“Belgeseller dünyayı değiştirir mi bilinmez ama onları seyredenler değiştirebilir.” Sıklamenler çiçek açmaya, kızılgerdanlar park ve bahçelere gelip şakımaya, yağmurlar da sıklaşmaya başladığına göre Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali zamanı geldi demektir.
13. Kez izleyiciyle buluşacak olan festival yine güzel hikayeleri her zamankinden çok duymaya ihtiyacımız olan bir senede bize, umudumuzu kaybetmememiz gerektiğini, sorunun bir parçası olmaktan öteye geçip çözümün bir parçası olabileceğimizi hatırlatacak.
Bu yıl pandemi nedeniyle alınan önlemler festivali 1-6 Aralık tarihlerinde eve taşısa da bizi yine birbirinden etkileyici filmler bekliyor. Her sene olduğu gibi bu sene de sizin için ‘mutlaka izlenmesi gereken’ 10 filmi listeledik (zamanı olanlara hiçbir filmi kaçırmamalarını tavsiye ediyoruz). Herkese iyi seyirler, keyifli ve sağlıklı festivaller!
* Sıralama alfabetiktir.
** Gösterimler ücretsizdir. Kayıt gereklidir. Festival programını buradan görüntüleyebilirsiniz.
1. Bisikletli Anneler | Liz Canning | 2019
İngilizce, Türkçe altyazılı, 86’
Bisikletli Anneler modern hayatın birbirimizle bağlarımızı koparmasını, bunun küresel etkisini ve yük bisikletlerinin buna nasıl bir panzehir olabileceğini anlamaya çalışan yeni bir annenin yolculuğunu anlatıyor.
Film yapımcısı Liz Canning, 2008 yılında ikiz çocuk sahibi olana dek her yere bisikletle gitmişti. Annelik zordu ama Liz bebeklerini arabayla taşımayı boğucu buluyordu; kendisini bağlantı içinde, özgür ve canlı hissetmesini sağlayan şeyi özlüyordu: Bisikletini. İnternette “aile bisikleti” diye bir arama yaptı ve arabalarını kargo bisikletleriyle değiştiren insanların oluşturduğu küresel bir hareketi keşfetti.
Bir bisikletçi ve bir anne olarak deneyimleri ve kargo bisikletleri dünyasını keşfetmesiyle birlikte yaşadıkları, Liz’e sürdürülebilirliğin her zaman taviz vermek ve eziyet çekmek olmadığını, ve bu tüketim çağında neredeyse hiçten bir şeyler yaratabilmek kadar insanı güçlendiren çok az şey olduğunu öğretti.
Gösterim: 5 Aralık 2020, 20:00
2. Gıdayla Gelen Dönüşüm| Benoît Bringer | 2019
İngilizce ve Fransızca, İngilizce ve Türkçe altyazılı, 55’
Küresel ısınmayla savaşmak ve gezegenimizi korumak için en güçlü silahımız tabağımız! Bugünkü beslenme şeklimiz gezegenimizin karşı karşıya kaldığı tehditlerin önemli bir parçası ama umut var.
Araştırmacı gazeteci Benoît Bringer, hem insanlığa hem doğaya saygılı yeni bir beslenme modeli kurgulamakta olan pek çok kadın ve erkekle görüşmek için bir dünya turuna çıkıyor. Bu belgesel bize yalnızca umut vermekle kalmıyor, değişime bireysel olarak nasıl katkı sağlayabileceğimizi ve ekonomik olarak da uygulanabilir bir beslenme devrimi için nasıl tarifler geliştirebileceğimizi gösteriyor.
Gösterim: 1 Aralık 2020, 15:30 ve 4 Aralık 2020, 21:15
3. Gölgede Yetişen Kahve | Alexander Kinnunen | 2020
İngilizce, Türkçe altyazılı, 76’
Gölgede Yetişen Kahve tropiklerde, yerli ağaçların gölgesinde kahve yetiştirmenin yerel topluluklar üzerinde gerçekten olumlu bir etkisi olabileceği, ormansızlaşmayı durdurabileceği ve yaban hayatı için kayda değer bir habitat sunabileceği, bu sırada günlük kafein tüketimimizin ağızda bıraktığı tadı da güzelleştirebileceği üzerine ilham verici bir öykü.
Olgun meyvelerin hasadından mükemmel bir kahvenin hazırlanmasına kahvenin üretim sürecine yakından bakın ve daha sürdürülebilir bir kahve ve daha parlak bir geleceği nasıl elde edebileceğimizi dünyanın dört bir yanındaki tutkulu kahve çiftçileri, kavurucular ve baristalardan dinleyin. Hem kahveseverlere hem doğaseverlere hitap eden bu belgesel, izleyicilerin birer tüketici olarak oynadıkları roller hakkındaki anlayışlarını derinleştirmeyi ve bir sonraki fincana verdikleri değeri artırmayı amaçlıyor.
