Festival

15. Akbank Kısa Film Festivali: Sizin İçin Seçtiklerimiz

Sinema dünyasını baharla birlikte festival sezonunun heyecanı sarmaya başladı. Her yıl bizim de ekip olarak iple çektiğimiz Akbank Kısa Film Festivali’ne ise sayılı günler kaldı. Bu yıl 15.’si düzenlenecek olan festivalde sinemaseverleri yoğun, hareketli ve keşif dolu bir program bekliyor.

2004 yılında sinemaseverler ile ilk defa buluşan Akbank Kısa Film Festivali, her yıl biraz daha genişleyen programı, uluslararası film seçkisi, söyleşileri ve atölyeleri ile kısa filmin yaratıcı dünyasını bize ulaştırıyor. Festivalin yıllar içerisindeki bu istikrarlı büyümesi dünya standartlarında bir film festivali olarak anılmasını da sağlıyor.

15. Akbank Kısa Film Festivali: Sizin İçin Seçtiklerimiz

Festival aynı zamanda genç sinemacıları keşfetmek, bir fikrin kısa sürede etkili bir şekilde perdede anlatılabileceğine şahit olmak ve düzenlenen masterclass’lar ile sinemanın önemli isimlerinin deneyimlerinden faydalanmak adına büyük bir boşluğu dolduruyor. Festivalin daha fazla kısa film çekilmesini teşvik ettiği yani film üretimini önemli ölçüde arttırdığını da programa bakarak anlamak mümkün.

18 – 28 Mart 2019 tarihlerinde Akbank Sanat’ta gerçekleşecek festival programında bu yıl 40 ülkeden 111 kısa film ve 3 uzun metraj film gösterilecek. Filmler arasında Cannes, Berlin, Venedik gibi dünyanın önemli festivallerinden gelen filmler de bulunuyor. Perspektif, Festival Kısaları, Dünyadan Kısalar, Deneyimler, Kısadan Uzuna, Özel Gösterim, Belgesel Sinema ve Forum gibi kategoriler altında izlenebilecek filmler arasında pek çok ödüllü film yer alacak.

Peki, bu sene Festivalde bizi başka neler bekliyor ?

Kısadan Uzuna bölümünde Cannes’dan Yılın En Yenilikçi Yönetmeni ödülüyle dönen genç yönetmen Mehmet Can Mertoğlu’nun çalışmaları özellikle dikkat çekiyor. Yokuş ve Fer isimli kısa filmlerinin ardından Albüm isimli uzun metrajını izleyebileceğiniz yönetmenin bir de söyleşisi gerçekleşecek. 24 Mart’ta gerçekleşecek söyleşide yönetmen Mertoğlu sinema dünyasındaki yolculuğunu ve deneyimlerini paylaşacak.

Belgesel Sinema bölümünde Cannes’da gösterilen ödüllü belgesel Srbenka’nın gösteriminin ardından belgeselin yönetmeni Nebojša Slijepčević’in masterclass’ı yer alacak. Özel Gösterim programının bu yılki konuğu olan Latin Amerika sineması ise festival programına farklı bir renk getirecek. Bölümde 6 yönetmenden 6 kısa film izlenebilecek.

Yönetmen, oyuncu, yazar, senarist ve hekim kimliğiyle de tanıdığımız Ercan Kesal’ın vereceği “Senaryo Yazarken” isimli söyleşi hem deneyimlerini dinlemek hem de bu çok yönlü sanatçıyı yakından tanımak için iyi bir fırsat olacaktır.

Bir Zamanlar Anadolu’da ve Üç Maymun gibi pek çok ödüle layık görülmüş Nuri Bilge Ceylan filmlerinin senaryolarında imzası bulunan Kesal’ın söyleşisi yazar adayları için de faydalı olacak.

Festivalin önem verdiği atölyeler arasında “Mobil Cihazlarla Film Çekmek, Teknoloji Ve Film Üretimi İlişkisi” yer alıyor. Görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki ve festival direktörü yönetmen Selim Evci’nin birlikte vereceği bu atölye adeta bir ders niteliğinde. Görüntü yönetmenliğine dair daha detaylı bilgiler almak ve meslekte uzman birinin deneyimlerinden faydalanmak için Murat Tuncel’in atölyesine de katılabilirsiniz.

