Journaling: Planlı Yaşamanın İlham Veren Yöntemi

Ajanda ve günlük tutmak (journaling) sanıyoruz ki pek çoğumuzun sık sık niyetlenip bir noktada sürekliliğini kaybetmeye başladığı bir alışkanlık. Genellikle zamanı daha verimli kullanmak ve hayatı organize etmek için tercih edilen journaling aslında işin içine biraz yaratıcılık ve eğlence katılarak çok keyifli bir aktiviteye dönüşebiliyor. Hatta bir hobi haline bile gelebiliyor.

Dünyada da hızla yayılan bullet journaling ve art journaling (veya sketchbook journaling) kavramları ile ajanda tutmak bir akım haline geldi.

Journaling: Planlı Yaşamanın İlham Veren Yöntemi
Journaling: Planlı Yaşamanın İlham Veren Yöntemi

Fotoğraf: @wildeyesbujo

Defterlerin, renkli kalemlerin, ilginç kırtasiye malzemelerinin ve akla gelen daha pek çok araç gerecin kullanılabileceği bu journaling dünyası sayesinde yaratıcılığınız güçlenirken yaşamınızı da daha organize biçimde planlayabiliyorsunuz. Uygulaması çok keyifliği alışkanlığı biz de denemeniz lazım dediğimiz içim bu ilham dolu dünyaya biraz daha yakından bakmaya karar verdik.

 

Bullet Journaling Nedir?

Birkaç yıldır özellikle bazı YouTube kanallarında ciddi bir akıma dönüşmüş ve hatta sanatsal işler çıkarmaya gidecek kadar yaratıcı örnekleri bulunan bullet journaling kavramını ilk olarak tasarımcı Ryder Carroll geliştiriyor. Çocukluğunda öğrenme bozukluğu yaşayan Carroll, hayatını daha verimli ve organize bir şekilde planlamak adına bullet journaling’i oluşturuyor. Küçük bir hareketle başlayan bu günlük/ajanda tutma yöntemi kısa sürede dünyada bir akım haline geliyor.

Bullet journaling sisteminin temelini tamamen kişiye özgü olması oluşturuyor. Klasikleşmiş ajandaları aldığınızda son derece benzer içerik ve başlıklar ile hazırlandığını fark etmişsinizdir. Günlük, aylık, haftalık gibi bölümlerin dışında pek fazla içi doldurulabilir yaratıcı alan bulunmaz. Bullet journaling sisteminde ise her şeyi kendi hayatınız, işiniz veya hobileriniz doğrultusunda hazırlıyorsunuz.

Nasıl Uygulanır?

  1. İlk adım olarak kendinize boş bir defter edinmekle başlamalısınız. Aslında Ryder Carroll’un bunun için hazırladığı ve belirli başlıkların içinde toparlandığı satın alabileceğiniz bir defteri var. Ama işe yaratıcılık katmak istiyorsanız kendi seçeceğiniz bir defterle başlamayı tercih edebilirsiniz.
  2. Bu yöntemi kullananlar çizim ve yazıları daha kolay oluşturabildikleri için noktalı sayfalara sahip defterleri tercih ediyorlar. Ancak kareli veya çizgilide rahat ediyorsanız onları da kullanabilirsiniz.
  3. Defterinizin ilk sayfasına bir index yani içindekiler bölümü yaparak başlıyorsunuz. Bu ajanda/günlük bir kılavuz gibi sayfa sayfa doldurulacak. Ve içindekiler kısmına baktığınızda aradıklarınızı hızlıca bulabileceksiniz.
  4. Sayfalarınızı numaralandırdıktan sonra bölümleri oluşturmaya başlayabilirsiniz. Günlük, aylık, haftalık ve genel yıl görünümünü istediğiniz düzende defterin içine dağıtmalısınız. Örneğin yılın tüm aylarını gösteren bir takvimle başlayıp sonrasında her ay ve haftaları için birkaç sayfa ayırabilirsiniz. İlk aşamada bu konuda hazırlanan videoları izleyerek ilham alabilirsiniz.

