Dünyada ve ülkemizde milyonlarca fanı bulunan The Witcher ’ın Netflix yapımı dizisi 20 Aralık 2019’da yayınlanıyor. Dizinin ilk sezonu 8 bölümden oluşurken daha yayınlanmadan 2. sezon onayı aldı bile.
İşte bütün bir sezonu bir oturuşta izlemeden önce bilmeniz gerekenler…
Dizi, oyunlardan değil kitaplardan uyarlama…
Belki de çoğumuz The Witcher’ı bir video oyunu olarak biliyoruz ama aslında Andrzej Sapkowski tarafından yazılan fantastik bir kitap serisidir. Böyle büyük bir oyun serisi haline gelen hikayeden yazarın zengin olmasını beklerdik ama maalesef Andrzej Sapkowski oyun serisi yüzünden kitaplarının satmadığından yakınıyor.
Hikaye hangi kitap ile ilgili?
Andrzej Sapkowski’nin yazdığı 8 kitap olduğunu biliyoruz. Dizinin ilk sezonuda 8 bölüm ama her kitabı bir bölüme sıkıştıracaklarını zannetmiyorum. Dolayısıyla bu sezon da hangi hikayelerin anlatılacağı merak konusu. Fanların fragmanlardan yola çıkarak çıkardığı sonuç ise bu sezonun The Last Wish ve Sword of Destiny kitaplarıyla alakalı olduğu.
Yazar diziyi izlemeyecekmiş…
Bu kadar büyük bir hikayenin temellerini atan kişinin böylesine büyük bir yapımı oturup izleyeceğini düşünürdüm ama hayır, yazar verdiği bir röportajda oyunları dahi hiç oynamadığını söylemiş. Ve eklemiş:
Kitaplar kitap, uyarlamalar uyarlamadır.
Her ne kadar sete davet edilip seti gezse de; yapım sürecine hiç dahil olmamış.
Dizi 3 ana karaktere odaklanmış.
Dizinin adı The Witcher olmasına rağmen hikaye 3 ana karakterin hikayesi anlatılıyor.
Hikaye aslında Netflix’e Lauren Hissrich tarafından sunulduğunda 3 karakterin birbirinden farklı hikayeleri yerine Ciri’nin gözünden anlatılacakmış. Ama Hissrich bu durumun hikaye anlatımında Geralt’ın hikayesinin istediği etkiyi yaratmayacağını düşünmüş. Sonuç olarak 3 karakterin hikayesinin aynı anda anlatılmasına karar vermiş.
Dizi nelere odaklanacak?
Dizinin bizimkinden farklı bir evrende geçtiğini biliyoruz ama bunun yanında The Wicther genel olarak macera, aşk, politika, aile ve zenofobi* konularını ele alacak. Bana kalırsa en az Game of Thrones kadar karışık ve entrikalı, Yüzüklerin Efendisi kadar fantastik bir evrende geçiyor.
* Zenofobi: Kişinin yabancılardan ya da bir şekilde kendisinden farklı olan insanlardan korkmasına ve nefret etmesine verilen addır.
Peki nedir bu Witcher ?
Wiccan ya da Hexer olarak bilenen canavar avcılarıdır ve bunun için para alırlar. Witcherların yer aldığı fantastik evrende eğitim aldıkları akdemiler vardır ve bu akademiler farklı şeyler üzerine yoğunlaşırlar.
Örneğin; Geralt’ın eğitim aldığı akademi kurt akademisidir ve o yüzden boynunda kurt amblemi taşır. Eğitimleri sırasında mental ve fiziksel yönleri geliştirilen Witcherlar aynı zamanda büyü konusunda da kendilerini geliştirmişlerdir. Çeşitli iksirler içerek normal bir insandan ya da varlıktan daha üstün yeteneklere sahip olurlar. Kısaca onlara süper askerler de diyebiliriz.
Bu Witcher’ın büyük ekrana ilk uyarlaması değil
2001 yılında Hexer adında bir TV dizisi/filmi yapılmış ama söylenenlere göre o kadar kötü olmuş ki kitabın yazarı, fanlar ve eleştirmenler tarafından yerden yere vurulmuş. Hexer’ı yayınlayan kanalda bu eleştirilere kulak verip diziyi hemen yayından kaldırmış.
Henry Cavill dublör kullanmayı reddetmiş.
Evet, doğru duydunuz fragmanlarda gördüğünüz o bütün dövüş sahnelerinde Henry Cavill’in kendisi oynamış çünkü izleyicinin Geralt’ı dövüşürken gördüğünde herhangi bir adam yerine kendisinin oynadığını görmelerini istemiş. Hatta bu tavsiyeyi Tom Crusie’dan aldığına dair söylentiler var. Anlaşılan kendisi pek bir Süperman.
The Witcher oyunundaki Game of Thrones göndermesi
The Witcher’ın dizisi yeni Game of Thorens olarak lanse edilirken video oyunu da oldukça uzun süredir oyunların Game of Thorens’u olarak bahsediliyor. Oyun yapımcıları da bu fırsatı değerlendirip oyunculara küçük bir sürpriz hazırlamışlar. The Witcher 3’te Kaer Almhult ormanın da seyahat ederseniz içinde ölü bir cüce olan bir hapishane buluyorsunuz. Tıpkı Tyrion Lanister’ın hapsedildiği hapishane gibi.
Game of Thrones’tan daha büyük bir bütçe?
Söylenenlere göre The Witcher’ın ilk sezonu Game of Thrones’un ilk sezonundan daha fazla bir bütçeye sahipmiş. The Witcher 1.sezon için 70-80 milyon dolar harcanırken Game of Thrones’un ilk sezonu için 50-60 milyon dolar harcanmış. Tabi Game of Thrones’un ilk sezonun 2012 yılında çekildiğini de unutmamak lazım. Umalım da sonları benzemesin : )
Hareketli gifler; giphy
Yorumlar