Türkiye’nin Şarap Üreticileri

Herkese merhaba! Biz Tuğrul ve Melis, Tadım Kadehi olarak da bizi bulabilirsiniz 🙂 Geçen günlerde Instagram üzerinden sorduğumuz yerli şarap önerileri listesi sizden gelenlerle şekillendi ve ortaya şahane bir yazı çıktı. Artık “Hangi şarabı denesem acaba?” diye düşündüğünüzde elinizin altında olacak ve neredeyse 36 farklı üreticiden 150 şarap önerisi bulunan bir liste var!

Denemen Lazım ile beraber bu listeyi uzun soluklu bir projenin başlangıcı olarak hayal ediyoruz ve başlangıç olarak yerli şarap üreticilerini tanıtmanın çok önemli olduğuna inanıyoruz. O zaman haydi başlayalım!

 

7 Bilgeler

Türkiye’nin Şarap Üreticileri
Türkiye’nin Şarap Üreticileri

Serüvenine 2010 yılında başlayan 7 Bilgeler, ödüllü şaraplarıyla ve Vinifera Bağ Evi’nde sunduğu deneyimle son zamanların en çok konuşulan şarap üreticisi haline geldi. Üzüm bağları arasında kurulmuş Vinifera, Avusturyalı bir mimar tarafından tasarlanmış ve aynı zamanda yine ödüllü bir otel. 7 Bilgeler bugüne kadar 35-40 bin şişelik üretimiyle sizin tarafınızdan da çokça önerilmiş bir şarap üreticisi ve en sevilen şarapları da; Anaxagoras, Hippokrates, VindemiaDefne, Solon Attica Malbec ve Pythgoras.

IG: @yedibilgeler

 

Amadeus Şarapçılık

Bozcaada’yla yolları kesişenler bilir ki burası sadece sevimli bir tatil rotası değil aynı zamanda çok zengin bir şarap rotası haline geldi. Amadeus Şarapçılık da Bozcaada’nın yerlisi olarak 2010 yılında başlayan üretimine devam ediyor. Grillo ise en çok önerilen şaraplar arasında.

IG: @mozartcafebozcaada

 

Arcadia Bağları

Biraz da rotamızı Trakya Bağ Rotası’na çevirelim. Mitolojide “Yeryüzünde Cennet” anlamına gelen Arcadia, Trakya’da Tarihi Şarap Yolu’nun mirasını devam ettiriyor. Tarih boyunca şarap üretimine ev sahipliği yapan Kırklareli de kuşkusuz bir şarap bağı, şaraphane ve otel kurmak için harika bir nokta. Aynı zamanda Bakucha Vineyard Otel & Spa’yla ismini duyuran Arcadia’dan önerilen şarap ise Ordysa Gris.

IG: @arcadiavineyard

 

Barbare Bağları

Türkiye’nin Şarap Üreticileri
Türkiye’nin Şarap Üreticileri

Son zamanların en popüler şarap üreticileri ve oteli arasında yer alan Barbare’nin sizin için yeni bir isim olmadığından eminiz. 10 çeşit şarap üretilen Barbare Şaraphane aynı zamanda bu şaraplarla birçok ödüle de imza atmış. Barbaros Bağ Evi’yle bu büyülü atmosferi tamamlayan Barbare’den öneriler, Ararat, Elegance ve Libra şarapları.

IG: @barbarevineyards

 

Chamlija Şarapları 

Chamlija Şarapları’nı tasarım etiketlerinden de tanıyabilirsiniz. Kırklareli’inde bağları bulunan Chamlija Şarapları da ödüllü şaraplarıyla ve sanata olan ilgilisiyle biliniyor. Sizlerin şarap tavsiyeleri ise Istıranca Gelini, Kara Sevda, Nev’i Şahsına Münasır ve Thracian.

IG: @chamlija

 

Corvus Vineyards

Bozcaada’nın en eski şarap üreticileri arasında yer alan ve aynı zamanda adanın en prestijli şaraplarını üreten Corvus’un en çok tavsiye edilen şarapları: Teneia, Merlot ve Aegea.

