeken sanatçı, sokak fotoğrafçılığı ile tarihi göz önüne seriyor 🙂
Bu içeriğin güncellendiği tarih 17/02/2019 15:13
Leave a Comment