Debranding: Trendlerin Arkasındaki Pazarlama Taktiği

Rihanna, Chiara Ferragni, Negin Mirsalehi.. Bu isimlerde görmemiz ‘trend’ dememiz için yeterli olur diye düşünüyorum. Zira her biri milyonlarca takipçisiyle, önerdikleri ürünlerin dakikalar içinde stoklarının boşalmasıyla, kurdukları markaların ciroların asırlık markaları sollatmasıyla trendleri belirleyen taraflar.

Uzun zamandır da havaalanı postlarında olsun, şehir kombinlerinin tamamlayıcısı olarak olsun Christian Dior marka hologramı olan üzerinde isimleri yazılı kişiselleştirilmiş çantaları görüyoruz. Bir marka yıllarca emek verdiği kelime markasının yerine neden mazisi maksimum 5 – 10 yıla dayanan bu sosyal medya kişilerinin isimlerini çantalarının üzerine yazar ?

Debranding: Trendlerin Arkasındaki Pazarlama Taktiği
Debranding: Trendlerin Arkasındaki Pazarlama Taktiği

Debranding Nedir ? Nasıl Uygulanır ?

Sorunun cevabı bir pazarlama taktiği olan ‘debranding’. Markanın ‘kelime’den uzaklaşması diyebiliriz ‘debranding’ kavramı için. Kimi marka  kelimeyi kaldırarak yaptığı gibi, kimisi Coca Cola gibi son zamanlarda ambalajlarda,  markanın kelimesini kaldırıp yaygın kişi adlarını koyarak yapıyor.

Çoğu markanın dünyaya yayılmasında büyük etkisi olan kelimeler, artık insanlar gün içinde binlerce kelime markası tarafından bombardıman edildiği için göz yorucu ve dikkat edilmeyen birer görünümden ibaret olmaya başlıyor. Coca Cola kişi adlarıyla kişiselleştirdiği ürünleriyle satışlarını %7 arttırdığını rapor etmişti. Kelimeden markanın atılması firmanın soğuk görüntüsünden uzaklaşıp müşteriye daha yakın bir imaj çizildiğini göstermiştir.

Markasal haklarını kullanmaya devam ederken, pazarlama taktiğiyle elini güçlendirmek!

Yani aslında Christian Dior bu hareketiyle, fikri mükkiyet hakları gereğince sahip olduğu marka hakkını arka fona  hologram olarak ekleyip kullanırken; isimler yazarak da bu pazarlama taktiğinin ekmeğini yemiş oluyor. Bize de bir taşla iki kuş avlayan Dior’un satışlarını yüzde kaç arttırdığını tahmin etmesi kalıyor…

Yorumlar