Gösterim: 2 Aralık 2020, 12:00 ve 6 Aralık 2020, 15:30
4. İklim Arafı | Elena Brunello, Paolo Caselli ve Francesco Ferri | 2019
İtalyanca ve İngilizce, İngilizce ve Türkçe altyazılı, 40’
İklim Arafı iklim değişikliği ile göç arasındaki ilişkileri araştıran bir belgesel.
İklim değişikliği zengin fakir demeden herkesi etkiliyor. Bu Afrika’nın karşı karşıya olduğu “egzotik” bir mesele ya da deniz seviyesinin yükselmesi ile mücadele eden ücra Pasifik adalarına özgü bir sorun değil. Alpler’deki buzullardan Orta Avrupa’nın verimli topraklarına, kasırgalarla boğuşan Amerika eyaletlerinden Himalayalar’a hepimizi ilgilendiriyor. Bu film biliminsanlarının, insan hakları avukatlarının ve iklim göçmenlerinin gözünden iklim değişikliği ile insan göçleri arasındaki bağlantıları ele alıyor.
Gösterim: 3 Aralık 2020, 12:00 ve 6 Aralık 2020, 17:45
5. Johannesburg Altını | Sylvia Vollenhoven, Fredrik Gertten | 2019
İngilizce, Türkçe altyazılı, 74’
Bir büyükanne ve çevre aktivisti olan Mariette Liefferink, Güney Afrika’nın en zengin maden şirketleriyle karşı karşıya.
Madenciliğin altın çağının geride bıraktığı 600 kiloton uranyum atığı sadece Afrika’nın en büyük yeraltı su tabakalarından birini kirletmekle kalmayıp ince bir toz hâlinde şehrin üzerine yağıyor. 1,6 milyon insan radyoaktif atıklar üzerinde yaşarken Mariette altın endüstrisini, yüzyılı aşkın bir geçmişe sahip madencilik faaliyetlerinin geride bıraktığı kirliliği temizlemeye zorlamayı kendine görev ediniyor.
Gösterim: 2 Aralık 2020, 20:45 ve 5 Aralık 2020, 17:45
6. Suyun Efendileri | Jérôme Fritel | 2019
İngilizce, Türkçe altyazılı, 56’
Ona “mavi altın” diyorlar. Dünya çapında su ihtiyacı hızla artıyor. 2050 yılına gelindiğinde dünya nüfusunun en az dörtte biri su sıkıntısı çekilen bir ülkede yaşayacak, bu da yepyeni bir pazar için ideal koşullar yaratacak.
Bankalar, yatırım fonları ve serbest fonlar suya ilişkin herşeye milyarlarca avro yatırım yapmak için can atıyorlar. Gerçek bir tekel kuruldu. Suyun maddi kazanç aracı haline gelmesi aynı anda pek çok cephede yürütülen, ideolojik, siyasi, çevresel ve elbette ekonomik bir savaş.
Gösterim: 3 Aralık 2020, 14:15 ve 5 Aralık 2020, 14:45
7. Toplayıcılar Bingöl | Roni Aran Adıbelli ve Adnan Faruk Turan | 2020
Türkçe ve Kürtçe, İngilizce ve Türkçe altyazılı, 69’
Ekolojik açıdan oldukça zengin bir coğrafya olan Türkiye’nin Bingöl bölgesi ve civarında, doğada kendiliğinden yetişen yabani bitki ve mantarların popülasyonuyla birlikte, yöre insanının yaşadığı habitat ile kurduğu ilişkinin hikayesi.
Toplayıcılık kültürünün nesilden nesile aktarılan kadim bilgisi, biyoçeşitlilik, yabani bitki ve mantarların coğrafyaya özgü kullanımları ve mutfak kültürü ile ilişkisi, bitkilerin geleneksel şifa ve tıbbi kullanım alanları, doğa tahribatı gibi konular; bilim insanları, doğa araştırmacıları ve bölge insanları tarafından bu belgesel filmde değerlendiriliyor.
Gösterim: 3 Aralık 2020, 20:30 ve 5 Aralık 2020, 11:00
8. Umut Veren Topluluklar | Diego ve Lou | 2020
İngilizce, Türkçe altyazılı, 29’
Umut Veren Topluluklar onarıcı bir kültür arayışından doğmuş bir film ve yeni bir yaşam tarzını keşfetmek için bir davet. Doğanın ritimleriyle, insanlar arasındaki bağların derinliğiyle, insanın potansiyelinin engin ufuklarıyla ölçülen bir yaşam tarzı.