Bu söyleşi ve atölyelere ek, biz de ekip olarak 15. Akbank Kısa Film Festivali’nde kaçırmamanız gereken filmleri listeledik;

 

Sevinç Vesaire

15. Akbank Kısa Film Festivali: Sizin İçin Seçtiklerimiz | Sevinç Vesaire

Reklam dünyasında yakından tanınan yönetmen ve yazar Kurtcebe Turgul ilk filmiyle karşımızda. Nergis Öztürk ve İbrahim Selim gibi yükselen oyuncuların da kadroda yer aldığı bu 15 dakikalık film, zaman kavramının olmadığı bir devlet dairesinde geçiyor. Filmde sözlüklerden sakıncalı kelimeleri atmaya çalışan sözlükçilerin ilginç hikayesini izleyeceğiz.

 

Kraliyet Mavisi (Royal Blue)

15. Akbank Kısa Film Festivali: Sizin İçin Seçtiklerimiz | Royal Blue

Dinko Draganovic’in yazıp yönettiği bu kurmaca film kumarbaz bir babanın hikayesini odaklanıyor. Kızını spora götürürken onu arabada bırakıp bahis dükkanına giren baba döndüğünde hiçbir şeyin eski gibi olmadığını fark ediyor. Avusturya yapımı film kendi pek çok festivalde ödüle layık görüldü.

 

Elly

15. Akbank Kısa Film Festivali: Sizin İçin Seçtiklerimiz | Elly

Barkın Çoruh’un ilk yönetmenlik denemesi olan Elly, Manhattan’da yaşayan performans sanatçısı bir kızın hikayesini anlatıyor. Zor bir hayatı olmasına rağmen pozitif bir karakter olan Elly bir gün Arizona’da sıkınıtılarından arınır. Filmin ses ve kurgusu aynı zamanda bir müzisyen olan yönetmene ait.

 

Sana İnanmıyorum Ama Yerçekimi Var

15. Akbank Kısa Film Festivali: Sizin İçin Seçtiklerimiz | Sana İnanmıyorum Ama Yerçekimi Var

Umut Subaşı’nın yönetmenliği yaptığı ve aynı zamanda senaryosunu yazdığı bu filmde çok katlı bir apartmana konuk oluyoruz. Herkesin sadece kendi sesini duyduğu sıradan bir pazar gününde bu sessizliği gölgeleyecel beklenmedik bir olay gelişiyor. Film, 37. İstanbul Film Festivali’nde En İyi Kısa Film kategorisinden ikincilikle döndü.

 

Saksak: Bir Tütün Belgeseli

15. Akbank Kısa Film Festivali: Sizin İçin Seçtiklerimiz | Saksak: Bir Tütün Belgeseli

Denizli’nin Gülbağlık köyündeki tütün işçilerinin hayatını ele alan bu mini belgeselde yılın yaklaşık on ayına yayılan bir üretim sürecini görüyoruz. Bu yoğun sürecin köy halkı ve işçiler üzerindeki sosyolojik ve psikolojik etkileri filmin ana unsurlarını oluşturuyor. Henüz çok genç olan yönetmen Turan Kubulay bu filmiyle Türkiye’de pek çok film festivaline katılma şansı elde etti.

 

Gözaltı (Detainment)

15. Akbank Kısa Film Festivali: Sizin İçin Seçtiklerimiz | Gözaltı (Detainment)

1993 yılında gerçekleşen James Bulger cinayetinin dava kayıtlarına dayanan film, küçük bir çocuğu kaçırıp öldürdükleri düşünülen iki çocuğun gözaltına alınmasını ve devamındaki süreci ele alıyor. Gerçek ve hafızalardan silinmesi mümkün olmayan bir hikayeden esinlenen İrlanda yapımı kısa film, geçtiğimiz günlerde Oscar ödüllerinde de En İyi Kısa Film dalında aday gösterildi.

 

Savaş Şarkımız (Our Song to War)

15. Akbank Kısa Film Festivali: Sizin İçin Seçtiklerimiz | Savaş Şarkımız (Our Song to War)

Bu yılki Özel Gösterim bölümüne konuk olan Latin Amerika filmlerinden Savaş Şarkımız Kolombiya-Belçika ortak yapımı bir kısa metraj. Kolombiya’nın Bojava bölgesindeki ilginç bir ölüm ritüeli olan Novenario’yu irdeliyor. Arka planda vahşi doğa ve sona eren savaşı gördüğümüz bu mini belgeselin yönetmeni Juanita Onzaga filmin aynı zamanda senaristi, görüntü yönetmeni, yapımcısı, ve kurgucusu olarak da görev alıyor.