IG: @corvuswines

 

Çamlıbağ Şarapları

Türkiye’nin Şarap Üreticileri
Türkiye’nin Şarap Üreticileri

Bozcaada’yı düşününce ilk akla gelen şarap üreticilerinden birisi de Çamlıbağ. Boşuna demedik Bozcaada tam bir şarap rotası diye 🙂 Ada’ya özgü Kuntra üzümleriyle üretim yapmasıyla bilinen Çamlıbağ’ın en çok önerilen şarapları şüphesiz Kuntra’yla başlıyor ve Ayapetro Erken Hasat, Karalahna ve Vasilaki’yle devam ediyor.

IG: @camlibag

 

Datça Vineyard

Biraz da Ege’nin güneyine inelim mi? Datça Şarapçılık kendi deyimiyle “Datça’nın tadını el yapımı bir kadeh şarapla çıkarmanız için bir yer sağlar.” Dünya’nın bilinen ilk şarapçılık bölgelerinden olan Datça, kuşkusuz adını duyuracak bir şarapçılık açmak için güzel bir nokta. Datça Şarapçılık’tan şarap önerisi ise Silenus.

IG: @datcavineyard

 

Diren Şarapları

Türkiye’nin Şarap Üreticileri
Türkiye’nin Şarap Üreticileri

Yüzyıllar boyunca bağcılığıyla ünlü olan Tokat’tan hatrı sayılır bir şarapçı çıkmayacağını düşünmediniz değil mi? Diren Şarapları fiyat/performans olarak bakıldığında en çok tercih edilen şaraplar arasında yer alıyor. Sizlerden gelen öneriler ise bu şekilde: Collection Karaoğlan, Collection Narince, Mahlep, Les Muses ve Merlot.

IG: @direnwines

 

Doluca Şarapları

“En iyi şarabı yaratmak istiyorsan, bu işe kendini adayacaksın.” Sloganıyla yola çıkan Doluca 3 kuşaktır şarap sektöründe. Türkiye’nin farklı noktalarında bağları olan Doluca’dan en çok tavsiye edilen şaraplar: DLC Sultaniye Emir, Alçıtepe Kirte, Hayal, Sarafin ve Kav.

IG: @dolucawines

 

Karnas Vineyards

2005 yılında asmaları dikerek yolculuklarına başlayan Karnas Bağları, İsmini Halikarnas’tan alıyor. Halikarnas deyince Bodrum’da olduğumuzu tahmin etmişsinizdir 🙂 Bodrum’un sayılı bağlarından olan Karnas Bağları için gelen öneri Shiraz oluyor.

IG: @karnasvineyards

 

Kavaklıdere Şarapları

Hikayesi 1929’da başlayan Kavaklıdere, ismini Ankara’nın Kavalıdere semtinden alıyor. Şu anda günümüzde onlarca çeşit şarabı bizlerle buluşturan Kavaklıdere, üzümlerini Türkiye’nin birçok farklı noktasında yetiştiriyor. Haliyle bu kadar çok şarap üretildiği için öneriler de bir o kadar fazla oluyor: Cotes d’Avanos, Yakut, Primeur, Ancyra, Selection (Kırmızı & Beyaz), Angora, Misket, Egeo ve Leyla.

IG: @kavakliderewines

 

Kayra Wines

Elazığ’da 1942 yılında hikayesini yazmaya başlayan Kayra Şaraphanesi, yılların deneyimiyle 2008 yılında Kayra Wine Center adını verdiği bir şarap eğitim merkezi açtı ve burada eğitimler düzenlemekte. Bu kadar deneyimli bir üreticiden de çok fazla öneri geldiğini tahmin edersiniz: Allure Crispy Chardonnay, Tılsım, Buzbağ (Kırmızı, Roze ve Beyaz), Buzbağ Bölge Serisi Ankara, Versus Dedeçeşme Blend, Allure Sauvignon Blanc, Buzbağ Rezerv, Leona Bloom, Buzbağ Bölge Serisi Elazığ, Allure Beyaz Kalecik Karası, Terra.