  1. Aylık/haftalık/günlük hedeflerinizi belirledikten sonra ilgili yerlere bunlarla ilgili notlarınızı almaya başlıyorsunuz. Burada hayal gücünüzü istediğini şekilde kullanabilirsiniz. Renkli bantlar, keçeli kalemler, dergi veya gazetelerden kesilmiş resimler, cetvelle kendiniz çizebileceğiniz şekiller ile sayfa başlıklarınızı daha dikkat çekici hale getirebilirsiniz.
  2. Defterinize yazdığınız hedeflerin veya planların yanına kendi üreteceğiniz semboller koyarak bunların tamamlandığını, iptal edildiğini veya ertelendiğini belirtebilirsiniz. Bu işaretler için defterinizin başına küçük bir belirteç yapmanız yeterli. Sonrasında her maddeye ilgili işareti koyarak ne durumda olduğunuzu takip edebilirsiniz.
  3. Bu yöntemde sadece işe dair maddeler olması gerekmiyor. Aksine hayatınıza dair ayrıntıların kaydını tutmak için iyi bir metot. Günlük yapılacaklar, aylık hedefler gibi tablolardan sonra faydalı rutinleriniz için de bölümler yaratabilirsiniz. Örneğin günlük egzersiz süreleri, içmeniz gerek su miktarı, okunacak kitaplar, izlenecek filmler, takip ettiğiniz diziler gibi hobi ve ihtiyaçlarınız için bölümler yaratıp doldurabilirsiniz.

İnternet dünyasında göreceğiniz sanat eserine benzeye bullet journal’lar gözünüzü korkutmamalı. Sonuçta buna ayıracağınız zamanı da içeriği de siz belirliyorsunuz. İzlediğiniz videolardaki gibi rengarenk ve tasarımcıların elinden çıkmış gibi görünmek zorunda değil. Sizin için en kullanışlı hali belki düz yazıyla yazılmış sade bir defter olabilir.

Önemli olan üretkenliğinizi arttıracak ve hayatınızı daha planlı yaşamaya yardımcı olacak bir günlük tutmak. Her şeyin dijitalleştiği günümüzde kalem ve kağıdın kıymetini anlamak için iyi de bir alışkanlık olacaktır.

 

Art Journaling Nedir?

Bu genellikle illüstratörlerin, tasarımcıların, çizerlerin, sanatçıların veya çizmeye, resmetmeye ilgi duyanların sıklıkla tercih ettiği bir görsel günlük tutma şekli. Sketchbook journaling diye de geçen bu yöntem aslında isminden de anlaşılacağı gibi eskiz defteri tutma alışkanlığını biraz daha üretken ve planlı olmaya yöneltiyor. Anılarını veya hedeflerini görsel bir dünya üzerinden defterlerinde biriktirmeyi sevenlerin kullandığı bu yöntemle defterler bittiğinde ortaya kişisel bir sanat eseri çıkıyor desek yeridir.

Ama tabii ki bunu yapmak için sanatçı olmak veya çizime yetenekli olmak zorunda değilsiniz. Biraz kesip biçerek, ilginç kolajlar yaparak veya sadece özgürce boyayarak kendi art journal’larınızı oluşturabilirsiniz.

Gözlemlediğiniz bir olayı, yaşadığınız bir anı veya okuduğunuz bir kitabın size hissettirdiklerini hayal gücünüzün varlığıyla yıllar boyu saklanacak somut objelere dönüştürebilirsiniz. Çizgisiz sayfalı bir defterle başlamak çok daha kullanışlı olacaktır.

Journaling: Planlı Yaşamanın İlham Veren Yöntemi
Journaling: Planlı Yaşamanın İlham Veren Yöntemi

Fotoğraf: @sh_journallife

Peki ne gibi malzemeler kullanabilirsiniz?

Aslında aklınıza gelen pek çok şey bunun için uygun. Hatta atmaya kıyamadığınız eski kağıt, dergi, gazete vs gibi malzemeleri yaratıcı işlere de dönüştürebilirsiniz. Bizim ilk aklımıza gelen malzemeler:

  • Keçeli kalemler ve sulu boyalar
  • Makas, cetvel, yapıştırıcı
  • Renkli ve desenli bantlar
  • Eski gazete veya dergi sayfaları
  • Konser, tiyatro biletleri veya etkinlik broşürleri
  • Polaroid fotoğraflar
  • Kartpostallar, ambalaj kağıtları ve aklınıza gelen başka basılı malzemeler
  • Kurutulmuş çiçekler ve yapraklar

Fotoğraf: @thetypewriterdaily

Gördüğünüz gibi bu görsel günlükler size son derece özgür bir alan yaratıyor. Baktığınız zaman sizi iyi hissettirecek veya ilham verecek her türlü malzemeyle bu defterleri oluşturabilir ve kişisel tarihinizi kayıt altına alabilirsiniz. Hatta sevdiklerinize hediye etmek için güzel bir fikir de olabilir.

Onları hatırlatan görselleri kendi yaratıcılığınız ile birleştirerek el emeği bir hediye oluşturabilirsiniz.

Yorumlar