Türkiye ve Dünyadan en önemli tiyatro ve dans topluluklarını bir araya getiren 21. İstanbul Tiyatro Festivali 13 Kasım’da açılışını yapıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da zengin bir program sunan festival, Avrupa ve Anadolu yakasında 18 farklı sahnede 13-26 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek.
“Tiyatro Bağımsızlık Yapar” sloganı ile perdelerini açan festivalde 6 yabancı, 13 yerli performans bizleri bekliyor. Hepimizi şimdiden heyecan sardı bile. 7 Ekim Cumartesi günü 10:30 itibari ile İKSV ana gişeleri ve Biletix satış noktalarında bilet satışları başlıyor. Festivalin bu yılki programından neleri “Denemen Lazım?” birkaç önerimiz var.
III. Richard
Shakespeare’in ölümsüz eserlerinden biri olan III. Richard festival bünyesinde en merak ettiğimiz oyunlar arasında. Ancak daha önce bir Shakespeare oyununun bu kadar cesur bir yorumu ile karşılaşmamış olabilirsiniz. Thomas Ostermeier’in yönetmenliğindeki oyunda sahnelerin cani kralı, bir punk yıldızı olarak karşımıza çıkıyor. Üstelik karakteri canlandıran isim, ünlü Alman oyuncu Lars Eidinger. Ben bu ismi bir yerlerden tanıyorum diyenler, sizi şöyle alalım. Alman tiyatro topluluğu Schaubühne’nin sergilediği oyun, 17 ve 18 Kasım tarihlerinde Zorlu PSM Drama sahnesinde olacak. 17 Kasım Cuma akşamı oyun sonunda yönetmen ve oyuncularla gerçekleşecek söyleşiyi de kaçırmamak lazım.
Fresk
Festivalin bir diğer ağır topu olan Fresk, 18 Kasım Cumartesi akşamı Zorlu PSM Ana Tiyatro sahnesinde olacak. Angelin Preljocaj’ın kareografisini üstlendiği Fresk, resim sanatına adanmış bir dans gösterisi. Eski bir Çin masalından esinlenen gösterinin müzikleri Air grubuna ait. Kostümleri, müziği, ışığı ve kareografisi ile Fresk, festivalin en çok heyecanlandıran gösterilerinden biri.
Kelebekler
Merak ettiğimiz bir diğer performans olan Kelebekler, büyük küçük her izleyiciye hitap ediyor. İtalyan katılımcı tiyatro topluluğu TPO’nun sahnelediği oyunda, dünyaya kelebeklerin gözünden bakıyoruz. Işığı, sesi, renkleri ve kareografisi ile büyüleyici olduğu aşikar olan oyun, 21 Kasım Salı gününden 26 Kasım Pazar gününe kadar Zorlu PSM Studio’da izlenebilir. 4 yaş ve üzerindeki çocuklar için uygun olan oyuna, 4-7 yaş aralığındaki çocukların bir yetişkin eşliğinde girebileceğini hatırlatalım. Festival kapsamındaki diğer oyunlarda olduğu gibi, Kelebekler oyunu için de öğrenci biletleri 10 TL. #okuldantiyatroya
When in Rome
Gelelim yerli yapımlara. Alışılagelmişin dışındaki sahne ve ışık tasarımı ile When in Rome, GalataPerform, Platform 0090 ve Theater Onderhetvel toplulukların ortak yapımı. Bir aile apartmanında yalnız yaşayan bir kadın, kendisini ziyaret eden erkek arkadaşı ve toplumsal ikiyüzlülük, mahalle baskısı, bastırılmış güdüler… When in Rome, aşina olduğumuz bir konuyu, hiç de aşina olmadığımız bir anlatım dili ile tiyatroseverlerle buluşturuyor. Oyun, 21, 22 ve 23 Kasım tarihlerinde DasDas’ta sahnelenecek. Çağdaş tiyatro meraklılarına duyurulur.
Akşam Yemeği
En sevdiğimiz tiyatro topluluklarından Semaver Kumpanya, Herman Koch’un aynı adlı romanından uyarlanan ve Türkiye’de ilk kez sahnelenecek olan Akşam Yemeği ile festival programında dikkatimizi çekiyor. Evsiz bir kadını acımasızca katleden iki çocuk ve bu durumda ne yapacaklarını bilemeyen ebeveynleri… İki evli çift, şık bir akşam yemeğinde bu konuyu masaya yatırıyor. Yönetmenliğini Volkan Sarıöz’ün üstlendiği oyunu, 15 ve 16 Kasım tarihlerinde Çevre Tiyatrosu’nda ya da 20 ve 21 Kasım tarihlerinde Caddebostan Kültür Merkezi’nde izleyebilirsiniz.
Tiyatronun hemen her dalına doyacağımız festivalin, dünyaca ünlü tiyatro ve dans topluluklarının performanslarıyla sınırlı olmadığını da hatırlatalım: Workshop’lar, tiyatro profesyonellerine yönelik çalışmalar, okuma tiyatrosu, film gösterimi gibi çeşitli etkinlikler de festival programına dahil. Detaylı bilgi almak içinse tiyatro.iksv.org adresini bir ziyaret etmeli.
Yorumlar