IG: @kayrawines

 

Kocabağ Şarapları

Kapadokya’nın Kocabağ Şarapları 1972’de ilk defa asmalarını dikerek yola çıkıyor ve 1986 yılında  etiketlerini basarak markalı üretime başlıyor.  Yurtdışına da ithalat yapan Kocabağ’ın şaraplarını Kapadokya Uçhisar’daki Kocabağ Şarap Butiğinde deneyebilirsiniz. Sizlerden gelen öneriler ise K Kocabağ Emir ve Kalecik Karası.

IG: @kocabagwines

 

Küp Şarapçılık

Denizli’de kurulan ve Türkiye’nin ilk meyve şarabı üreticisi Küp Şarapçılık bu alanda da defalarca ödül kazanmış. Bu ödüllü şarap sizler tarafından da çokça tavsiye edilmiş:: Vişne Mistel, aynı zamanda Fiona da önerilen şaraplar arasında.

IG: @kupwines

 

Likya Şarapları

Likya Şarapları’nın kalitesi Antalya’nın verimli topraklarından geliyor ve bu kalite yılların eğitimi ve tecrübesiyle birleşince oraya enfes Likya Şarapları çıkıyor. Antalya’ya yolunuz düşerse Likya Bağ Evi’ne uğrayıp Araxa, Arkeo, Pinot Noir ve Patara’yı denemeyi ihmal etmeyin.

IG: @likyawines

 

Lucien Arkas Bağları

İzmir’in Torbalı ilçesinde yolculuğuna başlayan Lucien Arkas, sadece bir şaraphaneye değil aynı zamanda  şarap severlere La Mahzen adı altında muhteşem yemekler sunan bir restorana da ev sahipliği yapıyor. Bağlarında organik tarımı destekleyen Lucien Arkas için şarap önerileri ise La Passito, Antre ve İdol.

IG: @lucienarkasbaglari

 

Ma’adra Vineyards

Türkiye’nin Şarap Üreticileri
Türkiye’nin Şarap Üreticileri

Ma’adra Vineyards 2005 yılında uzun bir arazi araştırması sonucunda Kaz Dağları’nın eteğinde Ayvalık’ta serüvenine başladı. Arazinin yetiştirilmek istenen üzümlere elverişli olduğunun anlaşılması üzerine “iyi tarım” uygulamalarıyla bugünlerde şarap sektöründe adından sıkça söz ettirir oldu. Önerilen şaraplar ise Öküzgözü ve Blend.

IG: @maadravineyard

 

Melen Şarapçılık

Üretime 1920’lerde başlayan Melen Şarapçılık, Tekirdağ Hoşköy’deki şaraphanesinde yapının orjinalini koruyarak, tarihe de saygı duymak gerektiğini bizlere bir kez daha hatırlatıyor. Antik çağlardan beri şarapçılık yapılan bölgede ayakta duran Manastırlardan bir tanesi de hala Melen Şarapçılık arazisi içinde korunuyor. Aynı zamanda bağ gezilerine de katılabileceğiniz Melen Şarapçılık’tan öneriler: Ganohora ve Cabernet Sauvignon.

IG: @melen-butik-sarap-evi

 

Mozaik Şarapçılık

Mozaik Şarapçılık’ın Urla’daki bağlarında özenle seçilen üzümlerden üretilen Mahrem, Urla Bağ Yolu’nda mutlaka denenmesi gereken şaraplar arasında.

IG: @mozaikwinery

 

Pamukkale Şarapları

1962 yılında kurulmuş bir aile işletmesi olan Pamukkale Şarapları bugünlerde birçok ülkeye ithalat yapıyor. Yurtdışında bile hayranları olan Pamukkale’nin Denizli’deki şaraphanesini ziyaret edip şarap tadımı yapmak ise birçok şarapsever için eşsiz bir deneyim. Pamukkale Şarapları’ndan tavsiye edeceğimiz şaraplar ise Nodus Shiraz, Mulier, Sava (Kırmızı ve Beyaz), Sava Premium (Kırmızı ve Beyaz), Sava Premium Blush, Sava Blush, Anfora Blush, Anfora (Kırmızı ve Beyaz)

IG: @pamukkalewines

 

Paşaeli Bağcılık ve Şarapçılık

İzmir Aydınlı’da 40 dönüm, Tekirdağ Hoşköy’de 50 dönüm bağı olan Paşaeli Şarapçılık’tan denemek için şarap tavsiyesi ararsanız CSKS’yi tadabilirsiniz.

