Aslında sabah alışkanlığı edinmek çok daha önemli. Çünkü güne nasıl başladığınız günün geri kalanını belirler.
Erteleme düğmesine basarak, son dakikada kendinizi yataktan çekerek, hazırlanmak için acele ederek ve ardından bir elinde bir çörek, diğerinde evrak çantanızla kapıdan koşarak güne başlayabilirsiniz. Ya da güne sabah alışkanlıklarıyla başlayabilirsiniz. Ben ikincisini tavsiye ederim.
Bu konu hakkında yazmak için kendimden ilham aldım. Erken kalkmam gerektiğinde bazen çok zor oluyor ve gözümde büyüyor. Bu yüzden uyandığımda daha iyi hissetmeme yardımcı olacak farklı şeyler denedim ve bana yardımcı olan alışkanlıkları listeledim. Aşağıda güne mutlu ve sakin başlamak için 10 sabah alışkanlığı bulacaksınız.
Sabah alışkanlığı denince ilk akla gelen tabi ki erken kalkmak. Biliyorsunuz ki ”erken kalkan yol alır” diye bir atasözümüz bile var. Bu atasözü uygulandığında kendini ne kadar haklı çıkardığını sizler de göreceksiniz. Üstelik sağlayacağı bir sürü avantaj da var. Bu avantajlardan bazılarını şuraya bırakıyorum:
Bunun en kolay yolu ise şudur; kalkmak için bir zaman seçin ve kendinize erteleme düğmesinin bir seçenek olmadığını söyleyin.
Sabah alışkanlığı serimize 2. olarak bu maddeyle devam etmelisiniz.
Uyanır uyanmaz gülümseyin. Ne kadar bizi zorlayan hayat koşulları olsa da siz inatla gülümseyin. Bilim adamları gülümsemenin sağladığı faydaları keşfettiler. Bunlar:
Sabahları kendinizi gülümsetmekte zorlanıyorsanız, kendinizi zorlayın. Zorla gülümsemenin bile faydaları var.
Sabah alışkanlığı olarak sayılan bu madde belki de birçoğumuzun çok kolayca atladığı bir madde. Fakat Mutluluk Projesi‘ nin yazarı Gretchen Rubin, daha mutlu olmanın basit bir yolunun her sabah yatağınızı toplamak olduğunu belirtiyor. Dış düzen yaratmak için bu küçük adımı atarak, iç huzur yaratabilirsiniz. Bu, gününüze doğru bir şekilde başlamayı sağlayan küçük ve yapılabilir bir şey. Kısaca kalkın ve yatağınızı toplayın.
Sabah alışkanlığı serimize bu maddeyi kahvaltıdan öne alarak başladım. Sebebini de okuyunca anlayacak ve bana hak vereceksiniz.
Çoğu kişiye kahvaltıdan sonra dişlerini fırçalamaları öğretildi. Ancak uyanır uyanmaz dişlerinizi fırçalamak daha sağlıklıdır. Bir bakteri filmi olan plak, siz uyurken ağzınızda birikir. Bu plak birikimini uyanır uyanmaz fırçalayarak gidermelisiniz.
Dişlerinizi fırçalamanın yanı sıra dilinizi de fırçalamalısınız. İşte bunun beş nedeni:
Daha sonra, kahvaltınızı yaptıktan sonra ağzınızı gargara ile çalkalayabilirsiniz.
Sabah egzersizi yapmak, kaslarınızı gevşetmenize yardımcı olurken, kaslarınıza giden kan akışını da arttırır. Birkaç yoga pozu denemek için 10 dakikanızı ayırmak, önünüzdeki güne hazırlık olarak zihninizi, bedeninizi ve nefesinizi birbirine bağlayacaktır.
Ayrıca sabah ilk iş olarak vücudu esnetmenin kas ve eklem esnekliği, stresi azaltma ve gelişmiş dolaşım gibi sağlık açısından kanıtlanmış birçok faydası var. Üstelik bunun için uzun saatlere ihtiyacınız yok. Tabi ki egzersizi uzun yapabilme imkanınız varsa değerlendirin. Ama yoksa sadece 10 dakikanızı buna ayırmak bile sizi güne iyi başlatacak.
