Sinema

Filmekimi 2016 İçin 10 Öneri

Son göçmen kuşlar üstümüzden geçiyor, yapraklar dökülüyor, filmekimi yaklaşıyor! Festival bu yıl da zengin programıyla sonbahara renk katıyor.

Bu sene 15. yaşını kutlayan Filmekimi’nin biletleri yarın (1 Ekim) satışa çıkıyor. Festival 7-16 Ekim tarihlerinde İstanbul’da 10 gün sürecek bir maratonla birlikte Ankara, İzmir, Bursa ve ilk kez Eskişehir’de Ekim ayı boyunca gösterimlerine devam edecek. Biletleri almadan önce ise her seneki gibi zorlayıcı bir film seçme süreci sinemaseverleri bekliyor. Seçim yapmakta zorlananlar için festivalin 51 filmlik listesi arasından 10 film seçtik:

 

ALT TARAFI DÜNYANIN SONU | Xavier Dolan | Kanada, Fransa | 2016

Fransızca, Türkçe altyazılı, 97’

2016 Cannes Büyük Ödül, Ekümenik Jüri Ödülü

Harika çocuk Xavier Dolan’ın yine Cannes ödüllü son filmi, Nathalie Baye ve Marion Cotillard başta olmak üzere, Fransız sinemasının güçlü isimlerini oyuncu kadrosunda bir araya getiriyor. Alt Tarafı Dünyanın Sonu, ailesinden uzaklaşmış, 30’larının ortasında bir yazarın sorunlu ailesiyle yüzleşmesini konu alıyor. Fransız yazar Jean-Luc Lagarce’ın 1990 tarihli aynı adlı tiyatro oyunundan uyarlanan filmin anti-kahramanı Louis, uzun yıllardır görüşmediği ailesini ziyarete gider. Amacı, onlara ölümcül bir hastalığını olduğunu söyleyip veda etmektir. Dolan’ın en olgun filmi olarak karşılanan ve Kanada’nın Oscar adayı olarak açıklanan Alt Tarafı Dünyanın Sonu, akıllardan çıkmayacak, güçlü bir melodram.

Fragman;

 

AMERICAN HONEY | Andrea Arnold | ABD-İngiltere | 2016

İngilizce, Türkçe altyazılı, 162’

2016 Cannes Jüri Ödülü

Fransız Première dergisinin “Z Kuşağı için Easy Rider” olarak tanımladığı, Cannes’da çoğu eleştirmeni kendine hayran bırakan yeni Andrea Arnold harikası American Honey, günümüz Amerikan gençliğini en iyi anlatan filmlerden birisi. Aile içi şiddet ve yoksulluktan ibaret hayatını ani bir kararla geride bırakan 18 yaşındaki Star’ın, dergi aboneliği satan bir gruba eklenerek çıktığı uzun yolculuğu konu alan film; şahane bir soundtrack, müthiş bir görüntü yönetimi ve perdeden taşan inanılmaz bir enerjiyle soluksuz izleniyor. Filmin başrolünde, amatör oyuncu Sasha Lane parlarken, âşık olduğu Jake rolünde Shia LaBeouf da kariyerinin en iyi performansını sergiliyor.

Fragman;

 

AŞK MEKTUPLARI | Nicole Garcia | Fransa, Belçika | 2016

Fransızca, Türkçe altyazılı, 116’

İkinci Dünya Savaşı’nın hemen sonrası, Avrupa yara bere içinde… Gabrielle, ailesinin baskılarını kıramamış ve İspanyol bir çiftçi olan Jose’yle evlenmiştir. Jose ona karşı dürüsttür ve âşıktır, ancak Gabrielle kendini bir mahkûm gibi hissederken, bu adanmışlığa hiçbir zaman karşılık veremeyeceğinin farkındadır. Bir gün bütün tutkularını ona yeniden hatırlatacak olan Andre ile tanışır. Beraber kaçmak için sözleşirler, ancak onları çevreleyen dünyanın buna izin vermeye niyeti yoktur. Nicole Garcia’nın Milena Agus’un romanından uyarladığı Aşk Mektupları, prömiyerini yaptığı Cannes’da adından Marion Cotillard’ın sağlam performansıyla söz ettirmişti.

