Ocak ayının güncel sergi listesini, sizin için seçtiklerimizi ve devam eden sergileri yazımızda bulabilirsiniz.
Türk sanatının değerli ismi, modern resim sanatımızın kurcularından Hüseyin Avni Lifij çok özel bir sergiyle Sakıp Sabancı Müzesi’ne konuk oluyor. Çağının özgün, bohem, yenilikçi hatta zamanının ilerisinde bir sanatçısı olan Lifij’in uzun zamandır sergilenmemiş başyapıtları bu sergide sanatseverler ile buluşuyor.
Ressamlık yönüne ek olarak bir fotoğraf sanatçısı, yazar ve eleştirmen de olan Avni Lifij’in bu sergide 1000’e yakın yağlıboya resim, etüt, eskiz, desen, fotoğraf malzemesi ve kişisel eşyadan oluşan müthiş bir seçkisi sunuluyor. Hem sanatçıyı yakından tanımak hem de dönemin sanatsal akımlarını incelemek adına ziyaret edilmesini öneririz.
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın 2019 sonlarına doğru izlemeye açılan sergisi “Bir Zamanlar Toroslar’da: Sagalassos”, Torosların güney yamacındaki antik kent Sagalassos’un tarihine ışık tutuyor. Türkiye’nin son yıllardaki en kapsamlı arkeolojik sergilerinden biri olan bu çalışmada UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de yer alan antik kente ait anıtsal heykeller, süs eşyaları, toprak figürler, taş aletler gibi değerli kazı çalışmalarını inceleyebilirsiniz.
Sagalassos kazıları bilimsel camiada da önemli bir yere sahip olduğundan konunun ilgilileri ve çalışanları adına da öğretici nitelikte bir sergi deneyimi sunuluyor.
Pera Müzesi’nin fotoğrafın bulunuşunun 180. yılı adına düzenlediği Bir Yol Öyküsü, sanatın bu hayatımıza damga vurmuş dalını farklı bir gözle incelemek adına çok özel bir sergi. Küratörlüğünü Engin Özendes’in üstlendiği sergi Fransız ressam Émile Jean Horace Vernet, Diorama tekniğini bulanlardan ressam Charles Marie Bouton ve daguerreotypist Frédéric Auguste Antoine Goupil-Fesquet’nin 1839 yılında yaptıkları yolculuktan ilham alıyor.
Bilinen ilk grup fotoğraf gezisi olan bu yolculuğun duraklarına Türk fotoğraf sanatının usta isimleri uğruyor ve kendi bakış açılarıyla izleyiciye yansıtıyor. Böylece geçmiş ve günümüz arasında kuvvetli bir bağ kuruyorlar.
Türk sanatının önde gelen isimlerinden Ahmet Güneştekin yeni kişisel sergisiyle geçtiğimiz ay itibariyle Pilevneli Gallery’ye konuk oldu. Ay sonuna kadar devam edecek sergisinde sanatçı nesneler üzerinden bellek politikalarının doğasına bakıyor. Video yerleştirmeleri, kırkyamalar, seramikler, tuval üzerine nesnelerle çalışmalar gibi farklı üretimlerin yer aldığı sergi anıların ne işe yaradığını, belleğimizin geçmişi nasıl yapılandırdığını, geçmişin nasıl hatırlanacağına kimin karar verdiğini sorguluyor.
Sanatçı SENA’nın yedinci kişisel sergisi 7 Dip, Beral Madra küratörlüğünde sanatseverler ile buluşuyor. Evliya Dolapdere’nin açıldığı günden bu yana ziyaretçilerle buluşturduğu ilk solo sergi olma özelliğini de taşıyan 7 Dip sanatçının farklı disiplinlerden bir araya getirdiği üretimlerini sunuyor.
Baskı, çizim, resim, sramik ve 3D mixed media gibi alanlardan işlerini sunan sanatçı neo-sürrealizm akımı çerçevesinde sanatını icrea ediyor. Deneysel ve karakteristik tasarım tarzıyla kuşağının iddialı temsilcilerinden olan SENA’yı ve sanatını yakından tanımak adına iyi bir sergi deneyimi izleyicileri bekliyor.
Mixer, Biz Aslında ile sanatseverleri farklı bir sergi ile buluşturuyor. Küratör olarak bu defa bir yönetmen karşımıza çıkıyor ve izleyiciye bir film/sergi deneyimi sunuluyor. Yönetmenliğini ve senaristliğini Can Kılcıoğlu’nun yaptığı Biz Aslında, 13 sanatçının senaryodaki sahnelerin akışına göre üretimlerini yaptığı be birbirini tamamlayan bir hikaye oluşturdukları bir film.
