Bu yıl 10. Yaşını kutlayan ve 10 ilde gerçekleşen Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali için bir 10 da bizden gelsin dedik ve az zamanı olanlar için ‘mutlaka izlenmesi gereken’ 10 filmi listeledik (zamanı olanlara hiçbir filmi kaçırmamalarını tavsiye ediyoruz). Herkese iyi seyirler, keyifli festivaller!
* Sıralama alfabetiktir.
** Tüm gösterimler ücretsizdir.
Felemenkçe, Fransızca, İngilizce, Almanca / İngilizce ve Türkçe altyazılı, 90’
Çikolata Davası, Hollandalı bir grup genç gazetecinin kakao endüstrisindeki çocuk köleliği ile mücadelesini konu alıyor. Film, içinde yaşadığımız küresel sistemdeki temel hataları ve adaletsizlikleri bertaraf etmenin ne kadar zor olduğunu gözler önüne seriyor. Mizahi yaklaşımları ve pes etmeyen azimleri ile gençler, ilk defa kendini ‘kölesiz çikolata”’olarak ilan eden ürünlerini pazara sunmayı başarıyor. Geçtiğimiz 10 yılda ‘Tony’s Chocolonely’ markası büyüyerek Hollanda’nın en büyük çikolata firması oluyor.
Türkçe / İngilizce altyazılı, 79’
Kente özgü alışkanlıklarından vazgeçebilecekler mi? İstanbul’a göre oldukça farklı olan iklime uyum sağlayabilecekler mi?
Şehir hayatı oldukça yıpratıcı… Birçok insan işi gücü bırakıp kırsala yerleşmenin hayalini kuruyor. Merve ve Haluk bu hayali gerçekleştirebilenlerden. Hayat Bazen onların İstanbul’dan kaçıp Bozcaada’da kurdukları yeni hayatın öyküsünü anlatıyor; kenti terk ederken öngöremedikleri birçok sorunu görünür kılıyor.
Fransızca, İngilizce, İspanyolca / Türkçe ve İngilizce altyazılı, 90’
Deniz taşımacılığının çalışanları, iklim, deniz ekosistemi ve yerel ekonomiler üzerindeki etkisi nedir?
Batıda tükettiğimiz malların% 90’ı uzak diyarlarda üretiliyor ve bize gemilerle getiriliyor. Gemi taşımacılığı endüstrisi dünya ekonomisinde önemli bir rol oynuyor ve modern uygarlık modelimizin temelini oluşturuyor. Cesur bir soruşturmayla Korkutan Yük, ekonomimizin, çevremizin ve medeniyetimizin modelinin anahtarını elinde tutan ancak görünür olmayan yük taşımacılığının işleyişini ve tehlikelerini ortaya koyuyor.
Rusça, İngilizce / Türkçe, İngilizce altyazılı, 45’
Orta Afrika Cumhuriyeti. Burada, yağmur ormanlarının gölgesinde, dünyanın en kısa insanları yaşıyor – Baka pigmeleri. Yüzlerce yıl önce olduğu gibi et için avlanıyor ve büyük ağaçların meyvelerini topluyorlar. Ormanın ruhlarına dua ediyor ve çocuklarına doğaya saygı duymayı ve sadece ihtiyaçları kadar almayı öğretiyorlar. Ama yavaş yavaş bu geleneksel modelleri ‘Büyük Dünya’ kültürünün baskısıyla değişiyor.
İngilizce / Türkçe altyazılı, 74’
“Kız kardeşlerim, çekmiş olduğunuz acıları güce dönüştüreceğiz”
Mutluluk Şehri, 2016 Nobel Barış Ödülü adayı Dr. Dennis Mukwege, kadın hakları aktivisti Christine Schuler-Deschryver ve Vajina Monologları’nın yazarı feminist Eve Ensler’in hayal edip hayata geçirdiği liderlik merkezi City of Joy’un ilk mezunlarının hikayelerini aktarıyor. Korkunç tecavüzlere ve istismara maruz kalmış kadınların iyileşebileceği, açgözlülük, ekonomi ve sömürgeciliğin sebep olduğu bir savaşın içinde liderliği öğrenebileceği ve ülkeleri için değişimin güçlü birer sesi olabileceği bir yer…
İngilizce / Türkçe altyazılı, 95’
Giydiklerinin nasıl üretildiğini biliyor musun?