 

Mini Miss

15. Akbank Kısa Film Festivali: Sizin İçin Seçtiklerimiz | Mini Miss

Brezilya yapımı bu mini belgesel 4 yaşındaki bir çocuğun bakış açısını anlatıyor. Mini Miss Baby yarışmasında tacı kazanmak için yarışan çocukların bu ilginç deneyimini izlerken yetişkinlerin arzularıyla dolu dünyasını görüyoruz. Yapımcı ve yönetmen Rachel Daisy Ellis uluslararası festivallerde çokça ödül kazanmış bir isim.

 

Düşüş (La Chute)

15. Akbank Kısa Film Festivali: Sizin İçin Seçtiklerimiz | Düşüş (La Chute)

Fransa yapımı bu deneysel film göğe ait varlıkların dünyaya inmesini ve ardından yaşanan düzen bozukluğunu konu ediniyor. Bu varlıkların düşüşüyle oluşan iki zıt kutup yani cennet ve cehennem detayları da filme ait diğer öğeler. Filmin yönetmeni Boris Labbé animasyon filmleri ve video enstalasyonları ile tanınan bir sanatçı aynı zamanda. Sanatsal filmleri sevenlerin özellikle ilgisini çekecektir.

 

Hector Malot: Senenin Son Günü (Hector Malot: The Last Day of the Year)

Hector Malot: Senenin Son Günü (Hector Malot: The Last Day of the Year)

Cannes’dan ödülle dönen bu Yunan kısa filmi karanlıkta içinde gün ağaran bir araba, tuhaf bir rüya ve şiirsel bri anlatımla bizi baş başa bırakıyor. Geleneksel olmayan aile yapılarına, rüyalara, alışılmışın dışında olgulara filmlerinde yer veren yönetmen Jacqueline Lentzou umut vaat eden bir yönetmen.

 

Sınırda (On the Border)

Sınırda (On the Border)

Kariyerine çocuk yaşlarında oyuncu olarak başlayan ve film yönetmenliği ile devam eden Wei Shujun ilk kısa filmiyle festivalde yer alıyor. Bir sınır köyünde yaşayan bir Çinli delikanlının köklerinin olduğu Kore’ye gitme hayallerini anlatan film, kariyerinin başındaki bir yönetmeni keşfetmek için iyi bir fırsat olabilir.

 

Plastik (Plastic)

Plastik (Plastic)

Bir canlandırma filmi olan Plastik, bir kuşun gözünden izlediğimiz bir animasyon aynı zamanda. Altı dakikalık bu filmde bu kuşla birlikte plastik renklerin dünyasını gözlemliyoruz. Çok sayıda festivali gezen filmin yönetmeni grafik tasarım, animasyon film ve multimedya alanlarında projeler üretiyor.

 

Alev (Flame)

15. Akbank Kısa Film Festivali | Alev (Flame)

Sami van Ingen’in yönettiği bu deneysel kısa filmin ilginç bir hikayesi var. Çalışmanın teması Silja – Fallen Asleep When Young isimli kayıp bir uzun metrajlı filmin bulunan tek makarasına dayanıyor. 35mm çekilen bu Finlandiya yapımı film bir hayli farklı görünüyor.

 

Burkina Brandenburg Kompleksi (Burkina Brandenburg Komplex)

Burkina Brandenburg Kompleksi (Burkina Brandenburg Komplex)

Almanların yaşadığı bir Afrika köyünde geçen hikaye bildiğimiz doğruları farklı bir kalıba sokuyor. Afrika’ya dair aklımızda yer eden imajı test eden bir ilerleyişe sahip bu kurmaca Berlinale’de Avrupa’dan En İyi Kısa Film ödülünü aldı.

 

El Feneri

El Feneri

Engin Korkut’un yönettiği bu 6 dakikalık kurmaca film iş arayan Önder’in bir market sahibinden aldığı teklifle başlıyor. Marketteki tüm ürünlerin barkodlarını ezberleme görevi verilen Önder’in son gecesini anlatan film ilginç bir konuya sahip. Film geçtiğimiz sene T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapım desteği aldı.