Fragman;

 

BEN, DANIEL BLAKE | Ken Loach | İngiltere, Fransa, Belçika | 2016

İngilizce, Türkçe altyazılı, 100’

2016 Cannes Altın Palmiye

2016 Locarno İzleyici Ödülü

Politik sinemanın zirvesindeki sinemacılardan Ken Loach’a Özgürlük Rüzgarı’ndan sonra ikinci kez Altın Palmiye kazandıran Ben, Daniel Blake, dokunaklı olduğu kadar öfke dolu bir dram. Newcastle’da yaşayan Daniel Blake adlı marangoz, sağlık durumu nedeniyle çalışamamaktadır, ama sistemin çarpıklığı nedeniyle devlet yardımı da alamaz, iş aramak zorunda kalır. Daniel bu süreçte kendi gibi zorluk çeken bir anne ve onun çocuklarıyla dostluk kurar. Ken Loach ve yıllardır birlikte çalıştığı senaristi Paul Laverty, son yıllarda çektikleri en iyi film olan Ben, Daniel Blake’te gerçekçi yaklaşımlarından güç alırken bozuk sisteme ve boğucu bürokrasiye karşı dayanışmayı ustalıkla yüceltiyor.

Fragman;

 

BİR ULUSUN DOĞUŞU | Nate Parker | ABD | 2016

İngilizce, Türkçe altyazılı, 119’

2016 Sundance Jüri Büyük Ödülü, İzleyici Ödülü

1831’de, köleliğin en ağır hüküm sürdüğü Virginia’da kölelerin isyanının başını çekerek tarihe geçen Nat Turner hakkındaki bu sert film, Sundance’te gösterildiği anda yılın sinema olaylarından birine dönüştü. Filmin kahramanı Nat Turner çocukluğunda İncil okumayı öğrenmiş bir vaiz, bir köle. Nate’in bu meziyetini nakde çevirme peşindeki sahibi onu ülke boyunca bir yolculuğa çıkarmaya karar verir. Nate, bu yolculuk esnasında içinde yaşadığı ülkeyi tanımaya başlar; kan ve utançla yoğrulmuş olan bu düzenin bir an önce sonunun gelmesi gerektiğine kanaat getirir. Filmde başrolü de üstlenen yönetmen Nate Parker, görsel tercihleriyle dikkate şayan bu ilk filminde ülkesini tarihiyle yüzleştiriyor. Filmin adı, D.W. Griffith’in aynı adlı ünlü filmine bir gönderme.

Fragman;

 

ÇATIŞMA | Mohamed Diab Mısır | Fransa | 2016

Arapça, Türkçe altyazılı, 97’

Cannes’da Belirli Bir Bakış bölümünün açılış filmi olarak seçilen ve Mısır’ın Oscar adayı olan Çatışma, 2013 Mısır Askerî Darbesi sırasında geçen bir hikâye anlatıyor. Tamamı bir polis kamyoneti içinde geçen film, çatışma halindeki iki ayrı gruptan, Mursi yanlıları ve ordu destekçilerinden gözaltına alınan insanların aynı yerde kapalı kalması fikrinden yola çıkıyor. Çatışmalar nedeniyle kamyonette mahsur kalan gözaltındaki insanlar için koşullar zorlaşırken, gruplar arasındaki gerilimin kontrol edilmesi de güçleşiyor. Genç yönetmen Mohamed Diab, tamamı kapalı bir mekânda geçen, her yönüyle zorlu bu projenin altından başarıyla kalkarken, karakterlerini yargılamaktan da kaçınıyor ve herkese eşit mesafeyle yaklaşarak hümanist bir mesaj veriyor.

Fragman;

 

JULIETA | Pedro Almodovar | İspanya | 2016

İspanyolca, Türkçe altyazılı, 96’

Pedro Almodovar’ın 20. filmi Julieta, bir kadının hayatının gizemlerine uzanan bir yolculuğu anlatıyor. Film, Nobel Ödüllü Kanadalı yazar Alice Munro’nun öyküsünden uyarlanmış. Hayat arkadaşıyla birlikte Madrid’den Portekiz’e taşınma planları yapan 50’li yaşlarındaki Julieta, yolda bir genç kadınla karşılaşır. Bu karşılaşma, onun dünyasını alt üst eder ve böylece Julieta’nın geçmişine doğru bir yolculuğa çıkarız. Almodovar benzersiz renk paleti, kadın karakterleri yaratma ve anlatmadaki ustalığıyla hem duygusal hem gizemli bir filme imza atıyor. Yönetmenin olgunluk döneminin en iyi örneklerinden olan Julieta, dünya prömiyerini yaptığı Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarıştı ve İspanya’nın Oscar adayı oldu.