IG: @pasaeliwines

 

Porta Caeli Bağcılık & Otel

Türkiye’nin Şarap Üreticileri
Türkiye’nin Şarap Üreticileri

Latincede “Cennet Kapısı” anlamına gelen Porta Caeli, uçsuz bucaksız bağları ve 21 odalı oteliyle şarapçılık deneyimini bir üst seviyeye taşıyor. Ege iklimi ve Çanakkale rüzgarlarının birleşimiyle üzümler daha yavaş olgunlaşıyor ve bu da mükemmel bir teruar sağlıyor. Porto Caeli’den denemeniz gereken şaraplar ise: Ament Blend, Porta Diverti, Felici ve Pacem.

IG: @caeli.winery

 

Selendi Şarapları

“Romantik bir hobi” olarak başladığı yolculuğuna ödüllü bir şarapçı olarak devam eden Selendi Şarapları’ndan Moralı’yı denemenizi tavsiye ediyoruz.

 

Sevilen Wines

Türkiye’nin Şarap Üreticileri
Türkiye’nin Şarap Üreticileri

1942 yılında kurulan Sevilen Şarapları, İzmir’de başlayan hikayesine şu anda iki farklı merkezde üretim yaparak devam ediyor. Modern şarapçılık tekniklerini kullanan Sevilen Şarapları’ndan Turkuaz Misket ve İsabey Sauvignon Blanc, İsabey Chardonnay, İsabey Sauvignon Blanc&Semillion ’u deneyebilirsiniz.

IG: @sevilen_wines

 

Shiluh Süryani Şarabı

Birçoğumuzun severek içtiği ve belki de hayran kaldığı Süryani şaraplarının üretiminde geleneksel ve modern teknikleri bir araya getiren Shiluh, Mardin Midyat’ta üretim faaliyetlerini devam ediyor. Sizlerden gelen öneriler arasında çokça adı geçerken özellikle Shiluh Dara fazlasıyla tavsiye edildi.

IG: @shiluhsuryanisarabi

 

Suvla Wines

Şarabın doğduğu yer”, yani Gelibolu Tarihi Yarımadası’nda doğan Suvla kendi deyimleriyle “ılık bir havada öğle vaktinde, yazın kumsalda bir gün batımında, keyifle hazırlanan akşam sofralarında, karlı bir havada şömine karşısında, bahçede mangal başında, ciddi iş toplantılarında, kimi zaman da koyu arkadaş sohbetlerinde yaratılan özel tatların tümüne uyumla eşlik eden, tamamlayan, hep tercih edilen zamansız, derinlikli, zengin karakterli, dengeli ve zarif şaraplar yapmanın peşinde.” Suvla’dan gelen önerileri ise bu şekilde sıralayabiliriz: Kabatepe, Reserve Kınalı Yapıncak, Sır, Misket Narince, Behramlı, Kumkale, Boğazkere – Öküzgözü, Kınalı Yapıncak, Narince ve Cabernet Sauvignon.

IG: @suvlawines

 

Tomurcukbağ Bağcılık ve Şarapçılık

Ankara Kalecik’te, Kızılırmak’ın hemen yanında bağları bulunan Tomurcukbağ şaraplarının en önemli özelliklerinden bir tanesi; üzüm tanelerinin üzerindeki doğal mayanın kullanılması. Kesinlikle Tomurcukbağ’a bir şans verip, Trajan Rezerv Kalecik Karası denemelisiniz.

IG: @tomurcukbagwines

 

Turasan Şarapçılık

1943 yılında şarapçılığa başlayan ve Erciyes Dağı eteklerinde, Emir üzümünün toprakları olan Kapadokya’da yer alan bağlarıyla  Turasan, birbirinden güzel ve ödüllü şaraplara imza atıyor. Kapadokya’ya yolunuz düşerse mutlaka uğramanızı ve tadım yapmanızı öneririz. Tadım yapacak kadar vaktiniz olmasa da sizlerin önerdiği Turasan Seneler, Turasan Öküzgözü ve Turasan Emir şaraplarına şans verebilirsiniz.

