Zeytinyağı Okulu 13 Ocak’ta Başlıyor!

Ölmez ağacın hikayesini dinlemeye hazır mısın? Kaçıranlar, gelemeyenler, yeni duyanlar ve yeniden gelmek isteyenler için Zeytinyağı Okulu’nun ikincisi 13 Ocak’ta başlıyor.

Seferihisar’ın Eski Orhanlı Köyü’nde yer alan Doğa Okulu’nda üç yıldır toplam 27 yamaklık okulu gerçekleşti. İçlerinde en unutulmazlarından biri de kuşkusuz Zeytinyağı Okulu. Bu nedenle Okul, yoğun istek üzerine 25 – 27 Kasım 2016’da gerçekleştirdiği yamaklık kursunun ikincisini 13-15 Ocak’ta tekrarlıyor. Katılımcılar üç gün boyunca zeytin çekirdeğinin toprağa düştüğü andan sofralarımıza gelene kadar geçirdiği yolculuğa, zeytinin binlerce yıldır oluşturduğu kültüre tanıklık edecek.

Doğa Okulu ekibi 2017’nin ilk yamaklık kursunu böyle tanımlıyor: “Binlerce yıllık masallarda, hikayelerde hep onun adı geçer. Efsaneleri anlatılırken hep ölmez ağacı diye anılır, çünkü ne zaman ölüm yaklaşsa hemen dibinden bahar kokulu bir sürgün verir ve hayat kaldığı yerden devam eder. Zamana inat zamansızlığın kanıtı; zeytin ağacı. Yüzyılları kabuğunda saklayan zeytin ağacı, meyvesiyle canlıları beslemiş, yağıyla karanlığı aydınlatmış, şifasıyla Anadolu mutfağının vazgeçilmezi olmuş. Bilgeliğin, barışın, sağlığın ve yeniden doğuşun simgesi; zeytin ağacı. Zeytinyağı Yamaklık Okulu’nda, zeytin çekirdeğinin toprağa düştüğü andan sofralarımıza gelene kadar yolculuğuna, binlerce yıldır oluşturduğu kültüre tanıklık edeceğiz.”


Zeytinyağı Okulu’nun programını aşağıda bulabilirsiniz:

1.Gün: 13 Ocak

Zeytinyağı Yamaklık Okulu’nun ilk günü Doğa Okulu Araştırma Binası’nda saat 09:30’da bir araya geliyoruz. Kahvaltı ve tanışmanın ardından, zeytin ve zeytinliklerin biyolojik çeşitlilik açısından zenginliği üzerine sohbet edeceğiz. Köydeki geleneksel bir zeytinliğe giderek zeytinlikte hasadın nasıl yapıldığını göreceğiz. Zeytin hasadımız akşama kadar devam edecek. Zeytin ağacının dibi nasıl açılır, ağaca zarar vermeden zeytin nasıl toplanır gibi konuları kökleri yüzyıllardır bu coğrafyada olan köylülerimiz anlatacak. Akşam yemeğini yerken gün içinde yaşadıklarımızı tartışacağız.

2.Gün: 14 Ocak

İkinci gün Kuşadası Davutlar’da bulunan Zeytinyağı Müzesi’ni ziyaret edeceğiz. Müzede binlerce yıllık zeytinyağı uygarlık tarihini adım adım yaşayacağız. Günün sonunda Doğa Okulu’na dönüp köydeki teyzelerimizin pişirdiği akşam yemeğini yerken zeytin uygarlığı üzerine sohbet edeceğiz.

3.Gün: 15 Ocak

Zeytinyağı Yamaklık Okulu’nun üçüncü gününde hasat edilen zeytinin, taşbaskı zeytinyağı işliğinde yağ haline gelişini izleyeceğiz. Taşbaskının önemini ve geçmişini konuşacağız. İşlikteki çalışmamızdan sonra, zeytinliklerin doğa için önemi hakkında sohbet edeceğiz. Zeytinliklerin azalmasıyla ortaya çıkabilecek sorunları tartışacağız. Okul boyunca yaşadığımız deneyimlerden yola çıkarak genel bir değerlendirme yaptıktan sonra vedalaşacağız.

Katılım koşulları ve ayrıntılı bilgi için: http://dogaaskina.org/zeytinyagi-okulu_2017/

 

Yorumlar