 

Kedi Günleri (Cat Days)

Kedi Günleri (Cat Days)

Almanya ve Japonya ortak yapımı Kedi Günleri, babasının doktora götürdüğü Jiro’nun kimliğini temelden sarsacak bir öyküye odaklanıyor. Bir animasyon olan film uluslararası film festivallerinden pek çok ödül aldı.

 

Paris Beni Yakaladın (Paris You Got Me)

Paris Beni Yakaladın (Paris You Got Me)

Deneysel bir film olan Paris Beni Yakaladın 9 dakikalık süresinde sanat ve dansı birleştiriyor. Filmin kahramanı Ksenia sokak sanatçısı George ile birlikte sanatın iç dünyasını da değiştirebileceğini deneyimler. Yönetmen Julie Boehm film dışında resim, fotoğraf, illüstrasyon, vücut boyama ve dans alanlarında da işler üreten bir sanatçı aynı zamanda. Bu kısa filminde de bu öğerleri bol bol görebilirsiniz.

 

Kum Fırtınası (Sand Storm)

Kum Fırtınası (Sand Storm)

İsrail’in bol ödüllü yönetmeni Elite Zexer ilk uzun metrajı Kum Fırtınası ile festivalin özel konukları arasında yer alıyor. Sundance’ten Jüri Özel Ödülü’yle dönen film üzerine kuma getirilen Bedevi bir kadının bir yandan hayatına uyum sağlama hikayesini incelerken bir yandan da özgürlük hayallerinin peşinde koşmak isteyen kızına odaklanır. Festivalde Zexer’in Tasnim ve Not Al isimleri kısa fimleri de gösterilecek ve kendisiyle bir söyleşi de yapılacak.

 

Ponpon Kız (Pompon Girl)

Ponpon Kız (Pompon Girl)

Adriana Soreil’in ilk kısa filmi duygusal bir öyküye dayanıyor. Gösterilerde paylaço olarak çalışan Ava’nın bir adamdan gördüğü şiddet ve hakaret sonrası olaylara karşılık vermesi ve aynı zamanda hamile olduğunu öğrenmesiyle hayatı farklı bir yola girer.

 

İyi Niyetler (Good Intentions)

İyi Niyetler (Good Intentions)

Aldığımız kararların her zaman en iyisi olmadığını gözler önüne sunan bu gerilim stop-motion yönetmeni ve animatör Anna Mantzaris’in bir çalışması. Daha önce Wes Anderson’la da çalışma şansı bulan yönetmenin filmini animasyon severler kaçırmamalı.

 

Hikayeci

Hikayeci

Anıl Güldoğan’ın bu ikinci kısa metrajında bir tren istasyonunda çalışan Sait bir yandan da gizli şekilde yolculara hikaye satar. Bir gün trendeki bir kadına aşık olan Sait gördüğü gazete haberiyle yıkılır. Yurtiçi ve yurtdışı çok sayıda festivali gezen film ödüllerle döndü.

 

Sigara Almaya Çıkıyorum (Je Sors Acheter des Cigarettes)

Sigara Almaya Çıkıyorum (Je Sors Acheter des Cigarettes)

Çekmecelere, dolaplara yuva yapmış adamlar ile birlikte yaşayan bir aile ve hepsinin yüzleri aynı. Kulağa bir hayli ilginç geliyor değil mi? Meraklısı bu Fransız animasyonu mutlaka izlemeli.

 

Alba: Gelecekte Herkese Yer Yok (Alba: Not Everyone Will Be Taken Into The Future)

Alba: Gelecekte Herkese Yer Yok (Alba: Not Everyone Will Be Taken Into The Future)

İspanya’da yaşayan 16 yaşındaki balerin Alba’nın içsel yolculuğuna, zihnine ve hayatına tanık olduğumuz bu belgesel kısa film ve reklam filmi dünyasının tanınan isimlerinden Tomas Leach imzalı.

Festivalin konuklarını yakından tanımak ve çalışmalarına dair bilgiler öğrenmek istiyorsanız festivalin blog sayfasındaki röportajlarını okuyabilirsiniz. Tüm film gösterimlerinin, atölye ve söyleşilerin ücretsiz olduğunu ve Akbank Sanat’ta gerçekleşeceğini de ekleyelim.

Şimdiden iyi seyirler!

Bu içeriğin güncellendiği tarih 14/03/2019 17:24

Leave a Comment
Paylaş
denemenlazım