IG: @turasanwines

 

Umurbey Vineyards

Umurbey Vineyards,  1993 yılında Yazır bölgesinde kurulmuştur ve 6 çeşit üzüm ile şarap üretimine devam etmektedir. “İyi üzümden kötü şarap yapmak çok kolaydır ama kötü üzümden iyi şarap yapmak imkansızdır.” felsefesiyle yoluna devam eden Umurbey’den tavsiye edilen şarap Reserve.

IG: @umurbeyvineyards

 

Urla Şarapçılık

Urla’nın güneşi ve yağmuru, yılların tecrübesi, çok çalışma, sevgi ve tutkunun birleşimiyle üretilen şarapların tadı başka oluyor! Bağların arasındaki 2 Odalı Oteli veya tadım etkinlikleri için uğrayabileceğiniz Urla Şarapçılık’tan Urla Nero d’Avola & Urla Karası, Tempus, Vourla, Symposium, Chardonnay, Nexus ve Serendias şaraplarını deneyebilirsiniz.

IG: @urlawines

 

USCA Şarapçılık

Urla Bağ Yolu’nun en uğrak noktalarından biri olan USCA Şarapçılık’ın her şarabı ismini Shakespear’in Sonnetlerinden ismini almaktadır. Her şişenin üstüne yerleştirilen ufak etikette ise sonnetden alıntı, içtiğiniz şaraptan kaç şişe üretildiği ve kaçıncı şişeyi içtiğiniz belirtilen ibareler yer almaktadır. Gün geçtikçe gelişen ve güzelleşen USCA’dan önerdikleriniz; Sonnet 5 Bornova Misket, Sonnet 23 Shiraz-Foça Karası, Sonnet 58 Cabernet Sauvignon, Sonnet 73 Syrah (roze), Sonnet 99 Viognier

IG: @uscawines

 

Vinkara

Şarabı geniş kitlelere tanıtmayı ve lezzetli şaraba herkesin ulaşmasını amaçlayan Vinkara Şaraplarından tavsiye isterseniz Kalecik Karası ve Doruk’u deneyebilirsiniz.

IG: @vinkarawines

 

Vino Dessera Vineyards

Kırklareli Istranca Dağları’nın eteklerinde kurulan, 300 dönüm bağı ile şarap üretimine devam eden Vino Dessera, ürettiği şarapların yanı sıra Dessera Bağ Evi ile de son zamanlarda adından sıkça söz ettirmeye başladı. İlerleyen zamanlarda sizlere daha yakından tanıtmak istediğimiz Vino Dessera’nın etiketiyle herkesin hafızasına kazınan Pürneşe şarabı sizler tarafından önerildi.

IG: @vinodessera_vineyards

 

Vinolus Molu Organik Bağları

2009 yılında Vinolus Molu Organik Bağlar’ın öyküsü Kayseri’de başladı ve şu anda 5 çeşit şaraplık üzüm üretir hale geldi. Tamamen doğal yöntemlerle üretilen şaraplar aynı zamanda birçok ödül kazandı. Bu şaraplar arasından denemeniz özellikle tavsiye edilen ise Syrah.

IG: @vinolusorganikbaglar

 

Yanık Ülke Bağları

Yanik Ülke Bağları, bereketli volkanik arazi üzerinde özenle seçilen fıçılar ve özel teknikleriyle kendine özgü şaraplarını üretiyor. Villa Estet Bağ Otel’inde konaklayarak ister günübirlik ziyaret ederek şarapları deneyebilir, bağları ve şaraphaneyi ziyaret edebilirsiniz. Yolunuz Yanık Ülke Bağları’na düşerse Nerello Mascalese, Merlot ve Premium şaraplarını denemeden dönmeyin.

IG: @yanikulkebaglari

 

Uzuuun bir listenin sonuna geldik ve herkese faydalı olacağına inanıyoruz! Bir sonraki yazımızda bu şarapları İstanbul’da nerelerde bulabileceğinizi anlatacağız, sonraki yazıda görüşmek üzere…

Yorumlar