Sabah meditasyon yaparak güne dinginlikle başlayın. Meditasyon, odaklanmanızı iyileştirmekten stresi azaltmaya, duygusal dengeyi iyileştirmeye ve yaygın sağlık rahatsızlıklarını önlemeye kadar her şeyi yapar. Bunu uygulamak için de uzun zamanlara ihtiyacınız yok. Her sabah sadece 3 dakika nefesinize odaklanarak başlayabilir ve oradan devam edebilirsiniz. Daha fazla zaman ayırabilirseniz süreyi uzatabilirsiniz. Ama vaktiniz yoksa sadece 3 dk nefesinize ve zihninize ayırın.
Meditasyon yapmak için basitçe şu adımları takip edebilirsiniz:
Dişlerinizi fırçaladıktan ve araya egzersizle birlikte meditasyon da koyduysanız, yani biraz zaman geçtiyse bu maddeyi uygulayabilirsiniz.
İçine yarım limon veya tam bir limon sıkılmış uzun bir bardak ılık su için. İlk başta tadı tuhaf gelecek ama size yardımcı olacak başka süper yiyecekler eklemeye başlarsanız, tadı daha iyi hale gelir. Bunun için deniz tuzu, zerdeçal, elma sirkesi ve zencefil ekleyebilirsiniz. Tadı gerçekten güzel oluyor.
Limonlu su sizin için aşağıdakilerin tümünü yapacak:
Sabah alışkanlığının olmazsa olmazdı sağlıklı bir kahvaltı.
Bunu zaten binlerce kez duymuşsunuzdur, ama tekrar söyleyeceğim: Günün en önemli öğünü kahvaltı. Ama tabi ki bunu alışkın olduğumuz şekilde değil de sağlıklı bir şekilde yapmalıyız. Sağlıklı bir kahvaltı; yağsız protein, tam tahıllar ve sağlıklı yağlardan oluşur.
Sağlıklı bir kahvaltı yapmanın aşağıdaki tüm avantajlarından yararlanacaksınız:
Sabahınız iyimser bir müzikle başlamayı düşünmelisiniz. Ya da sakinleştirici, rahatlatıcı bir şey de tercih edebilirsiniz. Ne seçerseniz seçin, müzik dinlemek sizi mutlu edecek ve güne enerjik başlatacak.
Sabah rutininizi bitirene kadar telefonunuzdan kaçının. Beyniniz yeni uyanıyor, Instagram’da 1 saat boyunca gezinmek yerine, gün boyu zihninizi sakinleştirmeyi planlayın. O nedenle biraz telefonunuzdan uzak durun.
Bu uygulama büyük bir fark yaratan bir şey. Şimdi müziği ve telefonu kapatın. Zihninizi kelimelere dökmek için birkaç dakikanızı ayırın. Bilgi almaya (e-postaları okumaya, haberleri dinlemeye, toplantılara katılmaya vb.) başlamadan önce bir şeyler yaratın. Bu herhangi bir şey olabilir. Mesela geçen yazımızda önerdiğimiz Sabah Sayfaları‘nı yazın. Bir blog yazısı yazın. Bir şeyler çizin. Ya da romanınızın bir bölümünü bitirin. Bu örnekleri çoğaltabilirsiniz. Ama ne yaparsanız yapın, güne yaratıcılık modunda başlayın.
Sabah alışkanlıklarınız gününüzü iyileştirebilir veya bozabilir. Yukarıda açıklanan 10 alışkanlık, güne mutlu bir şekilde başlamanızı sağlar. Siz de bu gibi alışkanlıkları hayatınıza katarak günün en iyi saatlerini, kendinizle yaşayın. Kendinizi mutlu edin.
Sabah alışkanlığı ya da genel olarak alışkanlık edinmeyi nasıl yapacağınızı bilemiyorsanız, geçen hafta yayınladığımız yazımıza mutlaka bakmalısınız.
Bu içeriğin güncellendiği tarih 22/02/2021 19:39
Leave a Comment