İlk olarak başkent Paris’in sekizinci bölgesindeyiz. 26 odası bulunan “Le Pavillion des Letters”, Türkçe’ye “Harflerin Bayrakları” ismiyle tercüme edilebilir. Her oda, alfabedeki bir harfi ve bu harfe denk gelen tarihteki ünlü bir yazarı temsil ediyor.
Örneğin “B” odası Fransız yazar “Charles Baudelaire” e, “S” odası İngiliz yazar “William Shakespeare” e ve “Z” odası yine Fransız ve Naturalist yazar “Emile Zola” ya ithaf edilmiş. Otel asansöründe de katların yanında o katta bulunan yazarların isimleri listelenmiş şekilde.
Bunların arasında Hugo, Goethe, Kafka, Proust, Ibsen, Flaubert gibi isimler mevcut. Adeta dünya edebiyat tarihinde asansörle ilerliyormuşsunuz gibi.
Adres: 12 Rue des Saussaies, 75008 Paris, Fransa
Sıra, romantik hikayeleri sevenler için güzel bir alternatifte! Amerika Birleşik Devletleri’nin Maryland eyaletinde bulunan “Inn Boonsboro Hotel”, ilk olarak “The Eagle Hotel” ismiyle 19.yüzyılın ilk yarısında açılıyor. Zaman içerisinde birkaç kez isim ve sahip değiştiren mekan, son olarak Amerikalı çok satan yazar Nora Roberts ve eşi Bruce Wilder tarafından satın alınıyor ve şu anki ismine ve “edebi” haline kavuşuyor.
Oteldeki odalar, edebiyat tarihinde “mutlu sonlarına” kavuşmuş ünlü karakterlerden isimlerini almış: “Aşk ve Gurur”dan Elizabeth ve Darcy, “Jane Eyre” den Jane ve Rochester, “Bir Yaz Gecesi Rüyası”ndan Titania ve Oberon bunlardan bazıları. Otelin özelliği bununla da sınırlı kalmıyor. Her bir oda, ismini aldığı çiftin yaşadığı dönemin karakteristik özelliklerine göre dekore edilmiş durumda. Örneğin siz Viktorya İngilteresi’nde konaklarken, hemen yan odanız Elizabeth dönemi’ne ait. Kesinlikle merak uyandırıcı!
Adres: 1 N Main St, Boonsboro, MD 21713, ABD
Amerika ve edebiyat denince akla ilk olarak, yine Amerika’nın çok öğesiyle birleşmiş olan New York şehri geliyor. Arthur Miller, Henry James, Walt Whitman, J.D. Salinger… New York denince akla ilk gelen edebi isimlerden.
Bu üne yakışır yerlerden biri de “Library Hotel”. Madison ve 41’in köşesinde kalan otel, isminden de anlaşılacağı gibi bir “kütüphane” oteli. Resepsiyondan odalara, lobiden yemek salonuna dek tüm duvarlar sıra sıra kitaplarla kaplı. Kütüphanede uyuyormuş ya da mısır gevreği yiyormuşsunuz hissini yakalamak için en doğru adres şüphesiz burası.
Adres: 299 Madison Ave, at E.41st Street New York City 10017, ABD
Listenin belki de en stil sahibi ve heybetli oteli İtalya’nın ve dünyanın moda başkentlerinden Milano’da bulunan “Maison Moschino”. İsminden de anlaşılacağı üzere İtalyan modaevi Moschino tasarımcıları tarafından dekore edilen otel, 55 odaya sahip. Bu oteli edebiyata bağlayan kanal da bu tasarımcıların ilham kaynağından geliyor: “Alice Harikalar Diyarında”.
Viktoryan yazar Lewis Carroll’ın meşhur hikayesinden ilham alınarak tasarlanan iç dekorasyon, bu masalı sevenler için kuşkusuz ayrı bir keyif. Otelin en sevilen ve rağbet gören odası ise “Alice’in Odası”. Kitabın özel bir hayranı iseniz mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri olarak listeye eklenmeli.
Adres: Viale Monte Grappa 12, 20124 Milano, İtalya
Listenin en iddialı isimlerinden birinde sıra. Dünyadaki en büyük kütüphaneye sahip otel olma ünvanına sahip “The Literary Man”deyiz. Türkçe karşılığı “Edebi Adam” anlamına gelen otel ismi bile içeride sizi neyin beklediğine dair birçok şeyi kendi başına söylüyor.
Yolunuz güneybatı Avrupa’ya düşerse, Portekiz’in Obidos şehrine başkent Lizbon’dan 1.5 saatlik araba yolculuğu ile ulaşabilirsiniz. Şu an bünyesinde 45.000 kitap olan otelin amacı bu sayıyı 100.000’e çıkarmak. Bol şans!
Adres: Rua D` João d`Ornelas, 2510-074 Óbidos, Portekiz
“Tamamen kitap severler için bir otel” sloganına sahip “Sylvia Beach Hotel”, bu konuda birden çok adrese sahip Amerika’nın Oregon bölgesinde bulunuyor. Otel, ismini, 1919’da Paris’teki meşhur “Shakespeare and Company” kitap dükkanını açan Amerikalı yayıncı ve kitapçı Sylvia Beach’ten alıyor. Oda türleri, “Çok Satanlar”, “Klasikler” ve “Romanlar” olarak üç türde kategorize edilmiş.
Bunların arasında Jane Austen’dan J.K. Rowling’e, Dr. Seuss’tan Emily Dickinson’a, F. Scott Fitzgerald’dan Ernest Hemingway’e dek geniş bir sevilen yazar koleksiyonu mevcut. 21 odalı otel, sene boyunca birçok kitapsever ve yazarı ağırlıyor.
Adres: 267 NW Cliff St, Newport, OR 97365, ABD
Fransa’nın Clermont- Ferrand bölgesinde, merkezde bulunan “Hotel Litteraire Alexandre Vialatte”, adından da anlaşılacağı üzere Fransız yazar Alexandre Vialatte adına kurulmuş. Yazarın ismi bile bu şehirle özdeşleşmiş durumda. Oda ve ortak alanlarda yazarın kitaplarından alıntılar duvarları süslüyor.
Otelin her katında yazardan bir iz bulmak mümkün. Koridor ve duvarlarda sergilenen bir obje veya afiş ile yazarın külliyatından oluşan bir kitaplık, otel girişinde misafirlerini bekliyor.
Adres: 16 Place Delille, 63000 Clermont-Ferrand, Fransa
Bu listeyi Türkiye’den bir edebiyat oteli tamamlamak mutluluk verici. Güzel İzmir’in Konak ilçesinde olan “Mini Fuar Hotel”, ülkenin ilk edebiyat konseptli oteli ünvanına sahip. 15 odalı bu butik oteldeki odalar, Türkiye edebiyatının sevilen yazarları teması ile dekore edilmiş.
Örneğin 101 numaralı oda Ayşe Kulin, 103 numaralı oda Buket Uzuner, 201 numaralı oda Nazım Hikmet odası. Bu odalar bahşedildikleri yazarlar ile anılıyor ve duvarlarında bu yazarların fotoğrafları ve sevilen kitaplarının kapakları asılı. Ülke içi bir seyahat için kaçırılmaması gereken bir deneyim!
Adres : Kahramanlar Mah. 1397 Sok. No:10 Konak, İzmir, Türkiye
Bu içeriğin güncellendiği tarih 14/05/2019 12:08
Leave a Comment