Kahveler ve Demleme Yöntemleri

” Kahve’nin anavatanı olan Etiyopya’nın yüksek yaylaları, yabani kahve bitkisinin doğal olarak yetiştiği bölgelerde yerli halk bu bitkinin tanelerini un haline getirip bir çeşit ekmek yapıyordu. Meyveleri kaynatıldıktan sonra suyu içilmek suretiyle tıbbi amaçlı kullanılıyor ve “sihirli meyve” olarak adlandırılıyordu.”

Zomato etkinliğinde Ben Coffee Roasters ‘de bir yandan kahveyle ilgili detayları öğrenirken bir yandan da leziz kahvelerin tadına baktık. Yaşasın Sihirli Meyve Günü!

Nitelikli kahvelerin son birkaç yılda ülkemizdeki gelişimini 3. dalga kahve akımının en üst seviyesini yaşamamızdan da anlıyoruz. Bu akım özellikle İstanbul’da kahve kültürünü tamamen değiştirmek üzere. Biz de haz veren kahvelerin ve demlenme şekillerinin peşine düştük!

Çekirdeğin yetiştiği bölge, kavrulma derecesi, demleme süresi hatta tadım notları bile özel bir kahve için çok önemli bilgiler. ‘Kahveye Yolculuk’ workshop’unda, ‘kahvenin nerede bulunduğu, kim tarafından, nasıl ortaya çıkarıldığı, nerelerde ve hangi iklimlerde yetiştiği, kahve ağacı, tarımı ve ticareti gibi bilgiler aldık.

Beraber demlediğimiz kahve çeşitleri ve aparatları ise şöyleydi;

  • Aeropress Hario v60 – Kullanılan çekirdek ve yöresi  Etiyopya Sidamo Korate
  • Chemex six cup, Chemex three cup, Clever Drip – Kullanılan çekirdek ve yöresi Guatemala Antigua
  • Moka Pot – Kullanılan çekirdek ve yöresi Kenya AA
  • Türk Kahvesi – Kullanılan çekirdek ve yöresi Brazil Rio Mina
  • Cold brew damıtma yöntemi soğuk kahve – Kullanılan çekirdek ve yöresi El Salvador la finca

Şu sıralar hem görüntüsü hem de tadıyla herkesin dikkatini üzerine toplayan Chemex Demleme Yönetimi’ni de sizlere detaylı bir şekilde anlatalım istedik.

CHEMEX Yöntemi:

  1. Demleme için ihtiyacınız olan su miktarının iki katını hazır edin. (6 cup chemex için yaklaşık 1.2-1.4 litre)
  2. Yaklaşık 50-60gr kadar kahve tartın. (Yaklaşık 4-5 sofra kaşığı kahveye denk geliyor.)
  3. Suyunuz ısınırken, French Press ile kullanacak gibi, aynı kalınlıkta kahve çekirdeklerinizi öğütün.
  4. Kağıt filtrenizi chemexinizin ağzını kapatacak şekilde katlayarak yerleştirin.
  5. Kağıdın üstüne bir miktar su dökerek ıslatın. Kahvenin temas edeceği alanın tamamı ıslanmalıdır. Aynı zamanda aşağıya akacak su da, chemexinizi ısıtacak ve demlenen kahve ısı kaybetmeyecektir.
  6. Öğütülmüş kahvenizi filtre kağıdının üstüne boşaltın ve tamamını döktükten sonra hafifçe sallayarak, kahve tanelerini düzleştirin. (Döküm esnasında oluşan tepecik düzleşecektir.)
  7. Kahvenizin ortasına denk gelecek şekilde, minik çaplı bir daire çizerek, koyduğunuz (ölçtüğünüz) kahve miktarının tam iki katı miktarda su koyun. (50gr kahve için 100ml su) Filtrenin kenarlarına su dökmemeye özen gösterin.
  8. Döktüğünüz suyu kahveyi ıslatacak ve ön demlenmeyi başlatacak şekilde 30-45 sn kadar dinlendirin. Bu esnada kahve taneleri ısınacak, aromasını daha kolay alabileceğiniz bir şekilde şişecek.
  9. Tüm sürecin 4 dk kadar süreceğini hesap edip, pratik yaparak, suyu yine orta kısımda daireler çizerek dökmeye devam edin.

Afiyet olsun. Tekrar tekrar deneyerek arzu ettiğin tadı yakalayana kadar #denemenlazim

Yorumlar