Kurgusal bir mekanda geçen bu hikayeyi 15’er dakikalık seanslar halinde izleyebiliyorsunuz. Bir çiftin tanıştıkları ilk andan ayrılık sonrası ilk karşılaşmalarına kadar olan zamandaki hikayesine ortak olduğumuz bu film/sergide aşka ve ilişkilere dair pek çok hissi bulmanız mümkün.
Geçtiğimiz sene kurulan Ferda Art Platform Teşvikiye’deki Ralli Apartmanı’na yeni galeri mekanına taşındı. Bu mekanda başlatılan Genç Oda sergilerinin açılışı da Meltem Sarıkaya’nın Melt Them isimli sergisiyle gerçekleşiyor. Genç sanatçı sistemin cinsiyet politikalarını queer bir yaklaşımla yağlıboya ve suluboya tablolarda görselleştiriyor.
Sistemin dayattığı otorite, mahalle baskısı, yasaklar, tabular ve ötekileştirme gibi kavramları çarpıcı bir görsel dille anlatan sanatçı kendi döneminin de iddialı isimleri arasında yer alıyor.
Bir grup sergisi olan Bizden Sonra, Yonca Karakaş küratörlüğünde farklı sanatçıların katılımıyla gerçekleşiyor. Zaman kavramının mekan, madde ve enerji üçlüsü içerisindeki izlerinin peşine düşen sanatçılar zihin açan üretimler ile sanatseverlerin karşısına çıkıyor. Çeşitli disiplinlerden işlerin bir araya geldiği bu sergi bize gezegen, kaos, rastlantılar ve zaman olgularını bize sorgulatacak ve çokça ilham verecek.
Fotoğraf sanatçısı ve yönetmen Timurtaş Onan, farklı ülkeler ve şehirlerdeki fotoğraf çekimlerinden oluşan bir seçkiyle Galeri Ark’a konuk oluyor. Paris, Zagreb, Belgrad, Dubrovnik, Prag ve Berlin sokaklarında adım adım şehrin, insanların ve anların izini süren sanatçının fotoğraflarında bu şehirleri sevenler, önceden ziyaret edenler tanıdık noktalar yakalayabilir ve nostalji duygusunu yakından hissedebilir.
Türk resim sanatının değerli isimleri Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Eren Eyüboğlu çiftinin aile koleksiyonundan özel bir seçki Galeri Selvin ve Harmony Hip işbirliği ile sanatseverlerin karşısına çıkıyor. Yüze yakın eserin sergileneceği sergide ilk defa izleyici ile buluşacak çok özel çalışmalar da yer alıyor.
Türk sanatının yükselmesi için çok çalışan, idealist ve yenilikçi çiftin ilk çalışma yıllarından son çalışmalarına kadar geniş bir seçki sunuluyor. Sanatımızın bu değerli eserlerini incelemek ve sanatçıların farklı dönemlerde etkilendikleri akımların izlerini takip etmek adına bu ayki sergi rotanıza eklemenizi öneririz.
Dördüncü kişisel sergisini hazırlayan Ayça Telgeren resim alanında akademik geçmişe sahip bir sanatçı. Farklı teknikler ve disiplinleri kullanarak çalışmalarını üreten sanatçının Tenden Daha Yakın isimli sergisinin küratörlüğünü Ela Atakan üstleniyor.
Tuval üzeri akrilik boya, beton heykel, video ve kağıt kesim gibi tekniklerin uygulandığı çalışmanın anahtar kelimesi için “temas” diyebiliriz. İç içe geçen bedenler, arzular, düş ve gerçeklik gibi kavramların çerçevesinde ilham dolu bir sergi ziyaretçileri bekliyor.
Çağdaş performans sanatının öncü isimlerinden kabul edilen Marina Abramović, Türkiye’deki en büyük ölçekli retrospektifi ile şehre konuk oluyor. Marina Abramović Institute işbirliği ile gerçekleştirilen Akış (Flux) isimli sergide sanatçının performanslarının videoları ve fotoğraf dökümantasyonlarına ek olarak açıp çağrı ile projeye davet edilen sanaçıtların gerçekleştirdiği performanslar yer alacak. Bu sergiyle bağlantılı olarak Akbank Sanat’ta da performans tarihini ve Abramović’in işlerini anlatan çeşitli belgesel ve video gösterimleri olacak.
Ukraynalı sanatçı Alexis Gritchenko’nun İstanbul’da geçirdiği dönemin işlerine odaklanan İstanbul Yılları isimli sergide şehrin 1919-1921 yıllarında sanatsal bir keşfe çıkıyoruz. O dönem İstanbul’da yaşayan sanatçının suluboya, guaş, karakalem ve yağlıboyadan oluşan 150’den fazla eseri gün ışığına çıkıyor. Şehrin sokakları ve insanları arasında keşfe çıkan Gritchenko’nun perspektifinden İstanbul’u izlemek keyifli bir deneyim olacak.
Yaşasın sanat!
Bu içeriğin güncellendiği tarih 28/01/2020 00:03
Leave a Comment