Doğa

Dünyayı Kuşların Gözünden Görmeye Hazır Mısın?

Doğa Okulu’nun 2018 yılındaki ilk yamaklık kursu belli oldu: Kuş Okulu. 26 – 28 Ocak arasında Seferihisar’ın Eski Orhanlı köyünde gerçekleşecek kursta katılımcılar kuşların dünyasına konuk olacak.

Kuş Okulu’nda üç gün boyunca kuşların hareket, duruş, tavır ve ötüşünü, öterken neyi anlatmak istediğini, diğer canlılarla ilişkisini, yaşadığı coğrafyaları, yaşamına müdahale etmeden hep birlikte uyum içinde nasıl yaşayabileceğimizi tartışacağız. Kursun son gününde ise Gediz Deltası Kuş Cenneti’nde su kuşlarını gözlemleyeceğiz.

Çoğu doğa korumacının doğa aşkı kuş gözlemiyle başlamıştır. Kuşları gözlemleyen, onların bulunduğu habitatı, karşı karşıya kaldığı tehditleri de daha rahat anlayabilir. Bu kurs aslında hepimizde olan ama şehir hayatının kapattığı ‘kuş gözümüzü’ açmamıza ve bundan sonra yaşantımızı kuşlarla -dolayısıyla da diğer canlılarla- birlikte devam ettirmemize vesile olacak.

 

Kuş Okulu’nun programını aşağıda bulabilirsiniz:

 

Birinci Gün (26 Ocak Cuma)

Sabah saat 09.30’ta Doğa Okulu’nda buluşuyoruz. Kahvaltı ve tanışmanın ardından güne “kuşların edasını” konuşarak başlıyoruz ve gün boyunca kuşları hareket, duruş ve tavırlarından tanımlamayı öğreniyoruz.

Kuşların yalnızca rengini, kanat uzunluğunu, boyunu öğrenmek onları hızla ve kolayca tanımlamamızda yeterli olmayabilir. Çünkü kuşlar hareket ediyor ve yaptıkları her harekette aslında onları tanıyabilmemiz için bize ipuçları veriyor. Bu nedenle Kuş Okulu’nda kuşların tüyleri üzerindeki desenlerin yanı sıra, onların her türlü hareketini ve tavrını, yani edalarını mercek altına alacağız.

 

İkinci Gün (27 Ocak Cumartesi)

Yeryüzünün neresine gidersek gidelim bir kuşun sesini duyarız. Ne var ki pek azımız o kuşun nerede, neden öttüğünü düşünür ve bilir. İkinci güne kuşların seslerini dinleyerek başlayacağız. Hangi kuş neden ötüyor, öterken neyi anlatıyor. Kuş seslerinin çeşitleri neler? Kuşlar nasıl ötüyor? İkinci gün sabah erkenden çıkacağımız bir yürüyüşte, tüm bunları konuşacağız.

Anadolu doğa kültüründe türkülere, öykülere, şiirlere, halı motiflerine konu olan kuşlar insan yaşamının olduğu her yerde var. Doğa Okulu’nda kuşların ve insanın doğasını birlikte araştırıyoruz. Öğleden sonra hem kuşların insanla ilişkisini tartışacağız, hem de onların yaşadıkları coğrafyaları tek tek tanıyacağız. Bozkırlar, ormanlar, sulak alanlar, denizler, makilikler, nehirler ve dağlarda yaşayan kuşları, onların insanla ve diğer canlı türleriyle kurdukları ilişkileri anlayacağız.

Son olarak günün akşamında, kuşları yaşamlarına müdahale etmeden nasıl izleyebileceğimizi tartışacağız. Kuşların korunması için neler yapabiliriz? Kuşları araştırmak, anlamak ve anlatmak için birlikte yol arayacağız.

 

Üçüncü gün (28 Ocak Pazar)

Üçüncü günümüzde Seferihisar’dan yola çıkarak Türkiye’nin önemli kuş ve doğa alanlarından biri olan Gediz Deltası’nı ziyaret edeceğiz. Gediz Deltası gibi sulak alanlar kuşları en kolay görebileceğimiz yerlerden biri. Bugün, su kuşu türleri nelerdir, eda, ses ve renklerine göre nasıl tespit edilir, su kuşları kışın nasıl sayılır tüm bu konuları tartışacağız.

Gediz Deltası Ziyaretçi Merkezi’ndeki teorik paylaşımımızdan sonra tüm gün deltada su kuşlarını yaşadıkları yerlerde gözlemleyeceğiz. Dürbün ve teleskop kullanmanın, kuşları defterimize kaydetmenin pratiğini yapacağız. Gün batımından sonra deltaya ve birbirimize veda edeceğiz.

 

Katılım koşulları ve ayrıntılı bilgi için: http://dogaaskina.org/kus-okulu2018/

Bu içeriğin güncellendiği tarih 17/02/2019 15:22

Leave a Comment
Paylaş
Yaz Güvendi