İskandinav felsefelerine dayanan Kişisel Gelişim Kitapları

Kişisel gelişim konulu kitaplar günümüzde oldukça ilgi görüyor. Dünyanın her köşesinde insanlar, hayatlarını daha iyi hale nasıl getirebilirler kendilerini gündelik hayatın sorunlarından nasıl uzaklaştırırlar gibi soruların cevaplarını arıyor. Tam da bu sırada kuzey ülkelerinin felsefeleri modern hayata çözüm olacak fikirler barındırıyor.

Madem en mutlu ülkeler sıralamalarında başı kuzey ülkeleri çekiyor biz de felsefeleri hoşumuza giden İskandinav akımlarını listeleyelim istedik. Belki hayatımıza almamıza faydası olur!

 

Lagom

Kişisel Gelişim Kitapları - Lagom
Kişisel Gelişim Kitapları – Lagom

Lagom kelimesi İsveççe “ne az, ne çok, tam kararında” anlamına geliyor. İsveç kültüründe önemli bir yere sahip olan bu terim ülke genelindeki mutluluğun, telaşsız günlük hayatın, başarılı ve dengeli iş yaşamının temelini oluşturuyor. Niki Brantmark’ın kaleme aldığı kitapta hayatımızda her şeyin kararında olmasının ve ihtiyacımızdan fazlasını tüketmemenin bizi nasıl mutlu edeceğini öğrenebilirsiniz.

 

Hygge

Kişisel Gelişim Kitapları - Hygge
Kişisel Gelişim Kitapları – Hygge

Danimarka dilinde “rahatlık, sıcaklık” anlamları taşıyor. Evde kalın bir battaniyenin altında sıcacık içeceğinizi yudumlarken bir yandan da yaktığınız mumların alevini izlemek veya sevdikleriniz ile beraber bu anı paylaşmak Hygge’nin bir parçası. Ailenizle evde geçirdiğiniz, mümkünse teknolojiden uzak kaldığınız saatlerde duyduğunuz o mutluluk hissi aslında tam olarak Hygge’yi anlatıyor.

 

Kalsarikannit

Kişisel Gelişim Kitapları - Kalsarikannit
Kişisel Gelişim Kitapları – Kalsarikannit

Finlandiya’dan bir terim olan Kalsarikannit eğlenceli bir anlama sahip. En rahat kıyafetlerinizle, mümkünse pijamalarınız veya iç çamaşırlarınızla evde dışarıya çıkmayı hiç istemeden oturup keyifle içkinizi yudumlamanız anlamına geliyor. Yapılan planları iptal etmenin ve evde tek başına keyif sürmenin keyfi diyebiliriz Kalsarikannit için.

 

Friluftsliv

Kişisel Gelişim Kitapları - Friluftsliv
Kişisel Gelişim Kitapları – Friluftsliv

Norveççe bir sözcük olan Friluftsliv’in dilimizdeki karşılığı “açık havada, doğada yaşam”. Doğayla baş başa olmayı deneyimlemek için geliştirilen bu felsefenin amacı bunu tüm hayatınıza yaymaktan geçiyor. Şehrin kalabalık ve stresli ortamından sık sık uzaklaşıp doğanın içinde vakit geçirmek ve kokusunu duyup seslerini dinleyerek onunla iletişim kurarak bunu uygulayabilirsiniz.

 

Fika

Kişisel Gelişim Kitapları - Fika
Kişisel Gelişim Kitapları – Fika

İsveç’e seyahat edenlerin sıklıkla duyduğu Fika terimi ilk başta arkadaşlarınızla bir kahve içmek için buluşmak anlamına gelse de bundan çok daha fazlasını ifade ediyor. Fika’da amaç kahve ve belki tatlı bir çörek eşliğinde dostlarınızla iletişim kurmak, keyifli sohbetler yapmak ve bu sayede günlük temponun hızından bir süre uzaklaşmak.

Yorumlar