Kitap

Keşfedilmeyi Bekleyen 10 İstanbul Sahaf ve Çarşısı

Yıllar önce okuyup o çok etkilendiğiniz ama kaybettiğiniz kitap, gördüğünüzde sizi çocukluğunuza götüren o filmin posteri… Bizi geçmişe bağlayan ve bugünle dünümüz arasında köprü kuran hatıralara ulaşmanın en keyifli yolu sahafları gezmek. Biz de sizin için İstanbul’da gidilmesi gereken sahafları listeledik. Aradığınız şey belki de bu dükkanlardan birinde saklıdır.

 

Diyojen Sahaf

Beşiktaş’ın son yıllarda arka arkaya açılan yeni mekanlarıyla oldukça popüler hale gelen bölgesi Şair Nedim Caddesi’nin belki de en renkli dükkanlarından biri “Diyojen Sahaf”

Keşfedilmeyi Bekleyen 10 İstanbul Sahaf ve Çarşısı | Diyojen Sahaf

Kiremit kırmızısı boyalı apartmanın altındaki yeşil duvarları ve sarı tentesiyle dikkatinizi çeken mekan, kapıda sergilenen kartpostal ve kitaplarla sizi içeriye davet ediyor.

Adres: Vişnezade Mahallesi, Şair Nedim Caddesi, 53/A, 34357 Beşiktaş/İstanbul

 

Rüştü Kitabevi ve Sahafiye

İstanbul’un pasaj kültürü adına en eski isimlerinden biri olan Büyük Beşiktaş Çarşısı’nın alt katında köşedeki “Rüştü Kitabevi”

Keşfedilmeyi Bekleyen 10 İstanbul Sahaf ve Çarşısı | Rüştü Kitabevi ve Sahafiye

Dükkan camekanından gözüken yığın yığın kitaplarla kitapseverler için gerçekten cezbedici. Burada Ara Güler imzalı bir koleksiyon kitabı ya da Jane Austen’in eski basım bir “Aşk ve Gurur” romanı her an karşınıza çıkabilir.

Adres: Büyük Beşiktaş Çarşısı, Alt Kat, No: 23 Beşiktaş/ İstanbul

 

Beyoğlu Sahaflar Çarşısı

Son dönemde yeni jenerasyon adına tekrar patlamasını Çağan Irmak’ın çok sevilen filmi “Issız Adam” ile yaşayan “Beyoğlu Sahaflar Çarşısı”

Keşfedilmeyi Bekleyen 10 İstanbul Sahaf ve Çarşısı | Beyoğlu Sahaflar Çarşısı

Taksim ve İstiklal’e uğrayan bir sahaf sever için eşsiz bir zenginlik. Eski plaklar, sayısız dilden dergiler, kitaplar, film afişleri ile harikalar diyarında hissettiren çarşının yan kapısı da antika objeler, heykeller, takılar, saatler ve broşlar ile tarihi bir yolculuğa çıkmanızı sağlıyor.

Adres: Hüseyinağa Mahallesi, Sahne Sokak. No:9, 34435 Beyoğlu/İstanbul

 

Beyazıt Sahaflar Çarşısı

Beyazıt denince akla ilk gelen görsellerden biri olan İstanbul Üniversitesi’nin tarihi kapısına yürüme mesafesinde olan ve tramvayda Beyazıt durağında inerek ulaşabileceğiniz sahaflar, eski kitaplardan ziyade artık daha çok yeni çıkan kitapları, turistlere dolar üzerinden satışı yapılan kitapları ve din ve akademik ağırlıklı kaynakları da barındırıyor.

Keşfedilmeyi Bekleyen 10 İstanbul Sahaf ve Çarşısı | Beyazıt Sahaflar Çarşısı

Ancak ne olursa olsun söz konusu sahaf ise Beyazıt Sahaflar’ı daima bir marka isim olarak yıllar boyu kalacaktır.

Adres: Mollafenari Mahallesi, Medrese Çk. No:4, 34120 Fatih/İstanbul

 

Müteferrika

2004 senesinde Hürriyet Gazetesi tarafından “Türkiye’nin en iyi 10 Sahafı” arasında gösterilen “Müteferrika”

Bu ününü dükkan sahipleri ve dükkan içerisindeki “gerçek sahaf” atmosferine de borçlu. Kadıköy’deki en köklü sahaflardan biri olan mekan, ismini Osmanlı Devleti’nde basımevi kurup Türkçe kitap yayımlayan ilk kişi olan Macar asıllı Osmanlı yazar ve çevirmen İbrahim Müteferrika’dan alıyor. Bünyesinde 15bin civarı kitap olan yerde önemli bir tarih kitap ve dergi koleksiyonu mevcut.

