Seviyorsan Aşkını Başka Bir Dilde Anlat

Aşkını hiç başka bir dilde anlattın mı? Dünya insanıysan, ki biliyoruz öylesin, illa ki Türkçe dışında başka bir dilde de bir iki sevgi sözcüğü çıkmıştır ağzından. Çıkmadıysa da olur. Çünkü bu seferki bahsedeceğimiz dil farklı. Hatta öyle bir proje var ki, yüzümüzdeki gülümsemeyi 2, 4, hatta 8 katına çıkartıyor; yepyeni bir ifade modeli ve kültürle bizleri tanıştırıyor.

Aşkını Başka Bir Dilde Anlat, Türk İşaret Dili ve Kültürü ile ilgili farkındalık yaratmayı ve bu farkındalığı arttırmayı amaçlayan interaktif bir sosyal bilinçlendirme etkinliği. 2014 yılında kurulan, empati temelli sosyal girişimcilik ve sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirmek amacıyla çalışan Dem Derneği’nin süregelen yaratıcı projelerinden de bir tanesi..

Konsept çok basit. Bir o kadar da heyecanlı. Aşkını Başka Dilde Anlat’ın gerçekleştiği bir istasyona gidiyorsun (yer ve tarih için Dem Dernek’in sosyal medya sayfalarını takip edebilirsin). Sevgini anlatmak istediğin kişiye söylemek istediklerini orada bulunan işaret dili tercümanına yazılı olarak veriyorsun. Tercüman sana söylemek istediklerinin işaret dilinde karşılığını hemen orada öğretiyor (ezberin çok iyi değilse az ve öz olmakta fayda olabilir 🙂 ). Sonrasında heyecandan tüm işaretleri ilk seferde kesinlikle karıştıracağın kamera önü çekimlerine geçiyorsun. Dem kameramanı seni aşkını işaret dilinde anlatırkan çekiyor ve tadam! Görüntü kaydın minnak bir USB veya CD’yle sana hediye paketiyle teslim ediliyor. Katılım genelde ücretli oluyor (tabi ki de cüzzi bir miktar) ve Dem’in işaret diline yönelik geliştirmekte olduğu projelere fon sağlıyor.

Aşkını Başka Dilde Anlat from moderntimes on Vimeo.

Sivil toplum kuruluşlarının hesaplarına göre Türkiye’de yaklaşık 3 milyon işitme engelli vatandaş yaşamakta. Yani ülkemizde Türkçe dışında 3 milyon kişi tarafından konuşulan bambaşka bir dil, yaşanılan bambaşka bir azınlık kültürü daha var. Dem de, bağımsız olsa ufak bir ülkeyi dolduracak kadar kalabalık olan işitme engelli vatandaşların varlığına acıma duygusuyla yaklaşılmasına tamamen karşı. Yerine işitme engellilerin iletişim kurmak için kullandıkları dile ve bu dilin oluşturduğu kültüre vurgu yapmayı amaçlıyor. Bunu da engelli, engelsiz tüm insanları keyifli aktivitelerle bir araya getirerek, uygun ortam ve fırsatlar yaratarak sağlıyor. Çünkü Dem gerçek değişimin empatiyle sağlanacağına inanan bir kuruluş. Empati kazanmanın belki de en etkili yolu ise deneyim ve etkileşimden geçiyor.

Türk İşaret Dili ve Kültürünü tanımak, hem de sevdiğine anlamlı bir hediye yapmak senin de ilgini çektiyse, www.demdernek.org sitesi veya Facebook ve Instagram (@demderneği) sayfalarından Dem’in etkinliklerini takip edebilirsin. Ufak bir ücret karşılığında sen de hayatına yepyeni bir değer katabilir, Dem Derneği’nin yaratıcı ve kesinlikle devamı gelecek projeleriyle Türk İşaret Dili ve Kültürüne zenginlik katmasına destek sağlayabilirsin.

Yorumlar