Bildiğimiz anlamda sosyalleşmeye ve eğlenceye veda ettiğimiz günler yaşıyoruz. Tüm dünyanın birbiriyle iç içe geçtiği modern çağ, virüsün yayılmasında en büyük etken; diğer taraftan, tüm dünyayı görünmez ağlarla birbirine bağlayan internet ise karantina günlerini atlatmamız için büyük bir nimet.
Teknoloji, pandemi günlerinde bol keseden bulduğumuz boş zamanı, eğlence ve bazı durumlarda bilgi sağlayacak çevrimiçi çözümlerden yararlanarak doldurmamızı mümkün kılıyor. Büyük şirketler ücretsiz online dersler sunuyor, pek çok platform filmleri ve dizileri ücretsiz olarak yayınlamaya başladı ve dünyaca ünlü müzeler izolasyon sezonuna özel sanal bilgisayar ziyaretlerine açık.
Kısacası internet sunduğu fırsatlarla bizi şımartmaya hazır ve ücretsiz müzik hazineleri de hediyelerinden sadece biri. Dolayısıyla asıl soru, nerede harika içerik bulacağınız değil, birçok hizmet arasında hangisinin en iyisi ve farklısı olduğu. En iyi cevabı elbette bizim gördüğümüz gibi görmeyen bizim duyduğumuz gibi duymayan sanatçı bir ruh verebilir.
2006 yılından beri sahne ve performanslar için göz kamaştıran görseller üreten Fehmican Gözüm, Paris – İstanbul arası mekik dokuyan görsel bir sanatçı. Sanat yönetmenliği, motion design, görsel-işitsel performanslar ve deneyim tasarımına odaklanan 10 parmağında 11 marifet Fehmican, haliyle güzel ve kaliteli müziği nerede bulacağını iyi biliyor ve bildiklerini de bizimle paylaşıyor. Spotify’in ötesine geçeyim, Soundcloud’a fark atayım istiyorsanız, bu radyolar ve adresler tam sizlik!
Hemen hemen bütün ülkelerin radyo istasyonlarına ulaşabilmenizi sağlayan bu site, dünya üzerindeki radyoları o anda canlı canlı dinlemenizi sağlıyor. İstasyonu ayarlayın. Gözlerinizi kapatıp, Cuba’da vintage bir arabanın içinde gezdiğinizi hayal edin, yeter…
Radioooo ya da diğer adıyla “müzikal zaman makinesi” 1900’lardan günümüze sayısız şarkıyı parmağınızın ucuna getiriyor. Sadece yılı seçin ve ışınlanın!
Radiocolor, Çek Cumhuriyeti’nin müzikseverlere dev bir hizmeti adeta. İçimizin kıpırdamaya ihtiyaç duyduğu bu günlerde funk, soul, R&B ve Hip-Hop tınılarına buradan ulaşabilirsiniz.
Bu şahane Fransız radyosu soul, funk ve R&B müzik konusunda oldukça başarılı. Ancak jazz ve blues seçimlerinin de bir o kadar dinlenesi olduğu da bir gerçek.
Bir başka Fransız radyosu olan Fip, hangi janrı ararsanız bulabileceğiniz bir dehliz. Seçiminizi yapın ve play tuşuna basın!
Dünyanın gelmiş geçmiş en unutulmaz grup ve şarkıcılarının hatırı sayılır bir miktarını İngiltere’ye borçluyuz. Müzik konusunda kendine has bir ağırlığı olan ülkenin radyosu NTS de, çeşit çeşit kaliteli müziği dinleyebileceğiniz bir adres.
Adının hakkını vererek, dünyanın dört bir yanından her türde müziği tek çatı altında toplayan bu radyoda yepyeni sesler keşfedememek pek de olası değil.
Jazz severleri aşırı mutlu edecek olan bu radyoda türün her halini ve her dönemini dinleyebilmeniz mümkün. Canlı yayınlarını dinleyebileceğiniz gibi arşivlere de dalabilirsiniz.
Londralı bu radyo soul, funk ve groove konusunda uzman ve sizi her daim dans etmeye davet ediyor.
Türkiye’nin tartışmasız “en entel” radyolarından biri olan Açık Radyo, entelektüel içeriğinin yanı sıra kaliteli müziğiyle de günlerinizin en iyi eşlikçisi olmayı hakkediyor.
Aramıza ABD, New Jersey’den katılan istasyonda her türlü müzik ve onlarca radyo röportajı var. Karıştırıp dururken bile keyif alabilirsiniz.
Müzik dinlemek yetmez yaratıcılığımı konuşturmam lazım diyenler için şahane, demeyenler için de kışkırtıcı birkaç önerimiz olacak.
Mesela, Incredibox! Fransız şirket So Far So Good tarafından geliştirilen bu website, size kendi müziğinizi besteleme imkanı sunuyor. Önce modunuzu seçiyorsunuz, ardından bu moda uygun farklı tınıları bir araya getirerek kendi şaheserinizi yaratıyorsunuz. Kendinizi kaybedip keyifli ve kaliteli şekilde vakit öldürebileceğiniz bu müzikal beatbox oyununun telefon uygulaması da mevcut.
Bir diğer önerimiz ise Chrome Music Lab. Sadece müziği yaratmakla kalmayıp onu görüp, parçalarına ayırıp her türlü forma sokabilmenizi sağlayan site müziğin ruhunu öğrenmek için de birebir. İçinde yepyeni seslere ulaşayım derken saatlerce kaybolabilirsiniz bizden söylemesi…
Blokdust ise şakacı bir şekilde müziği geometrik şekillere dönüştürmüş ve sizden bu şekillerle bir patern yaratmanızı istiyor. Ses kaynağını, efekti seçerek oluşturduğunuz geometrik desendeki sesi daha sonra bilgisayar klavyenizden kontrol edebiliyor, sesin detaylarını ayarlayabiliyorsunuz. Kısacası sanal notaların tadını sonuna kadar çıkarabiliyorsunuz.
Ve son olarak 108! Döngüsel bir düzlemde doğru sesi yakalamaya çalışırken eğlenmeden de duramayacağınız bu uygulama, müziği yaratma serüveninizi adeta bir oyuna çeviriyor. Size sunulan yalnızca 5 ses var. Onunla ne kadar ileri gidebilirsiniz? Deneyin ve görün! Müziğin sınırı yok, sonuçta hayranı olduğumuz tüm o şahane şarkıları sadece 7 nota mümkün kıldı…
Bu içeriğin güncellendiği tarih 17/04/2020 11:35
Leave a Comment