Kullanılan kumaş boyaları civa, kadmiyum ve kurşun gibi zararlı maddeler içeriyor. Tek bir büyük moda markası yılda 28 trilyon galon içme suyu tüketiyor. Tüketici bir sabah uyanıp “Daha ucuza beş tane kot pantolon almak istiyorum” demedi. Bu kavram moda endüstrisi tarafından hayatımıza sokuldu. Nehir Mavisi, dünyanın en kirli endüstrilerinden olan moda endüstrisini incelemek üzere dünyayı dolaşıyor ve nehirlerimizdeki yıkımı, bunun insanlığın üzerindeki etkisini ve sürdürülebilir bir gelecek için bize ilham veren çözümleri inceliyor.
İngilizce / Türkçe altyazılı, 73’
İçinde bulunduğumuz dijital devrimin, çoğu tüketicinin bilmediği karanlık bir yüzü var. Dijitale bağımlılığımızın bedeli ne? Ölümcül Tasarım bu soruyu araştırıyor ve tüm dünyada mahvolan hayatları, çevre tahribatını ve ölmek için dizayn edilmiş cihazların hikayesini ortaya çıkarıyor.
İngilizce / Türkçe altyazılı, 102’
İnsanlık daha fazla plastik üretmeden yaşamını sürdürebilir mi? Sorumlu üretim ve tüketim ile sudaki yaşam ve karasal yaşama zarar vermeyen döngüsel bir sistem tasarlayabilir mi?
Film ekibi 4 yıl boyunca dünyanın farklı bölgelerinde 20 noktaya seyahat ediyor ve okyanuslarımızın kırılgan durumunu araştırıyor. Plastik kirliliğiyle ilgili alarm veren gerçekleri ortaya çıkarıyor ve acilen devreye sokulabilecek çözümleri gözler önüne seriyor.
Fransızca, İngilizce / Türkçe, İngilizce altyazılı, 52’
Yeni Dünya çevreci bir yolculuk filmi. Yapımcı 4 yıl boyunca, iki çocuğu için daha iyi bir dünya arayışında Fransa’yı dolaşıyor. Keşfinde daha çok dayanışma içinde olan bir topluluk hayali kuran insan ve yerel inisiyatiflerle tanışıyor. Toplumsal zekadan döngüsel ekonomiye, yerel para biriminden temel gelir fikrine, bu film bizi bu Yeni Dünya‘nın keşfinde rehberlik ediyor.
İngilizce, Hintçe / İngilizce, Türkçe altyazılı, 29’
Film bir Hint geleneği olan Jugaad’ı -ekonomik inovasyon- inceliyor ve “yıkma” kelimesini kullanarak tekrar yorumlamaya çalışıyor. Hindistan’ın katılımcı girişimci ruhunu tanıyıp onu övüyor.
İngilizce / Türkçe altyazılı, 28’
Pemba’dan bir zavallı adam Kokota için ne yapabilir?
Pemba adında küçük bir Doğu Afrika Adası’ndan gelen Mbarouk, on yıl önce Kokota adlı küçük bir komşu adayı ziyaret ediyor ve gördükleri karşısında şaşkına dönüyor. Kokota: Umut Adacığı iklim değişikliğinin ön saflarında yaşayan dirençli insanları izleyicilere tanıtırken, bu beklenmedik kahramanların değişen iklime yenilikçi bir şekilde adapte olmalarının hikayesini anlatıyor.
Bu içeriğin güncellendiği tarih 17/02/2019 15:33
Leave a Comment