Fragman;

 

KAPTAN FANTASTİK | Matt Ross | ABD | 2016

İngilizce, Türkçe altyazılı, 120’

2016 Cannes En İyi Yönetmen–Belirli Bir Bakış

2016 Seattle En İyi Film

Ben, altı çocuğunu medeniyetten pek uzakta, ABD’nin Kuzeybatı Pasifik ormanlarında hayata hazırlamaktadır. Ebeveyn olma hali, bu izole ortamda kendi doğrularını yaratmıştır ve çocuklar moderniteye karşı bir bağışıklık kazanamamışlardır. Karısının ani ölümünün ardından bütün düzeni yerle yeksan olan Ben, ailesini şehre getirmek zorunda kalır. Çocuklar şehirle, babaları ise ebeveynlik yöntemleriyle yüzleşmek zorunda kalacaktır. Cannes’da Belirli Bir Bakış bölümünden “En İyi Yönetmen” ödülüyle dönen Matt Ross, kahkaha ve gözyaşıyla bezenmiş müthiş bir “sıcaklık” hissiyle çıkagelirken, Viggo Mortensen unutulmaz karakterler müzesine bir yenisini daha ekliyor.

Fragman;

 

SATICI | Asghar Farhadi | İran, Fransa | 2016

Farsça, Türkçe altyazılı, 125’

2016 Cannes En İyi Senaryo, En İyi Erkek Oyuncu (S. Hosseini)

Oscar’lı Bir Ayrılık’ın yönetmeni Asghar Farhadi, Fransa’da çektiği Geçmiş’in ardından sarsıcı bir dramla yeniden ülkesine dönüyor. İran’da günümüzde geçen filmde Arthur Miller’ın Satıcının Ölümü oyununu sahneye koyan tiyatrocu çift Rana ve Emad, yeni bir eve taşınır. Rana, burada saldırıya uğrar. Emad, travmasını sessizce atlatmaya çalışan Rana’nın aksine intikam alma yolunu seçer. Farhadi’nin izleyiciyi girdap gibi içine çeken ve mükemmel işleyen senaryosu ve oyuncu kadrosunun kusursuz performansları, filme Cannes’da iki ödül ve bol övgü kazandırdı. İran sinemasının güçlü soluğu Ashgar Farhadi, ahlaki açılımları ve İran toplumuna getirdiği derin çözümlemelerle bir kez daha insan davranışlarının dehlizlerine iniyor.

Fragman;

 

THE BEATLES: EIGHT DAYS A WEEK – TURNE YILLARI | Ron Howard | İngiltere, ABD | 2016

İngilizce, Türkçe altyazılı, 130’

Bu benzersiz müzik belgeseli, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük müzik fenomeni The Beatles’ın uluslararası ünlerine kavuştukları ilk yıllarına odaklanıyor. Grubun 1962 ile 1966 yılları arasında çıktıkları ve bütün dünyanın istisnasız kalbini kazanan tam 1000 günlük dünya turnesini arşiv görüntüleri, söyleşiler, hayranlardan ve grup üyelerinden elde edilen kayıtlarla ele alan belgesel, The Beatles mucizesinin sırrını çözmeye çalışıyor. Ortaya çıkan ise, dünya Beatlemania çılgınlığına tutulmuşken müziklerini en iyi şekilde yapmaya çalışan dört dostun hikâyesi… Belgeselin ardından, grubun 1966 Brooklyn Shea Stadyumu konserinin HD dijital olarak elden geçirilen 30 dakikalık kaydı gösterilecek.

Fragman;

 

Bonus: ZAMANIN YOLCULUĞU: YAŞAMIN SEYRİ | Terrence Malick | Almanya | 2016

İngilizce, Türkçe altyazılı, 90’

13,8 milyar yıl önce sonsuz bir yokluğun içinde başlayan bir hikâyeyi anlatıyor Zamanın Yolculuğu: Yaşamın Seyri. Önce ilk haliyle evren oluşuyor, takip eden milyarlarca yıl içinde de ilk canlı hücre… Denizde başlayan yaşamın kırıntıları yavaş yavaş karaya sıçrıyor. Milyonlarca canlı türü, evrimin bayrağını, kendini dünyanın efendisi zannedecek insan türüne kadar taşıyorlar. Terrence Malick, Hayat Ağacı ile akraba olan, Cate Blanchett’ın anlatıcılığından kuvvet alan ve üzerinde birçok bilim insanıyla birlikte çalıştığı belgeselinde “insan”ın ve “evren”in hikâyesini iç içe, eşi benzeri olmayan bir görsellikle anlatıyor.

Fragman;

 

Filmekimi 2016 gösterim çizelgesine buradan ulaşabilirsiniz.

İyi seyirler!

Bu içeriğin güncellendiği tarih 17/02/2019 17:02

Leave a Comment
Paylaş
Yaz Güvendi