Yenilikçi Bir İş Birliği: Yapay Zeka ve Moda

Kişisel stil danışmanları, tasarımcılar, moda editörleri, satın almacılar, pazarlama ve satış danışmanları, operasyon uzmanları… Moda sektörünün iyi eğitimli, öngörülü, tasarım ve operasyon kısımlarını başarı ile yapabilecek, modanın geçmişini bildiği kadar geleceğini de şekillendirebilecek sektör çalışanlarına ihtiyacı var.

Ya da, iyi eğitilmiş bir AI (Yapay Zeka) modeli bunların tamamını kolaylıkla yapabilir! Büyük veride hızlı ve etkin işlem gerçekleştirebilen yapay zeka, tartışmaya yeni dahil olan bir olgu değil. Moda endüstrisi ve yapay zeka şirketleri, moda sektörünün ihtiyaçlarını verimli bir şekilde karşılaşayabilmek adına yüzlerini birbirine döndü. Globalde 406 milyar dolar pazar payına sahip moda endüstrisinde, yapay zekanın etkisini tasarımdan üretime, dağıtımdan tüketime her adımda görüyoruz.

Peki, yapay zeka ve moda hangi çatılar altında bir araya geliyor?

Geleceğe Bakış: Trend Tahmini

Dünyanın bir numaralı trend tahmin şirketi WGSN; tasarımcılar, markalar ve tekstil firmalarının bugünün tüketicisine doğru ürün ile ulaşmaları yolunda danışmanlık veriyor. Yapay zeka destekli çözümler ile elde ettiği datayı, moda uzmanlarının bilgisi ile birleştiren şirket; trendler, tüketici davranışları, stok takibi gibi birçok farklı alanda hizmet sunuyor.

Yenilikçi Bir İş Birliği: Yapay Zeka ve Moda | WGSN
Yenilikçi Bir İş Birliği: Yapay Zeka ve Moda | WGSN

Moda sektörünün Google’ı olarak yola çıkan Tagwalk ise, yapay zeka destekli arama motoru ile kullanıcılara renk, materyal, tarz gibi farklı anahtar sözcüklerle, sezonda 450’den fazla koleksiyon arasında kolaylıkla arama yapma imkanı sunarken; aynı zamanda sezon trendleri hakkında geniş bir bilgi ağı oluşturuyor. Yapay zeka teknolojisi trend tahmininin arka planında yatan güç.

 

Peki, bu ileri teknolojiyi günlük hayatımıza nasıl adapte edebiliriz?

“Alexa, fotoğrafımı çek!”

Üretim, stok ve dağıtım süreçlerinde yapay zekanın kullanımı artık gelenekselleşti. Ancak, yeni olan olgu müşteri ile kurulan birebir iletişim!

Amazon, sesli komut sistemi ile çalışan Echo Look kamerası ile, kullanıcıların kombinlerini “beden, renk, stil ve trend” dörtgeninde makine öğrenme sistemi ile analiz ederek kullanıcılara modaya uygun kıyafet seçimleri yapabilmeleri için yardımcı oluyor. Eğer ailenize Alexa’yı dahil etmede tereddütler yaşıyorsanız, şimdilik stilinizi tanıyan mobil uygulamalar ve direkt iletişime geçebileceğiniz chatbotlar ile oyuna dahil olabilirsiniz.

Londra çıkışlı Browzzin uygulaması, kullanıcılara uygulamayı kullandıkça stillerini tanıyarak öneride bulunma, beğendikleri ürünleri görsel arama motoru ile arama ve dahil oldukları moda topluluğu içinde para kazanma imkanı sunuyor.

İnteraktif mobil uygulamaların yanı sıra, müşteri ile birebir iletişime geçme imkanı veren chatbotlar da markaların radarında! Mode.AI’nin Mavi, Levi’s ve Louis Vuitton ile yaptığı işbirlikleri markaların müşterilerinin ihtiyaçlarını daha iyi anlayarak karşılamalarını ve stil ipuçları, kombin önerileri gibi hizmetler ile müşterileriyle bağ kurmalarını sağlıyor. Chatbotlar ve interaktif mobil uygulamalar yeni neslin ihtiyaçlarını yüksek hız ve performansta karşılamak üzere markaların gözdesi olma yolunda ilerliyor!

 

“Akıllı” Mağaza

Hazır giyim sektörünün dijitalleşmesi, ürünün tüketici ile buluştuğu nihai nokta olan mağazalara da giriş yaptı. Çin merkezli e-ticaret sitesi Alibaba Group, 2018 yılında hayata geçirdiği FashionAI adlı girişimi ile mağazasında yer alan AI destekli aynalar sayesinde online alışveriş deneyimini mağazaya taşıyor.

Dijital dönüşümün Türkiye ayağında ise, DeFacto İstanbul Akasya’da hizmete geçirdiği akıllı mağazasında robot satış danışmanları, akıllı aynalar, sanal gerçeklik gözlükleri gibi son teknoloji ile donatılmış bir mağaza imkanı sunuyor! DeFacto’nun akıllı mağazasında en çok sevdiğimiz detay ise mağazanın hiçbir yerinde kağıt kullanmayarak doğal kaynakların sürdürülebilirliğine verdikleri destek!

Yapay zekanın moda endüstrisinin tasarım, üretim, dağıtım ve tüketim süreçlerinde yarattığı etki ve yaptığı değişim kaçınılmaz görünüyor. Büyük moda evleri, hazır giyim şirketleri ve tekstil firmaları hızlı ve verimli işlemler gerçekleştirmek için arka planda yapay zekadan halihazırda yararlanıyor olsa da; bu teknolojileri sosyal medya, mobil uygulamalar ve fiziksel mağazalarda günlük hayatımıza dahil etmek yeni bir olgu. Siz de stilinize “akıllı” bir dokunuş istemez misiniz?

Büşra Kılıç

Yorumlar