Adres: Caferağa Mahallesi, Mühürdar Cd. No:58, 34710 Kadıköy/İstanbul

 

Sahaf Turkuaz

Nisan 2001’de Beyoğlu’nda açılan ve 2013’ten beri yine Beyoğlu’nda olan yeni yerlerinde sahafçılığa devam eden dükkan, koleksiyonunda başta Osmanlıca ve Türkçe olmak üzere birçok yabancı dilde farklı türde kitap barındırıyor.

İstanbul Sahaflar | Sahaf Turkuaz

Özellikle yurtdışı ve yurtiçi araştırma merkezi ve kütüphanelere referans kitaplar tedarik eden “Sahaf Turkuaz”ın müdavimleri arasında Enis Batur gibi isimler de yer alıyor.

Adres: Kuloğlu Mahallesi, Gazeteci Erol Dernek Sokak Erman Han D:7, No: 5, 34433 Beyoğlu/İstanbul

 

Yolda Sahaf

“Daha okunacak çok kitap, gidilecek çok yol var” mottosuna sahip “Yolda Sahaf”, Kadıköy’ün vintage butik ve yine butik kafe konusunda hatrısayılır bir çeşniye sahip Yel değirmeni’nin en sevilen sahaflarından biri.

İstanbul Sahaflar | Yolda Sahaf

Sıfır kitapların da satışının yapıldığı dükkan özellikle ikinci el kitap konusunda adeta bir cennet. Haftanın yedi günü akşam 9’a dek açık olan dükkan yalnızca Pazar günleri öğlen 12’de açılırken geri kalan günler sabah 11’de açılıyor.

Adres: Rasimpaşa Mahallesi, Yavuztürk Sokak. No: 8/A, 34716 Kadıköy/İstanbul

 

Akmar Pasajı

İstanbul ve sahaf diyince akla ilk gelen isim çoğu kişi için şüphesiz “Akmar”

Kadıköy’ün kırtasiyeden kafeye en işlek caddelerinden birinin sonunda yer alan pasaj, çarşı içinde oluşu ile gerçek bir kitap marketi hissi yaratıyor. İçeri girdiğiniz anda bir ağızdan onlarca satıcının size dükkanına çekmeye çalışma nidaları arasında yürürken sıkılmadan en sona dek gitmekte fayda var. Zira farklı dilde kitaplar genellikle indirim ve kampanyalar ile sonlarda dizilmiş oluyor.

Adres: Caferağa Mahallesi, Mühürdar Caddesi., 34710 Kadıköy/İstanbul

 

Bakırköy Sahaflar Çarşısı

Geçtiğimiz haftalarda Ataköy’deki Sinan Erdem Spor Salonu’nun ev sahipliğinde düzenlenen “Bakırköy Sahaflar Festivali”, büyük çoğunlukla Bakırköy Sahaflar Çarşısı’ndaki sahafları ağırlamıştı. Tren istasyonu üzerinde konuşlanan bu kitapçılar, 2.el kitaplardan sıfır kitaplara her türlü kitaba ulaşabileceğiniz zengin bir seçkiye sahip.

Adres: Zeytinlik Mahallesi, Fahri Korutürk Caddesi., 34140 Bakırköy/İstanbul

 

Sahaf Altın

İstanbul’da sahafların yoğun olarak toplandığı Beyoğlu ve Kadıköy ilçelerinin dışında, Sarıyer’de olan “Sahaf Altın”da eski kitap kokusu eşliğinde kitapların arasında gezerken size arkadan taş plaktan çalan ezgiler de eşlik ediyor.

İstanbul Sahaflar | Sahaf Altın

Bu yüzden dükkandan çıkarken kitapların dışında antik plak satın almış olabileceğiniz de oldukça yüksek bir ihtimal.

Adres: Fatih Sultan Mehmet Mahallesi, Bildik Sk. 10/a, 34470 Sarıyer/İstanbul

Bu içeriğin güncellendiği tarih 20/03/2019 17:37

Leave a Comment
Paylaş
Kübra Bodur