Büyük bölümü Avrupa Ekoköyler Ağı’nın yıllık Avrupa Ekoköyler Buluşması’nda ve iki yıl boyunca Avrupa’daki yerleşkelere yapılan ziyaretler sırasında yapılan çekimlerle film bizi onarım mandalasının etrafında bir yolculuğa çıkarıyor: Ekoköyler sürdürülebilirliğin toplumsal, ekonomik, ekolojik ve kültürel boyutlarıyla nasıl ilişkileniyor? Film yeni bir dünya görüşü ve yeni bir birlikte yaşama biçimine giden yollar sunuyor.
Gösterim: 4 Aralık 2020, 11:00 ve 6 Aralık 2020, 20:00
9. Yabanın Dönüşü | Vincent Perazio | 2019
İngilizce ve Fransızca, İngilizce ve Türkçe altyazılı, 52’
Acaba büyük etçilleri Avrupa’ya geri getirsek, onlara üremeleri için geniş alanlar sunsak ve çevremizin eski hâlini yeniden keşfetsek nasıl olurdu? Bu iddialı vizyon pek çok soru işareti doğuruyor: Mevcut doğal mirasa odaklanmamız gerekmez mi? Modern ve yoğun nüfuslu ülkelerde bunu nasıl uygulayabiliriz? İnsan faaliyetleri için ne tür riskler söz konusu olur?
Bu film, madalyonun iki yüzüne birden bakmak için eşsiz bir fırsat sunuyor. Bir yandan da Avrupa’nın eşiğinde gerçekleşen ve son 30 yıldır süregelen koruma çabaları ve yasal koruma sayesinde pek çok türün geri geldiği yaban hayatı dirilişinin biyografisini sunuyor. Acaba biz Avrupalılar çevremizdeki doğayı ayılar, bizonlar ve kunduzlar gibi geri dönen türlerle paylaşmayı öğrenebilecek miyiz?
Gösterim: 1 Aralık 2020, 20:00 ve 3 Aralık 2020, 16:15
10. Yeni Bir Tür: Sosyal Girişimcinin Yükselişi | Pete Williams | 2020
İngilizce, Türkçe altyazılı, 80’
Yeni Bir Tür: Sosyal Girişimcinin Yükselişi, dünyanın en büyük toplumsal ve çevresel sorunlarını çözmek için iş dünyasını kullanan yeni bir değişim aktörleri neslinin yükselişini belgeliyor. Film yoksulluk, evsizlik ve çevre kirliliği gibi toplumsal ve çevresel meselelere el atan Y kuşağından üç azimli girişimcinin yolculuğunu sunuyor.
Bu sunucusuz, röportajsız ve anlatıcısız, melez bir belgesel. Tüm diyaloglar girişimcilerin dünyanın dört bir yanındaki paydaşlarıyla yaptıkları gerçek görüşmelerden oluşuyor. Film boyunca komedyen, müzisyen ve akademisyenlerce hazırlanan kısa skeçler bu hareketi tetikleyen küresel güçlere ışık tutuyor, sömürgecilik, eşitsizlik ve “yoksulluğun tarihi” gibi başlıkları basit, eğlenceli ve anlaşılır bir yaklaşımla ele alıyor.
BONUS: Zehirsiz Sofralar | Oya Ayman, Sevim Erdem, Eyyüp Epekinci | 2020
Türkçe, İngilizce altyazılı, 42’
Dünyada yılda 3 milyon ton tarım zehiri, yani pestisit kullanılıyor. Türkiye’de ise bu rakam yılda yaklaşık 60 bin ton. Pestisit kullanımı, ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı gibi toprak, su ve hava kirliliğine, biyolojik çeşitliliğin azalmasına ve iklim değişikliğine neden oluyor.
Zehirsiz Sofralar belgeseli, tarım zehirleri olarak bilinen pestisitlerin nasıl ortaya çıktığı, zararları, zehirsiz üretimi mümkün kılan üreticilerin deneyimlerini ve zehirsiz gıdaya ulaşmanın yollarını konu alıyor. Avrupa Birliği, Sivil Toplum Diyaloğu V Programı kapsamında finanse edilen ve Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin yürüttüğü Zehirsiz Sofralar projesi kapsamında yapılan belgeselde, konunun uzmanları ve çiftçiler, bir yandan pestisitlerin yok edici etkilerini anlatırken diğer yandan da zehirsiz üretimin ve sofraların mümkün olduğunu gösteren alternatif yöntemlerden ve zehirsiz gıda için neler yapılabileceğinden bahsediyor.
Gösterim: 4 Aralık 2020, 12:45
Yorumlar